0:50 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη - «… αλλιώς θα ήμουν κι εγώ νεκρός», κατέθεσε φίλος του Άλκη

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη - «… αλλιώς θα ήμουν κι εγώ νεκρός», κατέθεσε φίλος του Άλκη

Υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας και θύμα της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του 19χρονου Άλκη Καμπανού. Ο θάνατός του απετράπη λόγω της γερής του κράσης, αλλά και λόγω της έγκαιρης διακομιδής του στο νοσοκομείο, όπου υπεβλήθη στην επείγουσα χειρουργική επέμβαση, όπως περιγράφεται στο βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι δώδεκα κατηγορούμενοι για το αιματηρό οπαδικό επεισόδιο της 1ης Φεβρουαρίου 2022, στην περιοχή της Χαριλάου.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο 21 ετών «κολλητός» του αδικοχαμένου Άλκη αντίκρισε εκ νέου τους δράστες, αυτή τη φορά στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίστηκε για 4η η μέρα η δίκη, ανακαλώντας στη μνήμη του τη μοιραία νύχτα του φονικού.

«Ηταν ψυχροί σαν δολοφόνοι. Ηρθαν να σκοτώσουν, να κάνουν αθόρυβα αυτό που έκαναν και να φύγουν (…) Ηρθαν με δρεπάνια, ξύλα, και μαχαίρια (…) Κοκάλωσα όταν είδα το δρεπάνι (…) Σταμάτησαν μόνο όταν ήρθαν κάποια άτομα προς τα πάνω, αλλιώς θα ήμουν κι εγώ νεκρός» ανέφερε ο νεαρός σπουδαστής κατά τη μαραθώνια κατάθεσή του, η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα.

Με ψύχραιμη φωνή, ο νεαρός σπουδαστής ξετύλιξε το κουβάρι των γεγονότων περιγράφοντάς τα από τη δική του οπτική, έτσι όπως τα βίωσε εκείνος. «Ο Αλκης ήταν κολλητός μου. Με τα υπόλοιπα παιδιά (σ.σ.: την παρέα των πέντε που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης) είχαμε τυπική σχέση φιλίας. Γνωριζόμασταν από κοινές παρέες, πηγαίναμε μαζί στο γήπεδο» κατέθεσε, τονίζοντας ότι είναι φίλαθλος του Αρη, όχι όμως οργανωμένος οπαδός της ομάδας, «ούτε και τα άλλα παιδιά».

Κάθονταν ανέμελα στα σκαλιά πολυκατοικίας

«Εκείνη την ημέρα φτάσαμε γύρω στις 8 το βράδυ στο πάρκο του Αρη. Πήγαμε για έναν σύντομο καφέ στον σύνδεσμο φίλων του Αρη, μετά ξαναγυρίσαμε στο πάρκο. Το κάνουμε συχνά αυτό, να βγαίνουμε, έτσι, βόλτα. Εγώ και ο Αλκης φύγαμε με το μηχανάκι μου και μετά ήρθαν να μας βρουν τα άλλα τρία παιδιά. Πήραμε ένα ενεργειακό ποτό και καθίσαμε στα σκαλιά της πολυκατοικίας επί της οδού Θ. Γαζή. Επιλέξαμε αυτό το σημείο για να “κόβει” από το κρύο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ανέμελη κουβέντα τους περί υπολογιστών και σπουδών διεκόπη ξαφνικά, όταν αντιλήφθηκαν τέσσερα άτομα να τους πλησιάζουν από αριστερά, «περπατώντας ήρεμα και με ψυχρότητα», και να τους ρωτούν «τι ομάδα είστε;». Αυτός που απηύθυνε την ερώτηση «ήταν ψηλός και ξανθός» είπε ο μάρτυρας, αναγνωρίζοντάς τον στο πρόσωπο του δεύτερου κατηγορούμενου.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο 21χρονος ανέφερε ότι στη συνέχεια αντιλήφθηκε από τη δεξιά μεριά να πλησιάζουν αλλά 5 με 6 άτομα. «Ηταν όλοι μαυροφορεμένοι για να μην τους διακρίνει κανείς στο σκοτάδι και όλοι κρατούσαν κάτι στα χέρια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι απάντησε πως είναι Αρης, αλλά εκείνη την ώρα δεν ήταν σε θέση να καταλάβει τι συνέβαινε.

«Ολα έγιναν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα»

Στη θέα ότι κάποιος από τους δράστες κρατούσε δρεπάνι, ο 21χρονος κοκάλωσε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Οταν δέχθηκε τα πρώτα χτυπήματα, επιχείρησε να αμυνθεί με το κράνος του. «Χτύπησα ένα άτομο στο κεφάλι, εκείνος έκανε 3-4 βήματα πίσω, και με κάρφωσε με μαχαίρι, αριστερά στο πόδι, στο μπούτι και στο δεξί πόδι. Με κρατούσαν αρκετοί εκείνη την ώρα. Δεν ήμουν ένας προς έναν. Με κρατούσαν, με σταθεροποιούσαν για να με χτυπήσουν οι άλλοι. Νομίζω ότι οι μαχαιριές ήταν από περισσότερους. Ολα έγιναν πολύ γρήγορα, σε λίγα δευτερόλεπτα» κατέθεσε ο φίλος του Άλκη, τονίζοντας ότι δέχθηκε 15 χτυπήματα με μαχαίρι, από ξύλινο κοντάρι και από δρεπάνι.

Η προσπάθεια να σώσει τον Άλκη

«Μετά από λίγο άκουσα τον Άλκη να φωνάζει βοήθεια. Ήταν πεσμένος στα σκαλοπατάκια. Με είχαν κολλήσει στον τοίχο της πολυκατοικίας και με χτυπούσαν. Είδα πάνω από τον Άλκη πάρα πολλά άτομα να τον χτυπάνε και να φωνάζει για βοήθεια. Ήταν σίγουρα περισσότερα από δέκα άτομα πάνω του. Δεν πρόλαβα να κοιτάξω παραπάνω γιατί προσπαθούσα να σώσω τον εαυτό μου. Πήγα να τον προστατεύσω, αλλά με κράτησαν και με χτύπησαν. Προσπάθησα να μη λιποθυμήσω, γιατί διαφορετικά θα κατάφερναν να με σκοτώσουν. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι ήταν να με χτυπάνε στο κεφάλι.

Εκείνη την ώρα ζαλίστηκα κι εκείνοι άρχισαν να φεύγουν. Είδα να φεύγουν προς την οδό Πλαστήρα. Κατέβηκα τα σκαλάκια και σήκωσα τον Άλκη, έκανε 2-3 βήματα, πήγε στο παρτέρι, κάθισε και προσπάθησα να του δώσω βοήθεια. Μετά από λίγα λεπτά ήρθε και η αστυνομία…» ανέφερε περιγράφοντας την αγωνιώδη προσπάθειά του να προσφέρει βοήθεια στον Άλκη και τις στιγμές πριν παραληφθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης, ο 21χρονος -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι, λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης, δεν κατάφερε να δει ποτέ τα βίντεο από τη δολοφονική επίθεση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι δράστες είχαν συνεργούς που τους ενημέρωσαν «όταν μας εντόπισαν για να έρθουν να κάνουν αυτά που μας έκαναν».

Ανάμεσα στις «στιγμές» που ξεχώρισαν κατά την κατάθεσή του, ήταν όταν ο μάρτυρας, έχοντας γυρίσει προς το μέρος των κατηγορουμένων, την ώρα που ο δικηγόρος της υπεράσπισης διατύπωνε ερώτηση, απευθύνθηκε σε έναν εκ των 12 λέγοντάς του «εσύ δεν θα με κοιτάς, θα κοιτάς κάτω».

Τι κατέθεσε η αδελφή του Άλκη

Νωρίτερα κατέθεσε η 22χρονη αδελφή του Άλκη Καμπανού, που αναφέρθηκε στο σύντομο βίο του αδελφού της. «Αντιμετώπιζε τις καταστάσεις με ψυχραιμία και λογική» είπε, τονίζοντας ότι μεγάλωσε σε μια οικογένεια που τού έδωσε αγάπη και τού δίδαξε να σέβεται τους ανθρώπους. «Δεν θυμάμαι κάποιο περιστατικό που να έχει σηκώσει χέρι σε κάποιον ή να βρίσει» είπε.

Στις 6/2 η συνέχεια

Στη δικαστική αίθουσα βρέθηκαν και σήμερα οι γονείς του Άλκη, ενώ την έναρξη της διαδικασίας παρακολούθησε το πρωί ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ- Αρης Θεόδωρος Καρυπίδης.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 6 Φεβρουαρίου με την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συζητήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των «funds»

Ελεύθερος με όρο την αποχή του από κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος που απολογήθηκε για βιασμό

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας