0:45 Τρίτη 21 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Δίκη Μάτι: Πολικές θερμοκρασίες στην αίθουσα - «Πυρά» Ζωής Κωνσταντοπούλου για εγκληματική αδράνεια

Δίκη Μάτι: Πολικές θερμοκρασίες στην αίθουσα - «Πυρά» Ζωής Κωνσταντοπούλου για εγκληματική αδράνεια

Σε αίθουσα χωρίς θέρμανση κατέθεσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Έκανε λόγο για «στοχοποίηση των θυμάτων» και «κουκούλωμα των ευθυνών».

Σε συνθήκες πολικού ψύχους συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018. Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε για τέταρτη ημέρα η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που κλήθηκε να καταθέσει σε μια αίθουσα χωρίς θέρμανση και με όλους του παράγοντες της δίκης να προσπαθούν να ζεσταθούν «κουκουλωμένοι» με όσα φορούσαν.

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας επέμεινε στον ισχυρισμό ότι κάποιοι εκ των κατηγορουμένων θα έπρεπε να βρίσκονται αντιμέτωποι με κακουργήματα κι έκανε λόγο για «διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών», αλλά και για ιθύνοντες που μετά την τραγωδία επιδόθηκαν σε μετάθεση των ευθυνών τους στους κατοίκους στο Μάτι.

«Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αποδίδει 95% ευθύνες στους κατοίκους» ανέφερε η κ. Κωνσταντοπούλου. «Πρόσωπα που είχαν μεγάλη ευθύνη αντί να θέτονται εκποδών προάγονται. Και βλέπουμε αντίθετα ότι τα θύματα στοχοποιούνται» σημείωσε και χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» το έγγραφο του ΝΣΚ.

«Όφειλαν να συνομολογήσουν υπαιτιότητα, να έρθουν σε συμβιβασμό και να τους αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων αντί να τους σέρνουν στα δικαστήρια. Η ίδια μηχανή του κράτους, που τους θυματοποίησε τους σέρνει στα δικαστήρια ως ενόχους. Όλες οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν την αυθαίρετη δόμηση και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων. Κάηκαν εκατό τέσσερις άνθρωποι και όλοι ήθελαν να ελέγξουν τα αυθαίρετα» ανέφερε.

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων η μάρτυρας σχολίασε ότι «δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα. Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Κανένας δεν τους έδωσε την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες. Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα. Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα και μάλιστα την ώρα που υπήρχε δρων μηχανισμός που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας».

Μάλιστα, εκτίμησε πως όλοι οι υπεύθυνοι «ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένες για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε η στραβή στη βάρδια τους, όπως ειπώθηκε».

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας