Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Δίκη Πισπιρίγκου: Σε εξέλιξη η Εισαγγελική πρόταση – Τα κλάματα της κατηγορουμένης για τον θάνατο Κούγια

Σε βαρύ κλίμα μετά την κηδεία του Αλέξη Κούγια συνεχίζεται σήμερα η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους Μαλένας και Ίριδας.

Του Νίκου Νικολετάκη

Με την έναρξη της δίκης η πρόεδρος εξέφρασε εκ μέρους όλων των μελών της έδρας συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αλέξη Κούγια. Η Ρούλα Πισπιρίγκου μπήκε στην αίθουσα και μόλις της έβγαλαν τις χειροπέδες πήγε στη συνεργάτιδα του εκλιπόντος συνηγόρου της Αλέξη Κούγια Αναστασία Μπάκα, αγκαλιάστηκαν για αρκετά λεπτά και έκλαιγαν η μία στην αγκαλιά της άλλης. Στη συνέχεια αγκάλιασε και τις δύο άλλες συνεργάτιδες του Κούγια.
Οι δικοί της έφεραν ένα λευκό τριαντάφυλλο και το ακούμπησε στη θέση που καθόταν πάντα ο Κούγιας.

Η κατηγορούμενη πήγε και χάιδευε τη θέση που καθόταν ο Αλέξης Κούγιας.

Στη συνέχεια αγκάλιασε τη μητέρα και την αδελφή της και έκλαιγαν όλες μαζί.

Η Πρόεδρος απευθυνόμενη στους συνεργάτες του εκλιπόντος δικηγόρου εκφράζει τα συλλυπητήριά της.

Η κατηγορούμενη ζήτησε και πήρε τον λόγο:

Κατηγορούμενη(Κλαίγοντας)

«Είχα πει στην απολογία μου ότι κάποια πράγματα θα τα πει ο δικηγόρος μου. Όπως βλέπετε η ζωή παίζει τα πιο τραγικά άσχημα παιχνίδια. Εγώ θέλω να τον ευχαριστήσω, γιατί εδώ μου δίνεται το βήμα, το δεύτερο σπίτι του. Το πρώτο ήταν εκεί που ήταν η οικογένεια. Το δεύτερο εδώ στη δικαστική αίθουσα.

Το τρίτα στα γήπεδα. Μιλούσαμε κάθε βράδυ γιατί δεν ήμουν ποτέ η εντολέας, είχαμε αναπτύξει μια σχέση όχι απλά φιλική κάτι παραπάνω. Ήταν ο προστάτης μου.
Την πρώτη ημέρα που με είδε και αφού είχε μελετήσει τη δικογραφία μου είπε ότι πιστεύει ότι είμαι αθώα. Το άκουγα από τα χείλη του Κούγια και όλοι ξέραμε τι σημαίνει Κούγιας!
Όπως έλεγε ο ίδιος «είχε αναλάβει χίλιες ανθρωποκτονίες και καταλάβαινε ποιος είναι αθώος και ποιος όχι.»

Το τελευταίο τηλεφωνημα μας έγινε όταν ήταν στο νοσοκομείο. Η τελευταία καληνύχτα που μου είπε ήταν την ημέρα που ολοκλήρωσα την απολογία μου.

Μου είπε ότι θα έρθει να αγορεύσει για την αλήθεια για τα τρία μου παιδιά. Πίστεψε στη δικαστική πλάνη

Πίστεψε στην αθωότητα μου.

Όταν μπήκε στην εντατική

Όταν μίλησα με το γιο του το Χρήστο και μου είπε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν διασωληνωθεί μίλαγε για εμένα και έγινε οδηγίες για να έρθει να αγορεύσει.

Τον ευχαριστώ μου μέσα από την ψυχή μου για την προσπάθεια που έκανε.

Του άφησα ένα λευκό τριαντάφυλλο εδώ γιατί δεν μπορούσα να είμαι κάπου αλλού χθες

Είναι σίγουρη ότι είναι εδώ και θα είναι παρών πάντα.

Δεν θα φύγει ποτέ από τις αίθουσες.

Είμαι σίγουρη ότι εκεί που είναι τώρα, η πρώτη αγκαλιά που έκανε ήταν στους γονείς του που τόσο αγαπούσε. Η δεύτερη αγκαλιά είμαι σίγουρη ότι ήταν στα τρία μου παιδιά.
Τώρα θα βλέπουν από εκεί που είναι το άδικο. Και θα στέκονται δίπλα μου μέχρι το τέλος που θα αποδοθεί δικαιοσύνη, όποτε και αν έρθει αυτή.

Θέλω να πω «ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Κούγια!

Σας ευχαριστώ για πάντα. Συγνώμη που καταχράστηκα το χρόνο σας!»

Η εισαγγελική πρόταση

Παίρνοντας τον λόγο η Εισαγγελέας Βασιλική Δημοπούλου έκανε μια αναδρομή στο ιστορικό της υπόθεσης όσον αφορά τη Μαλένα και στις σχέσεις του ζεύγους Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου.

Μαλένα: 11 Μαρτίου 2019, εμφανίζει πρήξιμο στους λεμφαδένες. Από την κλινική εξέταση η παιδίατρος Ελένη Ρούτη διαπιστώνει υπογνάθιο λεμφαδενίτιδα. Μετά από 10 μέρες και παρά την αντιβίωση βλέπει ότι η λεμφαδενίτιδα δεν έχει υποχωρήσει. Συστήνει περαιτέρω εξετάσεις. Στις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν στην Πάτρα ήταν φυσιολογικές.

Δεν αναδείχθηκε εικόνα διάτασης και παθολογία στην κοιλία. Η γιατρός προτείνει στους γονείς να πάνε σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην Αθήνα. Χορηγεί και παραπεμπτικό. Οι γονείς ενημερώνουν ότι αποφάσισαν να πάνε σε νοσοκομείο στην Αθήνα. Η γιατρός προανακριτικά και στο δικαστήριο καταθέτει ότι η Μαλένα πριν την διάγνωση λεμφαδενίτιδας ήταν ένα υγιές παιδί. Από την κλινική εξέταση διαπιστώνεται η σκληρή σύσταση των λεμφαδένων.

Έγινε μυελόγραμμα στην οποία πραγματοποιήθηκε μέθη. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση της ιατρού επιβεβαιώθηκε αιματολογική κακοήθεια με τη διάγνωση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας β προέλευσης. Ευτυχώς δεν βρέθηκαν βλάστες. Η ασθένεια της βρισκόταν σε αρχικό στάδιο, ήταν χαμηλού κινδύνου και καλής πρόγνωσης. Το ποσοστό ίασης για την Μαλένα ήταν 90%.

Το τρίτο δίμηνο της θεραπείας θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Πάτρα.
Στις 4/4 ενημερώθηκαν οι γονείς. Ήταν δύο γονείς θλιμμένοι, όχι συντετριμμένοι.

Εξέφρασαν την αγωνία για την τύχη της μεγαλύτερης κόρης τους Τζωρτζίνας την οποία θα φύλαγε συγγενικό τους πρόσωπο.

Στις 4/4/2019 ελήφθη από τη Μαλένα Ζιλορίκ με σκοπό να αποφευχθεί η νεφρική ανεπάρκεια. Η Μαλένα δεν είχε κίνδυνο εμφάνισης του «συνδρόμου Λύσης».

Από την ακτινογραφία θώρακος και τον υπέρηχο καρδιάς δεν εντοπίστηκε κάποιο πρόβλημα ούτε αρρυθμία στην καρδιά της Μαλένας. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από τον κ. Αναστασάκη ο οποίος στο δικαστήριο όταν του επέδειξαν τον συγκεκριμένο υπέρηχο καρδιάς είπε ότι είναι μια φυσιολογική λειτουργία. 29/3 πραγματοποιήθηκε υπερηχογράφημα κοιλίας σε ιδιωτικό κέντρο στην Πάτρα και ένα δεύτερο στις 30/3/2019 στο Αγλαΐα Κυριακού. Χωρίς να δείχνει κάποιο πρόβλημα στο ήπαρ η σε άλλο όργανο. Πραγματοποιήθηκαν και αιματολογικές και βιολογικές εξετάσεις με τιμές φυσιολογικές.

Η εισαγγελέας έκανε περιγραφή για τις αντιδράσεις της Μαλένας όταν ήταν να κάνει μια εξέταση βάσει της κατάθεσης του Μάνου Δασκαλάκη. Δεν ετέθη θέμα σπασμών, δεν χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή ούτε χορηγήθηκε μέθη όπως έγινε στο μυελόγραμμα. Η κ. Μπάκα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να υπήρξε επεισόδιο σπασμών γιατί θα είχε ενημερωθεί η ίδια κι θα είχε γραφτεί στον ιατρικό φάκελο. Τελικά πραγματοποιήθηκε η εξέταση.

Το παιδί αντέδρασε πολύ φυσιολογικά καθώς για 20 λεπτά θα έπρεπε να είναι ανάποδα ξαπλωμένη με τα πόδια στην πλάτη. Οι γονείς πολλές φορές εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις μοιάζουν με επεισόδιο σπασμών. Η παρακέντηση δεν είχε αίμα. Ήταν καθαρή που σημαίνει ότι δεν υπήρχε τέτοια αντίδραση.

Η χημειοθεραπεία γίνεται βάσει ευρωπαϊκού πρωτοκόλλου. Αρχίζει στις 5/4. Από τις 7/4 προστίθεται φάρμακο για τη γαστροπροστασία που δεν έχει σχέση με τη χημειοθεραπεία. Από τη χορήγηση κορτιζόνης και μεθοτρεξάτης μέσα σε δύο μέρες φαίνεται ότι αρχίζει να υποχωρεί το οίδημα στους λεμφαδένες. Η κατηγορούμενη είπε στη Μαλένα: «Είδες Μαλένα μου που σου έλεγα ότι θα φύγουμε σύντομα;».

Στις 10/4 διακόπτεται το Ζιλορίκ.

12/4 μέχρι τις 11 όλα βαίνουν καλώς. 8η μέρα θεραπείας. Γίνεται η πρώτη συστηματική χορήγηση ενδοφλεβίως δύο χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Μια μέρα πριν πεθάνει το παιδί γίνεται πλήρης βιοχημικός και αιματολογικός έλεγχος. Όλα φυσιολογικά. Φυσιολογικό το ήπαρ μια μέρα πριν πεθάνει.

Το παιδί έπαιρνε κορτιζόνη για 7 μέρες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας εξετάστηκε το παιδί από ογκολόγο χωρίς να διαπιστώσει τίποτα παθολογικό μετά τη χορήγηση της χημειοθεραπείας.

Όλοι οι δείκτες φυσιολογικοί στο ήπαρ το οποίο βρέθηκε κατεστραμμένο μια μέρα μετά.
13/4/2019 ημέρα που αφήνει την τελευταία της πνοή. Η μέρα κυλάει ήρεμη για το παιδί όπως οι προηγούμενες. Το παιδί είναι σε άριστη κατάσταση. Στις 12 το μεσημέρι την εξετάζει η κ. Νικήτα η οποία όταν πήγε να την εξετάσει ότι έπαιζε στον παιδότοπο και μάλιστα το παιδί δυσανασχέτησε επειδή έπρεπε να φύγει από τον παιδότοπο. Τη βρήκε σε εξαιρετική κατάσταση τέσσερις ώρες πριν πεθάνει. Δύο ώρες αργότερα ο ογκολόγος πετυχαίνει τον πατέρα με το παιδί στον παιδότοπο. Είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

3.05 εισέρχεται στον θάλαμο η νοσηλεύτρια Αλεξάνδρα Καρελιώτη. Ακούει την αντλία έγχυσης του ορού. Υπήρχε ένδειξη απόφραξη στην αντλία. Είχαν μια ήρεμη συζήτηση με τη μητέρα καθώς η κατηγορούμενη τις προηγούμενες μέρες ήταν απόμακρη. Στις 4 το απόγευμα μπαίνει στον θάλαμο η νοσηλεύτρια κ. Κωνστάντου για να αλλάξει τον ορό στο παιδί.

Αφού άλλαξε τον ορό ρώτησε την μητέρα αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Της είπε όχι. Η νοσηλεύτρια είδε ότι το παιδί ανέπνεε κανονικά.

5 το απόγευμα. Η κ. Νικήτα με την νοσηλεύτρια Κωνστάντου βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον θάλαμο της Μαλένας. Ο όροφος που βρίσκεται το ογκολογικό είναι σαν το γραφείο Θήτα. Έξω από τον θάλαμο 224 συζητούσαν η νοσηλεύτρια Κωνστάντου με τη γιατρό Νικήτα. Η Νικήτα βλέπει την Πισπιρίγκου να έρχεται με γοργό βήμα. Τους πλησίασε και τους είπε: Τρέξτε, τρέξτε το παιδί δεν αναπνέει!».

Μέσα σε δευτερόλεπτα βρέθηκαν στο δωμάτιο. Το παιδί δεν βρισκόταν στην ίδια θέση με αυτή που την είχε δει. Ήταν στο κάτω μέρος με κίνδυνο να πέσει. Η γιατρός γυρίζει το παιδί και βρίσκει τη Μαλένα άσφυγμη, απνοϊκή, με μυδρίαση. Στην κατάθεση της η γιατρός Νικήτα είπε ότι το παιδί ήταν νεκρό πράγμα που της προκάλεσε σοκ. Η γιατρός έδωσε εντολή να φέρουν το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Το παιδί δεν είχε σφυγμό, οξυγόνο, δεν κυκλοφορούσε το αίμα. Τοποθέτησε σε κλάματα δευτερολέπτου μάσκα οξυγόνου.

Επικοινώνησε με τη ΜΕΘ ότι το παιδί είναι άσφυγμο και απνοϊκό. Η γιατρός ζήτησε να χορηγηθεί στρεσολιντ. Γιατρός επισημαίνει ότι το παιδί υπέστη καρδιακή ανακοπή. Του τοποθέτησαν μάσκα οξυγόνου. Έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα νεκρό παιδί.

Δίνουν εντολή στη μητέρα να βγει έξω. Η τρίτη νοσηλεύτρια που μπήκε στο δωμάτιο(Παπαρηγοπούλου) ρώτησε τη μητέρα τι συνέβη. Η μητέρα απάντησε ότι «η Μαλένα έκανε ένα ε».

Ο γιατρός Τζιούβας έγραψε ώρα θανάτου την ώρα που ολοκληρώθηκε η ΚΑΡΠΑ.

Σχετικά με το εντύπωμα που βρέθηκε στην παρειά της Μαλένας είπε ότι δεν συνηθίζεται να τοποθετείται σε εκείνο το σημείο η ταινία αλλά θα μπορούσε δεδομένων των συνθηκών.

Στην προανακριτική του κατάθεση ο γιατρός Τζιούβας είπε ότι εκτιμά πως η Μαλένα έδειχνε ότι ήταν αρκετά λεπτά νεκρή. Σε άλλη του κατάθεση είπε ότι άρχισαν να εμφανίζονται στο παιδί υποστάσεις. Τα ψυχρά άκρα και οι υποστάσεις δεν δείχνουν εικόνα παιδιού που πέθανε 10 λεπτά πριν. Δίνει εικόνα παιδιού που είναι νεκρό 20 λεπτά τουλάχιστον. «Ήταν ένα παιδί νεκρό, δεν έπιασα σφίξεις ποτέ. Υπήρχε μυδρίαση ».

Δεν ήταν ένα ταλαιπωρημένο παιδί. Μου θύμισε παιδί που ερχόταν από το σπίτι του νεκρό.

Δείχνει ότι χάθηκε χρόνος. Όσοι γιατροί είχαν γνώση της εικόνας της Μαλένας χαρακτήρισαν τον θάνατο απρόσμενο και αιφνίδιο. Όταν η μητέρα έμαθε ότι θα γινόταν νεκροψία νεκροτομή αντέδρασε γιατί δεν ήθελε όπως έλεγε να της χαρακώσουν το παιδί. Η μητέρα έμαθε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μη γίνει νεκροψία νεκροτομή. Φεύγοντας από το Νοσοκομείο οι γονείς ευχαρίστησαν γιατρούς και νοσηλευτές και έκανε δώρο κάποια ρούχα της Μαλένας.

Η κρίση στον έγγαμο βίο του ζευγαριού έγινε λόγω των προβλημάτων που είχε και όχι λόγω του θανάτου της Μαλένας. Αυτό φαίνεται και από τον προγραμματισμό του να πάνε ταξίδι στην Ιταλία.

Η εικόνα της χαροκαμένης μάνας απέχει παρασάγγας από τον τρόπο ζωής της μετά τον θάνατο της Μαλένας.

Η κατηγορούμενη έδινε την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται για το πως πηγαίνει η έρευνα.

Η ίδια η κατηγορούμενη επιβεβαίωσε ότι σε επικοινωνία με το γραφείο της Τσάκωνα, πιθανόν με γραμματέα της, ότι μόνο ο Θεός ξέρει από τι έφυγε η Μαλένα. Θεωρείται απίθανο γραμματέας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας να είπε τέτοιο πράγμα.

Όταν έμαθε ότι το παιδί της πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα επικοινώνησε με την κ. Μπάκα η οποία της είπε ότι δεν υπήρχε περίπτωση η Μαλένα να πέθανε από αυτή την αιτία. Τότε άρχισε να εκφράζεται δυσαρέσκεια προς τους γιατρούς.

Οι ίδιοι οι γιατροί συνέβαλαν στο να σχηματιστεί δικογραφία. Όχι η κατηγορούμενη, ούτε ο σύζυγος της.

Η εισαγγελέας έκανε στη συνέχεια αναφορά στο ιατρδικαστικό πόρισμα της Χριστίνας Τσάκωνα:

Κατά τη διερεύνηση από τους Καρακούκη Καλόγρηα καταγράφηκε το εντύπωμα. Η ίδια είπε ότι δεν το κατέγραψε επειδή πρόκειται για ιατροφαρμακευτικό χειρισμό. Γιατί όμως κατέγραψε τον βελονονυγμό πο είναι επίσης ιατροφαρμακευτικός χειρισμός;

Η Χριστίνα Τσάκωνα έβγαλε πόρισμα για ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να έχει τον ιατρικό φάκελο και χωρίς καμία επικοινωνία με τους γιατρούς.

Καμία μήνυση δεν έχει υποβληθεί, ούτε από τους γονείς, ούτε από κανέναν άλλο.
10/9/2019 εξετάζονται ενόρκως στο ΑΤ Πάτρας. Ο Δασκαλάκης στην κατάθεση του είπε ότι το παιδί είχε μια φυσιολογική εικόνα ενώ η ασθένεια της ήταν ιάσιμη 90%. Η ηπατική ανεπάρκεια που γράφει το πόρισμα της ιατροδικαστού δεν ταιριάζει με την κλινική εικόνα του παιδιού. Αυτό το είπε ο Δασκαλάκης που δεν είναι γιατρός. Στο τέλος της κατάθεσης του ο Δασκαλάκης είπε ότι ο αστυνομικός τον ρώτησε και ο ίδιος ζήτησε να γίνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Η κατηγορούμενη δεν εξέφρασε κάποια διαφωνία.

Διορίζεται κρατικός ιατροδικαστής ο Σωκράτης Τσαντίρης. Στην πραγματογνωμοσύνη του αναφέρει ότι δεν επιβεβαιώνεται η ηπατική ανεπάρκεια. Γράφει ότι η Μαλένα μάλλον πέθανε από καρδιολόγικά, γενετικά νοσήματα. Ο Τσαντίρης ενώ είχε πεθάνει η Ίριδα και ενώ η Τζωρτζίνα είχε υποστεί ανακοπή επέμεινε ότι ο θάνατος της Μαλένας ήταν αδιευκρίνιστος.

Τρία χρόνια μετά οι γονείς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την πορεία της έρευνας ενώ πριν βγει η ιατροδικαστική έδειχνε υπερβάλλοντα ζήλο.

Για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

Η Χριστίνα Τσάκωνα έβγαλε πόρισμα για ηπατική ανεπάρκεια χωρίς να έχει τον ιατρικό φάκελο και χωρίς καμία επικοινωνία με τους γιατρούς.

Καμία μήνυση δεν έχει υποβληθεί, ούτε από τους γονείς, ούτε από κανέναν άλλο.

10/9/2019 εξετάζονται ενόρκως στο ΑΤ Πάτρας. Ο Δασκαλάκης στην κατάθεση του είπε ότι το παιδί είχε μια φυσιολογική εικόνα ενώ η ασθένεια της ήταν ιάσιμη 90%. Η ηπατική ανεπάρκεια που γράφει το πόρισμα της ιατροδικαστού δεν ταιριάζει με την κλινική εικόνα του παιδιού.

Αυτό το είπε ο Δασκαλάκης που δεν είναι γιατρός. Στο τέλος της κατάθεσης του ο Δασκαλάκης είπε ότι ο αστυνομικός τον ρώτησε και ο ίδιος ζήτησε να γίνει μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Η κατηγορούμενη δεν εξέφρασε κάποια διαφωνία.

Διορίζεται κρατικός ιατροδικαστής ο Σωκράτης Τσαντίρης. Στην πραγματογνωμοσύνη του αναφέρει ότι δεν επιβεβαιώνεται η ηπατική ανεπάρκεια. Γράφει ότι η Μαλένα μάλλον πέθανε από καρδιολόγικά, γενετικά νοσήματα. Ο Τσαντίρης ενώ είχε πεθάνει η Ίριδα και ενώ η Τζωρτζίνα είχε υποστεί ανακοπή επέμεινε ότι ο θάνατος της Μαλένας ήταν αδιευκρίνιστος.

Τρία χρόνια μετά οι γονείς δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για την πορεία της έρευνας ενώ πριν βγει η ιατροδικαστική έδειχνε υπερβάλλοντα ζήλο.

Για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.

Έχουμε την κατάθεση του Αγαπητού στην οποία αναφέρει ότι άλλαξε γνώμη για την κενοτοπιώδη εκφύλιση. Επί 30 χρόνια δίδασκε τους Έλληνες φοιτητές και σε έλλειψη οξυγόνου αλλά το 2022 ψάχνοντας στο ίντερνετ βρήκε μια μελέτη που αποσυνδέει την κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων με την υποξία. Η κατάθεση του εδώ ότι επηρεάστηκε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα δείχνει κάτι που δεν ταιριάζει σε έναν καθηγητή παθολογοανατομίας με προϋπηρεσία 30 ετών.

Το δεύτερο εύρημα είναι για το πνευμονικό οίδημα.

Τσάκωνα

Μετά τη διακοπή η Εισαγγελέας έκανε αναφορά στο πόρισμα της ιατροδικαστού Χριστίνας Τσάκωνα:

Πως προκλήθηκε ο θάνατος του παιδιού; Η ιατροδικαστής κάνει αναφορά ότι υπήρξε κάποια αρρυθμία η οποία προκάλεσε συμφόρηση και πνευμονικό οίδημα η οποία οδήγησε σε κατάσταση υποξίας.

Η ιατροδικαστής προσκόμισε ένα σύγγραμμα ότι η οξεία ηπατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να αναπτύξει ίκτερο. Η συγκεκριμένη βιβλιογραφία αφορά την ηπατίτιδα. Καμία σχέση με την υπόθεση. Η ιατροδικαστής επικαλείται ακόμα την ηπατοτοξικότητα λόγω φαρμάκων.

Η κ. Τσάκωνα πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο ότι μπορεί κάποιος να αποβιώσει αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια όπως αντίστοιχα συμβαίνει στην καρδιά με την αιφνίδια ανακοπή.

Γιατί όλα αυτά δεν τα έγραψε στο πόρισμα της; Τι πρέπει να διερευνήσει το δικαστήριο σας;

Η αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια είναι ρεαλιστική; Από τους άλλους ιατροδικαστές που υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο μηχανισμό θανάτου ουδείς μιλά για ηπατική ανεπάρκεια. Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι μια σιωπηλή ασθένεια αλλά θορυβώδης. Έγινε δύο φορές εξέταση των ηπατικών ενζύμων του παιδιού στις 2 και στις 12/4, ηπατικά ένζυμα που δείχνουν αν υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ.

Όλοι οι δείκτες ήταν φυσιολογικοί. Από τους άλλους ιατροδικαστές που υποστηρίζουν τον συγκεκριμένο μηχανισμό θανάτου ουδείς μιλά για ηπατική ανεπάρκεια. Η συγκεκριμένη ασθένεια δεν είναι μια σιωπηλή ασθένεια αλλά θορυβώδης. Τι πρέπει να διερευνήσει το δικαστήριο σας;

Η αιτία θανάτου ηπατική ανεπάρκεια είναι ρεαλιστική; Έγινε δύο φορές εξέταση των ηπατικών ενζύμων του παιδιού στις 2 και στις 12/4, ηπατικά ένζυμα που δείχνουν αν υπάρχει πρόβλημα στο ήπαρ. Όλοι οι δείκτες ήταν φυσιολογικοί. Πραγματικά δε νομίζω ότι επιδέχεται ανάλυση η συγκεκριμένη άποψη της Χριστίνας Τσάκωνα. Προς τεκμηρίωση της επιστημονικής άποψης ότι η Μαλένα δεν πέθανε από αιφνίδια ηπατική ανεπάρκεια η Εισαγγελέας ανάγνωσε δύο συγγράμματα που χρησιμοποίησε ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης για να δείξει ότι η αιτία θανάτου της Μαλένας δεν έχει σχέση με την ηπατική ανεπάρκεια.

Αυτό που έγραψε η κ. Τσάκωνα δεν είναι αιτία θανάτου αλλά το αποτέλεσμα. Αν ισχύει αυτό που ισχυρίστηκε η κ. Τσάκωνα θα ήταν η πρώτη φορά στην Ευρώπη θανάτου παιδιού που χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο φάκελο. Η Μαλένα θα είχε συμπτώματα. Ο Καρακούκης λέει ότι η Μαλένα δεν πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια. Αναφέρει στο πόρισμα του ότι ο θάνατος του παιδιού οφείλεται σε ασφυξία. Ουδέποτε έχω συναντήσει ηπατική ανεπάρκεια σε μία μέρα χωρίς κάποιος να δείξει συμπτώματα. Η κ. Τσάκωνα γράφει ότι το ήπαρ της Μαλένας είναι ωχρό και εύθρυπτο.

Γιατί δεν έγραψε κάτι τόσο σοβαρό; Ο κ. Καλόγρηας αποδομεί με τη σειρά του την ηπατική ανεπάρκεια. Συμπερασματικά η διάγνωση της Ιατροδικαστού Χριστίνας Τσάκωνα είναι αυθαίρετη, ατεκμηρίωτη, λανθασμένη και παντελώς άστοχη. Η αρμόδια ιατροδικαστής θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί ότι ο θάνατος της Μαλένας ήταν μη αναμενόμενος. Γι αυτό και οι γιατροί ζήτησαν νεκροψία νεκροτομή.

Τέλος όταν κατέθεσαν οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας όταν ο θάνατος κάποιου είναι αιφνίδιος πρέπει να συμβουλεύεται ο ιατροδικαστής τον ιατρικό φάκελο. Είναι απαράδεκτο ένας ιατροδικαστής να μην το κάνει αυτό όταν μιλάμε για ένα παιδάκι 3,5 ετών.

Έχομε μια ομάδα Τσάκωνα- Τσαντίρη- Κραββαρίτη- Μεσογίτη, κρατικούς ιατροδικαστές μάρτυρες υπεράσπισης ουσιαστικά οι οποίοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο θάνατος της Μαλένας οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Τα ιατρικά έγγραφα, οι φωτοτυπίες που προσκομισαν οι μάρτυρες ειδικών γνώσεων είναι αντίγραφα αυτών που προσκόμισε η τεχνική σύμβουλος της υπεράσπισης Ουρανία Δημακοπούλου. Έχει ακριβώς τις ίδιες σημειώσεις με στιλό.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ