6:12 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δίκη Πισπιρίγκου live - Παιδοχειρουργός: Η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα στη ΜΕΘ, μόνο στην παιδιατρική - Νέες μηνύσεις από Κούγια

Δίκη Πισπιρίγκου live - Παιδοχειρουργός: Η Τζωρτζίνα δεν είχε πρόβλημα στη ΜΕΘ, μόνο στην παιδιατρική - Νέες μηνύσεις από Κούγια

Μήνυση για ψευδή κατάθεση υπέβαλε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου σε βάρος της παιδοχειρουργού από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) επειδή αρνήθηκε επίμονα να σχολίασει την κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας όταν νοσηλευόταν στο Καραμανδάνειο.

Του Νίκου Νικολετάκη

 

Λίγο πριν την έναρξη της δίκης ο δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας Δ. Γεωργακόπουλος, αναφέρθηκε στα λεγόμενα της υπεράσπισης ότι η Τζωρτζίνα δεν έβλεπε, δεν άκουγε και ότι είχε νοητική υστέρηση. Όπως είπε ο πελάτης του, Μάνος Δασκαλάκης, είναι εξοργισμένος: «Είναι ξεκάθαρος. Η Τζωρτζίνα έβλεπε, άκουγε και είχε πλήρη αντίληψη.

Αντιδρούσε στα εξωτερικά ερεθίσματα και μάλιστα μου ζήτησε επίσης να μεταφέρω ότι απορεί και οργίζεται ότι η κατηγορούμενη επιτρέπει να διακινούνται τέτοια σενάρια για την κόρη της στον βωμό της υπεράσπισης της».

Ο Αλέξης Κούγιας σε δηλώσεις του είπε πως «το παιδί δεν έβλεπε, τα έχει πει στην κατάθεσή της η κ. Παπαθεοδωροπούλου από την ανάκριση. Άρα ο κ. Γεωργακόπουλος έχει γίνει εκπρόσωπος τύπου του κ. Δασκαλάκη; Το καταθέτει η κ. Παπαθεοδωροπούλου και εκεί το βρήκα εγώ διαβάζοντας την κατάθεση, γιατί ο δικηγόρος πρέπει να διαβάζει την δικογραφία. Το λέει η κυρία παιδοχειρουργός. Η κ. Παπαθεοδωροπούλου ρητώς το λέει: “Στην αρχή είμαστε σίγουροι ότι δεν έβλεπε καθόλου, μετά νομίζουμε ότι κάτι μπορεί να βλέπει”».

Ο συνήγορος της Πισπιρίγκου έκανε λόγο για συμμορία γιατρών, ενώ εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του δημοσιογράφου και εκδότη της ΜΠΑΜ Πέτρου Κουσουλού για τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας που έκανε λόγο για “Βρώμικα παιχνίδια με την καρδιά της Τζωρτζίνας”. Ο συνήγορος υπεράσπισης μίλησε και για την παρουσιάστρια Σίσσυ Χρηστίδου η οποία στην εκπομπή της το Σάββατο παρουσίασε γονέα ΑΜΕΑ που μετέφερε την οργή του για τις δηλώσεις Κούγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας της Τζωρτζίνας.

Νωρίτερα ο Αλέξης Κούγιας δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση στη νοσηλεύτρια Γεωργία Παπανίκου με αιτιολογία ότι απέκρυψε πως είχε συγγενική σχέση με τον Μάνο Δασκαλάκη.

Η δίκη ξεκίνησε με καθυστέρηση λόγω κωλύματος της έδρας. Στην έναρξη της ο Αλέξης Κούγιας είπε ότι
έχει κάνει εδω και καιρο ένα αίτημα για να του δωθεί το αίμα της Τζωρτζίνας και το θέλει σύντομα γιατί θα έρθει ένας ειδικός γιατρός που έχει καλέσει και το θέλει. “Είναι ένα αποδεικτικό μέσα και θα έπρεπε να είναι ηδη μέσα στη δικογραφία γιατί εμεις τις αμφισβητούμε τις εξετάσεις του κ. Ράικου που υπάρχουν μέσα. Ο Αλέξης Κούγιας έκανε αναφορά στον Οθωνα Παπαδόπουλο λέγοντας ότι ενώ είχε πάρει χρήματα δεν είχε βρει ούτε πραγματογνώμονες ούτε τοξικολόγους.

Πρόεδρος
Δικονομικά που το στηρίζετε;

Κούγιας
Δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση

Πρόεδρος
Ενταξει

Ο κ. Κούγιας δήλωσε ότι θέλει να υποβάλλει μήνυση στην νοσηλεύτρια Παπανικου γιατί απέκρυψε ότι είναι η πρώτη ξαδέρφη του πρώτου ξαδέρφου του Μάνου και στενή του φίλη.

Στο βήμα ανέβηκε η γιατρός Ευστρατία Σαγκενίδου.
“Κλήθηκα στις 10 το βράδυ από τον κ. Κοτσώνη. Πήγα άμεσα στο νοσοκομείο και είχαν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες οι γιατροί. Αμέσως μετά το παιδί διασωληνώθηκε και έγινε ένας υπέρηχος για να δούμε κάποια βασικά πράγματα. Ξεκινήσαμε την σταθεροποίηση του παιδιού για να υπάρξει σωστή αιμάτωση των οργάνων. Αφού το σταθεροποιήσαμε ειδοποιήσαμε τους γονείς. Την ίδια ώρα στείλαμε αιματολογικό και τοξικολογικό έλεγχο. Ο τοξικολογικός έλεγχος ήταν αρνητικός και από τον αιματολογικό, ήταν ανεβασμένη η τροπονίνη η οποία οφειλόταν στο στρες. Τις επόμενες ημέρες μειώθηκε και η τιμή της τροπονινης. Το παιδί έμεινε 12 μέρες και δεν έδειξε δομικές βλάβες της καρδιάς. Την επόμενη μέρα είδαμε ότι είχε υγρό και κάναμε μια παρακέντηση. Για την προστασία του εγκεφάλου χορηγήσαμε Κέπρα που είναι αντιεπιληπτικό. Τις επόμενες μέρες το αναπνευστικό δεν είχε πρόβλημα. Είχαμε καθημερινές καταγραφές στο μόνιτορ, αϋπνίες δεν φάνηκαν στο μόνιτορ. Το παιδί ήταν σε μόνιμο εγκεφαλογράφο. Στην μαγνητική εγκεφάλου φάνηκαν οι ανοξικές βλάβες μετά την ανακοπή. Παρουσίαζε κλάματα το παιδί και τριγμό των δοντιών και ξεκινήσαμε θεραπεία. Στείλαμε για γονιδιακό έλεγχο επειδή είχαμε ενημερωθεί ότι είχαν πεθάνει άλλα δυο παιδιά και το ένα πρόσφατα. Ο κ. Παπαγιάννης ενημερώθηκε από εμάς και συμφώνησε μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των γονιδίων να μεταφερθεί στο Ωνάσειο και να μπει βηματοδότης και απινιδωτής. Τελικά το παιδί στις 5/6 γύρισε στο Ρίο.

Πρόεδρος
Η θεραπευτική υποθερμία είναι αναγκαστική για να την κάνετε;

Είναι κάτι που κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις για να μην υπάρξει επιδείνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Στη συνέχεια η παιδοχειρουργός αναφέρθηκε στα επεισόδια που παρουσίαζε η Τζωρτζίνα τον Ιανουάριο του 2022. Όπως είπε το παιδί δεν παρουσίαζε πρόβλημα όταν βρισκόταν στη ΜΕΘ.
“Ηταν καταγραμμένη συνεχώς σε monitoring. Μπήκε εγκεφαλογράφος. Παρέμεινε 24 ώρες σε εμάς χωρίς πρόβλημα. Το παιδί επέστρεψε στον θάλαμο όπου παρουσίασε ξανά πρόβλημα. Ξαναπήγε στη ΜΕΘ και πάλι δεν είχε πρόβλημα” είπε μεταξύ άλλων. Μετά τα συνεχή επεισόδια που παρουσίαζε στον θάλαμο αποφασίστηκε η μεταφορά της στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού όπου άφησε και την τελευταία της πνοή.

Πρόεδρος: Υπάρχει κάποια ιατρική εξήγηση ένας άνθρωπος να παρουσιάζει κάτι στην παιδιατρική και όχι στην ΜΕΘ.

Μάρτυρας: Αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο σε ασθενή θα φανεί στις εξετάσεις.
Στο σύνολο της παραμονής της Τζωρτζίνας δεν είχα κανένα πρόβλημα. Ούτε αποκορεσμούς, ούτε σπασμούς, ούτε κάτι άλλο. Υπήρχε διαρκής παρακολούθηση.

Πρόεδρος: Η ανακρίτρια σας ρωτάει για την αντίδραση των γονέων. Λέτε ότι σας έκανε εντυπωση η συμπεριφορά της μάνας. Γιατί το λέτε αυτό; Υπήρξε κάποιο περιστατικό;

Μάρτυρας: Αυτό το είπα σαν αποτέλεσμα όλων τών φορών που ήρθαν. Ήταν τυπικοί σε όλες τις επισκέψεις. Ο πατέρας ήταν πιο συναισθηματικός έκλαιγε πάνω στο παιδί ενώ η μητέρα ήταν απόμακρη.

Πρόεδρος Ενδιαφερόταν για το παιδί; Είχε αγωνία για το επόμενο στάδιο;

Μ: Εμείς ενημερώναμε τους γονείς κάθε μέρα. Ο πατέρας ρωτούσε πιο πολλά πραγματα, η μητέρα άκουγε προσεκτικά αλλά έκανε λίγες ερωτήσεις. Πρόεδρος: Υπέπεσε στην αντίληψη σας παράπονα για τους χειρισμούς για το παιδί; Μ: Όταν παίρναμε αποφάσεις ενημερώναμε κατευθείαν τους γονείς. Δεν έπεσε κάτι στην αντίληψη μου να είναι αρνητικοί σε κάτι.

Κούγιας: Ρωτά για το βιογραφικό της ιατρού.

Μ: Είμαι παιδοχειρουργός, σπούδασα στο Βελιγράδι.

Κ: Είχατε ακούσει τίποτα για τα άλλα δύο παιδιά της κατηγορουμένης πριν βγει αυτή η ιστορία στα κανάλια;

Μ: Όχι

Κ: Όταν έχετε εφημερία είστε στο νοσοκομείο; Μπορείτε να μου πείτε γιατί βρέθηκε εκεί ο κ. Ηλιάδης;

Μ: Η ενημέρωση του διευθυντή γίνεται για τέτοια βαριά περιστατικά. Κ: Πόσες περιπτώσεις ανακοπών συναντάτε;

Μ: Συχνά

Κ: Είναι συνήθης η ανακοπή των παιδιών;

Μ: Είναι. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανακοπών είναι υποξαιμία, ένα ξένο σώμα που φράζει την αναπνοή. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες συνήθως διαγιγνώσκονται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Η μάρτυρας αναφερόμενη στην κεταμίνη είπε ότι μεταβολίζεται πλήρως. Όπως είπε μετά τη χορήγηση της το άτομο που την παίρνει παρουσιάζει μεταξύ άλλων και σιελόρροια.

Εισαγγελέας: Το παιδι πήγε για μια προγραμματισμένη εξεταση. Ποια θα ήταν η εξέλιξη του παιδιού με βάση αυτή την εξέταση;

Μ: Δεν μπορούμε να το ξέρουμε αυτό. Αυτό θα το βλέπαμε μέσα από την κλινική εικόνα και αυτό μετά από καιρό.

Ε: Υπήρχε κάποια εξέλιξη στο παιδί με τον καιρό;

Μ: Ναι το παιδι όταν βρισκόταν με τον μπαμπά ή την μαμά έκανε ένα χαμόγελο. Δ. Γεωργακόπουλος Είπατε ότι η κεταμίνη αποβάλλεται μέσω των ούρων. Σε τι χρόνο;

Μ: Δεν ξέρω Γεωργακοπουλος Αυτό γίνεται με την πρώτη ούρηση;

Μ: Αυτό δεν το ξέρω αν είναι από την πρώτη ή την δεύτερη.

K: Ένα συγκοπτικό επεισόδιο θα μπορούσε να προκαλέσει σπασμούς;

Μ: Ναι

Κούγιας: Ξέρετε αν το βάρος παίζει ρόλο για την καλή λειτουργία της καρδιάς;

Μ: Δεν το ξέρω αλλά για να λειτουργεί σωστα πάει να πει ότι όλα τα υπόλοιπα είναι σωστά.

Ο Κούγιας ρωτά από τη μάρτυρα να σχολιάσει τα πρώτα δύο 24ωρα της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο.
Την χαρακτηρίζει μάλιστα αξιόλογη. Η ίδια είπε ότι διάβασε το ενημερωτικό από το Καραμανδάνειο αλλά απέφυγε να πάρει θέση. Στη συνέχεια κάνει λόγο για έναν εμετό που έκανε η Τζωρτζίνα.
Η πρόεδρος του λέει ότι έχει αναφερθεί και ότι έγινε στις 9/4.

Κούγιας: Αυτά τα επεισόδια μπορούν να εξηγηθούν χειρουργικά; Μπορεί να είναι συνέχεια αυτών που ανέφερε η μητέρα πριν όσον αφορά τα επεισόδια;

Μ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω

Ο Κούγιας εκ μέρους της κατηγορουμένης λέει ότι υποβάλει μήνυση για ψεύδη κατάθεση στη μάρτυρα επειδή αρνείται να πάρει θέση στα αλλεπάλληλα ερωτήματα που της υπέβαλε να σχολιάσει την κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο.

Η Παιδοχειρουργός ερωτώμενη από τον συνήγορο υπεράσπισης είπε ότι δεν σταματά την ΚΑΡΠΑ στα 30 λεπτά, ιδιαίτερα αν πρόκειται για παιδί.

Κούγιας: Κάνετε ΚΑΡΠΑ πέραν των 20 λεπτών;

Μ: Όταν κάνω ΚΑΡΠΑ κρατάει πάνω από 30 λεπτά

Κ: Αφού η ιατρική ηθική λέει για 10 λεπτά ανάνηψη γιατί εσείς κρατάτε την ανάνηψη 30 λεπτά;
Πείτε μου ένα περιστατικό παιδιού που να είναι σε κατάσταση να αντιλαμβάνεται μετά από ΚΑΡΠΑ τόσων λεπτών;

Κούγιας: Γιατί ενώ η Καρδιολογική Εταιρία λέει για 10 λεπτά ΚΑΡΠΑ η ίδια συνεχίζει πέραν των 30 λεπτών;
Η μάρτυρας δεν απάντησε.
Η πρόεδρος του λέει ότι απάντησε με ιατρικούς όρους. Ο ίδιος επιφυλάσσεται για το αν θα συνεχίσει αυτή τη δίκη υπό τις παρούσες συνθήκες. Καλεί την μάρτυρα να επαναλάβει την απάντηση της.

Η ασυστολία η οποία προέρχεται μετά από καρδιακή ανακοπή δεν σταματά αν δεν σταματήσουν κάποια συγκεκριμένα ιατρικά αίτια που την προκαλούν, όπως η ανοξία. …λέει η μάρτυρας

Κούγιας: Τώρα να μας πείτε στον όρκο που δώσατε αν υπάρχει κάποιο βιβλίο ή καποιο επιστημονικό κείμενο στο ίντερνετ όπου να γράφεται η διαδικασία ανάνηψης πάνω από 10- 20 – 30 λεπτά.

Η μάρτυρας λέει ότι ακολουθούν τη διαδικασία με τα καινούργια δεδομένα βάσει των οδηγιών που έχουν δώσει από την Αμερικανική Εταιρεία Εντατικής και του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεν υπάρχει κάποιο σύγγραμμα.
Ο Αλέξης Κούγιας λέει ότι θα της υποβάλει νέα μήνυση για ψευδορκία.

Κούγιας: Μήπως κρατάτε τα παιδιά για τα όργανα τους; Ο κ. Ηλιάδης έχει κάνει λέει 18 περιπτώσεις μεταφοράς οργάνων. Σε ένα παιδί που δεν μπορεί να αντιδράσει, να κλάψει, να πονέσει γιατί το διατηρείτε στη ζωή;

Η πρόεδρος του απαγορεύει την ερώτηση επειδή κάνει αλλεπάλληλες ερωτήσεις για κάτι υποθετικό.

Συνεχίζεται η συνεδρίαση στη δίκη μετά τη διακοπή.
Κούγιας
Η μητέρα έλειψε καμιά μέρα στην κάθε ενημέρωση που γινόταν;

Σανκινίδου: Οχι

Η Παιδοχειρουργός είπε ότι ο πατέρας ήταν πιο συναισθηματικός ενώ η μητέρα πιο ψυχρή.

Κούγιας:
Γιατί δεν είπε στον πατέρα να πάει σε ψυχίατρο ο κ. Ηλιάδης και το πε μόνο στη μητέρα;

Την κ. Παπανίκου την γνωρίζετε;

Μ: Βεβαίως!

Κ: Σας είχε πει ποτέ ότι έχει συγγένεια με τον Μάνο Δασκαλάκη;

Μ: Όχι, ποτέ!

Κ: Χορηγήθηκε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα;

Μ: Ναι. Χορηγήσαμε μια φορά κεταμίνη στη μικρότερη δυνατή δόση 2,8 ml

K: Γιατί χορηγήσατε μια φορά κεταμίνη ενώ το παιδί παρουσίαζε κι άλλες φορές παρόμοια συμπτώματα;

Μ: Γιατί προσπαθήσαμε να ξυπνήσουμε ουσιαστικά το παιδί, να μπει σε λειτουργία απογαλακτισμού.

Κούγιας: Σε αυτή την περίοδο από 12 Απρίλη μέχρι 19 Ιουλίου θέλω να μου πείτε, όσο ήταν υπό την εποπτεία σας αν εκτέλεσε κάποια εντολή;

Μαρτ: Οχι δεν εκτέλεσε

Κούγιας: Έχει σημασία αυτό; Ποιες είναι οι εντολές αυτές;

Μαρτ: Λεκτικές εντολές. Με βλέπεις; Παρακολούθησε τα χέρια μου. Ποια είμαι εγώ; Ποια είναι η μαμα σου; Για να δούμε το επίπεδο συνείδησης.

Κούγιας: Τι σημαίνει για τη λειτουργία του παιδιού;

Μαρτ: Ότι το παιδί δεν έχει νοημοσύνη

Κούγιας: Για την όραση; Θυμάστε αν έχετε πει κάτι;

Μαρτ: Όχι, δεν το θυμάμαι μπορεί να το είπα. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης κοιτάζεις αν παρακολουθεί ή εστιάζει. Εγώ είχα την αίσθηση ότι δεν παρακολουθεί.

Κούγιας: Σας κάνει ερώτηση η κυρία ανακριτής ποια ήταν η αντίδραση της μάνας. Θέλω να μου πείτε αν η μητέρα έλειψε έστω και μια μέρα.

Μαρτ: όχι ήταν καθημερινά

Κούγιας: Έχουμε δυο στάδια. Εσείς ενημερώσατε ποτε τη μητέρα για το ποια και σε τι ποσοστό ενημερώσατε τη μητερα για το ότι δεν έχει χέρια πόδια…

Μαρτ: Την ενημέρωσα δεν θυμάμαι τις ημερομηνίες.

Κούγιας: Ο κύριος Ηλιάδης μας είπε ότι δεν ενημερώθηκαν οι γονείς.

Μαρτ· δεν κατάλαβα την ερώτηση.

Κούγιας: Ρώτησα εσάς και μου είπατε ότι την ενημερώσατε από την πρώτη ημέρα για τους κινδύνους. Ο κύριος Ηλιάδης μας είπε ότι αυτό δεν έγινε.

Μαρτ: Η ενημέρωση των γονέων έγινε από την πρώτη στιγμή, στις 12 του μήνα ξημερώματα ενημερώθηκαν για την κρισιμότητα της κατάστασης. Καθημερινά υπήρχε ενημέρωση. Από την ώρα που από σωληνώθηκε και μετά ενημερώθηκαν για την κατάσταση.

Κούγιας: Εγινε καμία συζήτηση μπροστά σας για τον εάν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του;

Μαρτ: Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκαν για το ποσο κρίσιμη ήταν η κατάσταση του παιδιου.

Κούγιας: Οι συναντήσεις ήταν πάντα μαζί το ζευγάρι ή ήταν μόνη της η κατηγορούμενη;

Μαρτ: Εχω την εντύπωση ότι ήταν μαζί τώρα αν ήταν και μόνη της δεν το θυμάμαι. Το επισκεπτήριο στη ΜΕΘ ξεκινάει από τις 10:30-11:00 αλλά προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες. Αν μας κάνουν παράκληση να κάτσουν παραπάνω μπορεί να τους αφήσουμε και αμέσως μετά ξεκινάει η ενημέρωση.

Κούγιας: Θέλω να μου πείτε αν ήσασταν μπροστά σε μια συζήτηση του Ηλιάδη με την κατηγορούμενη που της είχε πει ότι δεν θα είσαι μόνη σου από εδώ και πέρα, θα είμαστε και εμείς μαζί σου.

Μαρτ· Δεν θυμάμαι.

Κούγιας: Θυμάστε αν της είπε να επισκεφθεί κάποιον ψυχίατρο;

Μαρτ: ναι

Κούγιας: Στον κύριο Δασκαλάκη ειπώθηκε κάτι αντίστοιχο;

Μαρτ: Νομίζω μόνο στη μητερα.

Κούγιας: Ενώ εμφανίζετε την μητερα απαθή και τον πατέρα πιο συναισθηματικό, πως ταιριάζει το απαθής με το γεγονός ότι της πρότεινε να πάει σε ψυχίατρο;

Μαρτ: Ο κύριος Δασκαλάκης φαινόταν πιο συναισθηματικός και η μητερα πιο ψυχρή, ο καθένας όπως το αντιλαμβανετε. Οι ερωτήσεις της σπάνιες και συγκεκριμένες. Ήταν λίγο περίεργη από το θέμα ότι εμείς στη μονάδα βιώνουμε μακροχρόνια περιστατικά, οι γονείς…

Κούγιας: Δεν θέλω γενικά. Ειδικά θέλω. Εδώ όμως έχουμε μια συζήτηση με τον Ηλιάδη που της λέει δεν θα είσαι μόνη σου, την έστειλε σε ψυχίατρο. Ταιριάζει αυτό; Να μην το κάνει στον πατέρα που είναι πιο συναισθηματικός;

Μαρτ: Βεβαίως ταιριάζει. Δεδομένου ότι ένας άνθρωπος που είναι πιο κλειστός δεν μπορεί να εκφραστεί

Πρ: αυτό που το λέει κυριε κουγια στην κατάθεση της για τον ψυχίατρο; Εδώ δεν λέει κάτι. Ο κύριος Ηλιάδης το λέει.

Μαρτ: Γιατί το παιδί ήταν σε διέγερση. Ο κάθε γιατρος της εφημερίας αποφασίζει. Γιατί το παιδί μπήκε σε παράθυρο και προσπαθούσαμε να το απογαλακτίσουμε

Κούγιας: Έχει σχέση με την ενδοκρανιακη πίεση η κεταμίνη;

Μαρτ: Η κεταμίνη αυξάνει. Μια τιμή της πίεσης είχε ανεβεί, εκεί εμείς κοιτάμε να την ρίξουμε.

Κουγιας: Αρα μειώνει!

Μαρτ· η κεταμίνη δεν χορηγείται ποτε μόνη της αλλά σε συνδυασμό.

Κούγιας: Η κεταμίνη αυξάνει ή μειώνει;

Μαρτ: Αν χορηγηθεί από μόνη της αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση.

Κούγιας: την κυρία Γεωργία Σχιτζή την έχετε ακούσει;

Μαρτ: Μπορεί να κάνω λάθος αλλα νομίζω έχουμε μια στο νοσοκομείο μας.

Κούγιας: Γιατί ενώ έχουμε αύξηση της πίεσης και ενώ λέτε ότι αυξάνει την πίεση η κεταμίνη γιατί δόθηκε;

Μαρτ: Με την προϋπόθεση να μειωθεί σε συνδυασμό με φάρμακα άλλα.

Κούγιας: Πόσες φορές εμφανίστηκε σιελόρροια;

Μαρτ: Αρκετές φορές, δεν θυμάμαι.

Κούγιας: Πως αυξήθηκε; Οφείλεται σε χορήγηση κεταμίνης;

Μαρτ: Όχι. Η σιελόρροια όταν ήταν στην μονάδα μπορεί να οφείλεται στην κλινική κατάσταση του παιδιού.

Κούγιας: Πως τρέφεται το παιδί μέχρι να φύγει από εσάς;

Μαρτ: Μέσω ρινογαστρικού σωλήνα. Θα πρέπει να ξέρει γιατρός να το κάνει.

Κούγιας: Τι διέφερε τις τελευταίες ημέρες και δεν έγινε από τις πρώτες να τοποθετηθεί βηματοδότης στο παιδί;

Μαρτ: περιμέναμε τα αποτελέσματα του γονιδιακού ελέγχου. Πήραμε τα πρώτα που δεν βρέθηκε κάτι και λόγω του ιστορικού της οικογένειας.

Κούγιας: Φεύγει από το Ρίο και πάει στο Ωνάσειο. Για ποιο λόγο αποφασίστηκε να τοποθετηθεί βηματοδότης;

Μαρτ: Ξέχασα να σας πω ότι καθημερινά γινόταν και υπέρηχος καρδιάς από εμάς. Τέθηκαν πολλά θέματα για τις αιτίες τις ανακοπής και λόγω του ιστορικού ενημερώσαμε τον κύριο Παπαγιάννη που μας είπε ότι καλό θα ήταν να μπει βηματοδότης. Στις 10/5 έγινε.

Κουγιας: Η κυρία κατηγορούμενη λένε ότι έχει σκοτώσει το παιδί. Πόσο καιρό χωρίς σίτιση θα άντεχε το παιδί; Θα μπορούσε να μην του δίνει 2 μέρες νερό και φαγητό αν ήθελε να σκοτώσει; Τι θα πάθαινε αν δεν έδινε 2-3 μέρες;

Μαρτ: Δεν νομίζω να μην άντεχε 2-3 μέρες

Κουγιας: Δεν σας ρωτάω τυχαία. Όταν επανηλθε το κάτι έγινε διακοπή σίτισης και οι εξετάσεις έδειξαν βαριά υπογλυκαιμία, ανακοπη κά στις 19 του μήνα. Πως το εξηγείτε; Ενώ έχει τα ίδια κιλά, έχει αυτά που είναι παράγοντες για ανακοπή;

Μαρτ: Η υπογλυκαιμία είναι κάτι που αντιμετωπίζεται άμεσα. Μια βαριά υπογλυκαιμία είναι σοβαρή.

Κούγιας: Τις αιτίες θελουμε.

Μαρτ: Μπορεί μια βαριά αφυδάτωση.

Κούγιας: Από που μπορεί να προέρχεται ;

Μαρτ: πολλές αιτίες. Πχ ο εμετός.

Κούγιας: Στις 19 Ιανουαρίου λοιπόν έγινε εισαγωγή γιατί σας είπε η μητερα ότι έκανε εμετούς. Μπορεί να χάσει τη ζωή του αν δεν είναι ενυδατωμένο;

Μαρτ: Μπορεί να οδηγήσει.

Κουγιας: Αν λοιπόν δεν ενημέρωνε η μητερα πότε θα οδηγούμασταν στον θάνατο λόγω αφυδάτωσης;

Μαρτ: Δεν μπορώ να το γνωρίζω

Πρ: Ωστόσο ήταν καλό που το έφερε στο νοσοκομείο.

Μαρτ: Φυσικά

Κούγιας: Γνωρίζετε ποιος ήταν αυτός που επέμενε να πάνε στο νοσοκομείο λόγω εμετών;

Μαρτ: Όχι δεν γνωρίζω

Κούγιας: Έχει προκύψει ότι επέμενε η κατηγορούμενη και ο κύριος Ηλιάδης αρνείτο.

Μαρτ: Δεν ξέρω αν αρνείτο.

Κούγιας: Αυτό που αναφέρατε για την υπογλυκαιμία ότι πιθανότατα επέρχεται έμφραγμα του μυοκαρδίου ισχύει; Υποψιάζεται ο γιατρος ότι μπορεί από αυτά να υποστεί έμφραγμα; Σε συγκοπτικό επεισόδιο;

Μαρτ: Ναι μια από τις αιτίες είναι το συγκοπτικό, δηλαδή η λιποθυμία.

Κουγιας: για την τροπονίνη. Τι σημαίνει ο αυξημένος δείκτης;

Μαρτ: Ότι κάποιος στρεσογονος παράγοντας υπάρχει αλλα από μόνος του δεν είναι εύρημα.

Κούγιας: 40 φορές παραπάνω ήταν. Έχετε μάθει αν από τις 19 μέχρι τις 21 υπήρξαν επεισόδια στην παιδιατρική;

Μαρτ: Βεβαίως. Αναφέρουμε κάποια επεισόδια. Ελαβα δυο κλήσεις ότι το παιδί έκανε δυο επεισόδια. Τοποθετήθηκε μάσκα οξυγόνου και είχαμε θετικά αποτελέσματα.

Κούγιας: Είναι δυνατόν μετά από τα επεισόδια να της βάζουν το οξυγόνο και να το βγάζουν μετά;

Μαρτ: Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω

Κούγιας: Δεν αναφέρετε ποια γιατρος σας ενημέρωσε.

Μαρτ: Η γιατρός που είχε εφημερία. Δεν με ενημέρωσε η μητερα. Τρίτη κλήση ήταν από νοσηλεύτρια που μου είπε ότι το παιδί ήταν σε ανακοπή.

Κούγιας: Ενημερωθήκατε στα τρία αυτά επεισόδια πόσο ήταν το οξυγόνο;

Μαρτ: Αν θυμάμαι καλά ήταν στο 70;

Κουγιας: Διαβάζει τι είχαν πει για τα περιστατικά αναλυτικά.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει τελειώσει τις ερωτήσεις που έχει να υποβάλει ο συνήγορος υπεράσπισης στη συγκεκριμένη μάρτυρα. Θα συνεχιστεί αύριο στις 10.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας