14:28 Τρίτη 16 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Siemens: 15 χρόνια σε Χριστοφοράκο, Καραβέλα και Μαυρίδη

Siemens: 15 χρόνια σε Χριστοφοράκο, Καραβέλα και Μαυρίδη

Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στους τρεις κατηγορούμενους. Όλες οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο.

Υπόθεση Siemens: Καταδίκη χωρίς ελαφρυντικά ζήτησε η εισαγγελέας

Στο εξωτερικό έχουν διαφύγει Χριστοφοράκος, Καραβέλας.

Την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 15 ετών κάθειρξη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τον Χρήστο Καραβέλα, που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό από το 2009, για την υπόθεση της Siemens.

Δίκη Siemens: Οι νέοι ποινικοί κώδικες απάλλαξαν τους 27
Την ίδια ποινή αυτή των 15 ετών επέβαλε το Δικαστήριο και στον Πρόδρομο Μαυρίδη όπως και στον πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Γιώργο Σκαρπέλη όπως και στον επικεφαλής της μητρικής Siemens, Έντουαρν Πίρερ.

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο έχουν ως εξής :

Μιχάλης Χριστοφοράκος: κάθειρξη 15
Χρήστος Καραβέλας: κάθειρξη 15 έτη
Πρόδρομος Μαυρίδης: 15 έτη
Αλέξανδρος Αθανασιάδης: 10
Έντουαρτ Πιρερ 15
Τόμας Κάνσουιντ: 13
Μίκαελ Κουτσενρόιτερ: 7
Ράιχαρντ Σίκατσεκ: 7
Βόλφανγκ Ρούντολφ: 7
Χανς Γιάγκερμαν: 7
Φρανς Ρίχτερ: 7

Από τον ΟΤΕ: Γιώργος Σκαρπέλης 15 έτη, Νικόλαος Νίντος 10, Γιώργος Αργυρόπουλος 14, Δημήτρης Γυφτόπουλος 12 έτη, Δημήτρης Κουβάτσος 14 έτη, Παναγιώτης Νικάκης 13 έτη.

Επιχειρηματίες: Γιώργος Καλδής 6, Αλέξανδρος Λέτσας 6 (τους έχει αναγνωριστεί σύννομος βίος)
Τραπεζικοί: Φάνης Λυγινός 12 έτη, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ 14 έτη και
Μάρθα Καραβέλα 13 έτη.
Πλέον, το Δικαστήριο εξετάζει εάν κι σε ποιους καταδικασθέντες θα χορηγηθεί ή όχι αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο.

Υπόθεση Siemens: Ενοχή για 22 κατηγορούμενους – Παραγραφή για Τσουκάτο

Υπόθεση Siemens:

Το σκάνδαλο στην Ελλάδα είναι μια υπόθεση που αφορά σε ενδεχόμενο χρηματισμό Ελλήνων πολιτικών και στελεχών δημόσιων οργανισμών, όπως ο ΟΤΕ, από την γερμανική εταιρεία Siemens, σχετιζόμενο με συμβάσεις προμήθειας υλικών, υπηρεσιών και συστημάτων στο Ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση ερευνάται από το 2008, τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και από μια εξεταστική επιτροπή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τις γερμανικές δικαστικές αρχές του Μονάχου. Η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Φεβρουάριο του 2017, 11 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας στην Ελλάδα, με συνολικά 64 κατηγορούμενους, Έλληνες και Γερμανούς, μεταξύ των οποίων πρώην στελέχη της Siemens Ελλάδας, πρώην στελέχη της μητρικής εταιρίας αλλά και στελέχη του ΟΤΕ που φέρονται ως αποδέκτες μαύρου χρήματος.

Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε όταν έγινε γνωστό στη Γερμανία ότι η Siemens δαπάνησε 1,3 δις ευρώ σε αμφιλεγόμενες πληρωμές (δωροδοκίες) για να εξασφαλίζει συμβόλαια σε διάφορες χώρες μεταξύ των ετών 1999 και 2006. Στελέχη της Siemens έχουν ισχυριστεί ότι συνολικά το ποσό των 130 εκατομμυρίων μάρκων είχε δοθεί σε Έλληνες. Καταθέτοντας στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens, τον Μάρτιο του 2017, ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης, είπε ότι σύμφωνα με το πρώην στέλεχος της Siemens, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, είχαν δωροδοκηθεί 50 με 75 στελέχη του ΟΤΕ.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας