0:12 Κυριακή 3 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Δικηγόροι ΜΠΑΜ: "Πρακτικές οι οποίες άκριτα οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων πλήττουν την ελευθεροτυπία στη χώρα μας"

Δικηγόροι ΜΠΑΜ: "Πρακτικές οι οποίες άκριτα οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων πλήττουν την ελευθεροτυπία στη χώρα μας"

“Πρακτικές οι οποίες άκριτα οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων δεν πλήττουν το πρόσωπο του κυρίου Κουσουλού αλλά την ελευθεροτυπία στη χώρα μας”

Αυτό δήλωσε στο dikastikoreportaz και τον Νίκο Νικολετάκη ο δικηγόρος Μανώλης Ροδουσάκης ο οποίος εκπροσωπεί ,μαζί με την κ. Γρατσία και τον κ. Πανταζή την «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ». Ο Πέτρος Κουσουλός,  δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας προσήλθε σήμερα το πρωί αυτοβούλως στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερωθεί για την ποινική διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά και το ένταλμα σύλληψης το οποίο εκδόθηκε σε βάρος του. Αυτό έγινε μετά την αποκάλυψη-σοκ της Κυριακής σχετικά με τις επισυνδέσεις (τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2016) στα κινητά τηλέφωνα του Σπύρου Σαγιά και του Στέργιου Πιτσιόρλα οι οποίοι συνομιλούσαν με στελέχη της εταιρείας ΠΙΜΑΝΑ και προσπαθούσαν να «σταματήσουν» την εισαγγελική έρευνα η οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο (από τους κ.κ. Αθανασίου) σχετικά με το σκάνδαλο του Ναυαγίου της Ζακύνθου.

Φωτορεπορτάζ – Επιμέλεια Βίντεο: Νίκος Νικολετάκης

 

Συνοδευόμενος από τρεις εκ των δικηγόρων της εφημερίδας «Μ» (κ.κ. Γρατσία, Ροδουσάκη και Πανταζή) ο δημοσιογράφος είχε συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκο, θέτοντας εαυτόν στην διάθεση της εισαγγελικής Αρχής.

Ο Κ. Ροδουσάκης είπε εξερχόμενος μετά την συνάντηση με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: “Χθες το βράδυ κατά τις 11:00 είχα τηλεφωνική επικοινωνία με τον εντολέα μου τον κύριο Κουσουλό, ο οποίος με ενημέρωσε ότι έχει την πληροφορία ότι αναζητείται στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας η απίθανη διαπράξη του αδικήματος 252 του Ποινικού Κώδικα. Ο εντολέας μου ήταν εκτός Αθηνών εκείνη την ώρα . Επέστρεψε αργά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί πήγαμε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.” Όπως είπε ο κ. Ροδουσάκης τους δέχτηκε ο Εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος: “Θέλαμε να δούμε ποια ακριβώς είναι η διαδικασία, τι ακριβώς έχει γίνει και τι δεν ξέραμε.  Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι έχει αρχίσει κατά παραγγελία προκαταρκτική εξέταση για πιθανή τέλεση του άρθρου 252 ,πλην όμως αδυνατώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο επιλέχθηκε το συγκεκριμένο αδίκημα από την πλευρά της εισαγγελίας πρωτοδικών”.

 

Τι αναφέρει το άρθρο 252

Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019) – Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου
1. Υπάλληλος που κατά παράβαση των καθηκόντων του γνωστοποιεί σε άλλον απόρρητα που του εμπιστεύτηκαν ή γνωρίζει λόγω της υπηρεσίας του, τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή. Η παράβαση αυτή τιμωρείται και αν τελέστηκε μετά την αποχώρηση του υπαλλήλου από την υπηρεσία.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και εκείνος που χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό απόρρητο εν γνώσει της προέλευσής του, με σκοπό να βλάψει το κράτος ή άλλον.

3. Το υπηρεσιακό απόρρητο κατά το άρθρο αυτό αφορά έγγραφα ή πληροφορίες που με νόμο ή απόφαση της αρμόδιας αρχής έχουν χαρακτηριστεί εμπιστευτικά.

“Η δημοσιοποίηση του εγγράφου είναι αδύνατο να προκαλέσει έστω και κίνδυνο βλάβης”

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος το άρθρο 252 περιέχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο είναι και ατιμωτικό για τον φερόμενο ως δράστη αυτού του αδικήματος: Ότι αυτός ο οποίος δημοσιεύει αυτό το απόρρητο έγγραφο θα πρέπει να έχει σκοπό βλάβης είτε του ελληνικού κράτους είτε κάποιου άλλου. Ο μέσος αναγνώστης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος και της φύσης του εν λόγω εγγράφου καταλήγει στο συμπέρασμα αβίαστα ότι κατά περιεχόμενο αυτό το έγγραφο είναι αδύνατο ,απρόσφορο τελείως να προκαλέσει όχι βλάβη , έστω κίνδυνο βλάβης είτε του Κράτους είτε κάποιου τρίτου.  Αντιθέτως αυτό το συγκεκριμένο δημοσίευμα κατά φύσει εξυπηρετεί τον σκοπό της ενημέρωσης της κοινής γνώμης και των αρχών για ένα πάρα πολύ σημαντικό νομικό ζήτημα. Αυτό το οποίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να τονιστεί προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι τέτοιου είδους πρακτικές οι οποίες άκριτα οδηγούν σε διώξεις δημοσιογράφων δεν πλήττουν το πρόσωπο του κυρίου Κουσουλού ,πλήττουν την ελευθεροτυπία στη χώρα μας και μέσα από αυτή τη διαδικασία εμάς. Οπότε πνίγεται η ελευθερία του τύπου ,όποτε επιχειρείται καταπάτηση κατοχυρωμένων συνταγματικών δικαιωμάτων  θα είμαστε απέναντι και πάντα ,όντας πρώτα από όλα με το μέρος του νόμου γιατί πρωτίστως ο νόμος είναι απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές” τόνισε ο κ. Ροδουσάκης.

 

Πέτρος Πανταζής – Δικηγόρος ΜΠΑΜ

“Περιμένουμε από την Ελληνική δικαιοσύνη ,με την ίδια ταχύτητα με την οποία αναζήτησε τον κύριο Κουσουλό στα πλαίσια του αυτοφώρου ,για το κυριακάτικο δημοσίευμα στην εφημερίδα Μπαμ , να αναζητήσει και τους φυσικούς – ηθικούς αυτουργούς παράνομων πράξεων που έχουν αποκαλυφθεί μέσω του ρεπορτάζ του κ. Κουσουλού” επισήμανε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο δικηγόρο κ. Πέτρος Πανταζής.

 

Εξερχόμενος από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο Πέτρος Κουσουλός δήλωσε έκπληκτος για την κινητοποίηση της εισαγγελικής Αρχής όχι για την εξιχνίαση της υπόθεσης της Ζακύνθου αλλά για τον λόγο που η δημοσιογραφική έρευνα έκανε το καθήκον της δημοσιοποιώντας συγκλονιστικά στοιχεία τα οποία φωτίζουν την περίπτωση του «Ναυαγίου».

Επεσήμανε δε ότι ουδέποτε κρύφτηκε καθώς κατά τη διάρκεια του αυτοφώρου ήταν παρών στις προσωπικές αλλά και επαγγελματικές του υποχρεώσεις και δήλωσε ότι η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχιστεί με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ένταση για όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Σημειώνεται ότι για το δημοσίευμα της εφημερίδας διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελια πρωτοδικών Αθηνών η οποία εξετάζει ενδεχόμενη παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου. Το ερώτημα το οποίο τίθεται είναι εάν οι επιληφθέντες μελέτησαν το γράμμα και τον σκοπό του Νόμου τα οποία για την τέλεση του αδικηματος απαιτούν σκοπό βλάβης του Κράτους ή τρίτου. Αφού λοιπόν το Κρατος, το δημόσιο και ο ελληνικος λαος όχι μόνο δεν βλάφθηκαν από το δημοσίευμα, αλλά αντιθέτως οφελήθηκαν αφού βγήκαν στο φως δεδομένα τα οποία κατάφωρα πλήττουν το δημόσιο συμφέρον, ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι που πραγματικά βλάφθηκαν και τους οποίους πραγματικά θέλει να προστατεύσει η εισαγγελική έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χ.  Β. Κατσιβαρδάς: Η ποινικοποίηση της δημόσιας πληροφόρησης εξ αφορμής της διώξεως στον μαχόμενο Δημοσιογράφο Πέτρο Κουσουλό

 

Το μήνυμα του Πέτρου Κουσουλού για την επιχείρηση σύλληψης του! (ηχητικό)

 

 

Καταπέλτης ο δικηγόρος Αντ. Ξυλουργίδης για την υπόθεση του Π. Κουσουλού: “Οι δημοσιογράφοι που ερευνούν στην Ελλάδα ή δολοφονούνται ή διώκονται έως ότου λυγίσουν και σιωπήσουν”

 

Στο πλευρό του Π. Κουσουλού ο δικηγόρος Άγης Τάτσης: “Η δίωξη αυτή του δημοσιογράφου είναι βέβαιο, ότι θα προκαλέσει πανευρωπαϊκές αντιδράσεις και…”

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας