21:15 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Δημήτρης Κούβελας: Το νωρίτερο και λόγω γραφειοκρατίας εγκρίσεων το καλοκαίρι του 21 τα πρώτα εμβόλια!

Δημήτρης Κούβελας: Το νωρίτερο και λόγω γραφειοκρατίας εγκρίσεων το καλοκαίρι του 21 τα πρώτα εμβόλια!

Ο καθηγητής φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας είναι γνωστός για το ότι δε χαρίζει κάστανα ,δε μασάει τα λόγια του και δε δίνει fake news για να κάνει ακροαματικότητες
Μιλώντας λοιπόν στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ 1 ο καθηγητής φαρμακολογίας ,με την γνωστή του αμεσότητα ,λέει ότι το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε εμβόλιο για τον κορωνοϊό καθώς ,ανεξάρτητα από τα όσα λέει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Tραμπ και από όσα κάνουνε η Κίνα και η Ρωσία με δικά τους πειραματικά εμβόλια ,η εγκριτική διαδικασία για την Ευρώπη είναι ίδια. Xρειάζoνται τουλάχιστον έξι μήνες από την κατάθεση του φακέλου προκειμένου να εγκριθεί ώστε να κυκλοφορήσει το εμβόλιο.

Το ζήτημα της καθυστέρησης στην ανάπτυξη των εμβολίων έχει άμεση σχέση με τον πολύ μεγάλο αριθμό των ανθρώπων στους οποίους πρέπει να δοκιμαστεί το εμβόλιο και συνεπώς ακόμα και το εμβόλιο της Οξφόρδης -που είχε πάρει κεφάλι στην κούρσα -και σταμάτησε λόγω της ανεπιθύμητης ασθένειες που παρουσιάστηκε σε Βρετανίδα ασθενή πρέπει τώρα να στρατολογήσει 30.000 εθελοντές για να γίνουν οι επόμενες δόσεις και όσο στρατολογεί λιγότερους θα υπάρχει καθυστέρηση.

Για τα εμβόλια της Κίνας, για της Ρωσίας , για οποιοδήποτε εμβόλιο αναπτύσσεται στον τρίτο κόσμο στην Αφρική ο Δημήτρης Κούβελας λέει -χωρίς καμία διάθεση να κάνει διακρίσεις -ότι υπάρχει ένα ζήτημα αισθήματος ανασφάλειας στο δυτικό κόσμο γιατί δεν έχουμε εποπτεία κατά την παρασκευαστική διαδικασία όπως ισχύει για τα εμβόλια για παράδειγμα της Οξφόρδης η των ΗΠΑ.

Συνεπώς ,επειδή ακριβώς δεν έχουμε αυτήν την ελεγκτική διαδικασία ,κατά την παρασκευαστική διαδικασία υπάρχει ένα τσίμπημα, μία αμφιβολία, αν τηρήθηκαν όλα καθώς έπρεπε. Αυτό είναι που δημιουργεί μία επιφυλακτικότητα ,ωστόσο ακόμα και ένα τέτοιο εμβόλιο, ρωσικό η κινέζικο για να φτάσει στην Ελλάδα πρέπει να εγκριθεί συνολικά από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων που είναι το αρμόδιο όργανο και η γραφειοκρατική διαδικασία δεν αλλάζει.
Αρα ακόμα κι αν ο Ρώσος πρόεδρος έβγαινε και έλεγε ότι το εμβόλιο Σπούτνικ 5 είναι έτοιμο χρειάζεται τουλάχιστον έξι μήνες η γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισης του.

Κάνοντας χιούμορ – είναι γνωστός για το κοφτερό του χιούμορ ο καθηγητής φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας – λέει ότι όταν μιλάμε για τον κορωνοϊό υπάρχουν πάρα πολλές ουσίες που τον σκοτώνουν.
Το ζήτημα με τα εμβόλια είναι να βρούμε κάτι που σκοτώνει το παθογόνο χωρίς να σκοτώνει εμάς αλλιώς θα χρησιμοποιούσαμε για παράδειγμα βιτριόλι.
Το βιτριόλι σκοτώνει τον κορωνοϊό αμέσως, αν όμως το πιούμε πεθαίνουμε κι εμείς.

Για το αντι-εμβολιαστικό κίνημα ο Δημήτρης Κούβελας λέει ότι πρόκειται για πολύ αντικοινωνική συμπεριφορά. Είναι αντικοινωνικοί οι αντιρρησίες των εμβολίων γιατί δεν εμβολιάζουμε τον εαυτό μας και το παιδί μας για να προστατέψουμε την πάρτη μας ,αντίθετα το κάνουμε τον εαυτό μας και το παιδί μας για να προστατέψουμε όλους εκείνους τους ευάλωτους, παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες ανθρώπους που έχουνε κάνει μεταμόσχευση, ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Εμβολιαζόμαστε για να προφυλάξουμε την κοινωνία η οποία είναι το σπίτι μας και όχι για τον εαυτό μας.

Τέλος αναφερόμενος στην θνητότητα του κορωνοϊού αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με τις μονάδες εντατικής θεραπείας ο Δημήτρης Κούβελας λέει ότι αυτά που κάναμε στο πρώτο κύμα δεν θα μας προστατέψουν. Γιατί στο πρώτο κύμα δεν μπήκε πολύ γερά ο ιός στην κοινωνία ,τώρα μπήκε με τα ανοιχτά σύνορα ,με τον τουρισμό ,με το άνοιγμα της κοινωνικής ζωής, είναι εδώ και αφού μπήκε πρέπει να θωρακίσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας κυρίως με νοσηλευτές. Έχουμε το ένα τρίτο της νοσηλευτικής δύναμης και όταν ανοίγουμε μία κλίνη ΜΕΘ καλά κάνουμε αλλά θέλει και δεύτερη νοσηλεύτρια γιατί αλλιώς είναι απλώς ένα άνοιγμα στα χαρτιά , δεν μπορεί να λειτουργήσει συνεπώς πρέπει να μετατρέψουμε τις επιπλέον κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας από ένα απλό στατιστικό εύρημα σε πραγματικότητα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας