1:06 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δημήτρης Μιχαηλίδης: Το κέικ με τρούφα και άχνη θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια

Δημήτρης Μιχαηλίδης: Το κέικ με τρούφα και άχνη θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια

Γιορτές χωρίς γλυκές δημιουργίες δεν γίνεται! Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι συνταγές του Δημήτρη Μιχαηλίδη, ενός νεαρού σεφ πατισιέ, με ιστορία που θυμίζει την «Πολίτικη κουζίνα», σε μια διαδρομή που διασταυρώνεται με το YouTube.

Συνέντευξη στην ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ


Ο νεαρός ζαχαροπλάστης Δημήτρης Μιχαηλίδης (από την Αριδαία) που κατέκτησε το YouTube δίνει στην «Μ» τη συνταγή της επιτυχίας.


Ο Δημήτρης γεννήθηκε το 1993 στην Αριδαία Πέλλας και από μικρός περνούσε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα με τον παππού και τη γιαγιά, που ήταν και οι δύο ζαχαροπλάστες. Έτσι κόλλησε το «μικρόβιο» της ζαχαροπλαστικής. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, μπήκε με υποτροφία στα ΙΕΚ ΑΛΦΑ Θεσσαλονίκης για να σπουδάσει Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική. Το 2017 δημιούργησε το πρώτο του κανάλι στο YouTube με το όνομα «Pastry Designs», το οποίο ξεπέρασε τους 300.000 συνδρομητές κι αργότερα μετονομάστηκε σε Dimitris Michailidis, με τα εύκολα, γρήγορα δροσερά και οικονομικά γλυκίσματά του να γίνονται viral!

– Πες μας με λίγα λόγια πώς έφτασες μέχρι εδώ;

Ως παιδί αγάπησα τη ζαχαροπλαστική από τον παππού και τη γιαγιά κι ένα πρωί, στα 15 μου, είπα στους γονείς μου ότι θα γίνω ζαχαροπλάστης ή μάγειρας. Εκείνοι δεν ενθουσιάστηκαν. Μετά το σχολείο πέρασα στο τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα ξεκίνησα πρακτική σε ένα ζαχαροπλαστείο στην Αριδαία για να μάθω την τέχνη. Έναν χρόνο αργότερα είδα σε ένα περιοδικό ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, τη Sugarela, και έπιασα εκεί δουλειά. Μέσα σε λίγο καιρό έμαθα πολλά πράγματα και τεχνικές που δεν είχα ξαναδουλέψει. Έκανα και τα χαρτιά μου για το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στη Φλώρινα, κάτι που εξαρχής ήθελαν οι δικοί μου και ξεκίνησα να τραβάω video από τις συνταγές με το κινητό μου. Μετά αγόρασα με δόσεις μια ημιεπαγγελματική κάμερα και έστησα ένα μικρό στούντιο στη σοφίτα το σπιτιού μου. Τα βίντεο πήγαιναν καλύτερα, πήρα υποτροφία σε μια ιδιωτική σχολή ζαχαροπλαστικής και μετά την πρώτη καραντίνα του κορωνοϊού έφτιαξα επαγγελματικό στούντιο.

– Έπαιξε ρόλο η καραντίνα στην επαγγελματική σου εξέλιξη;

Τα βίντεο τα έβλεπαν πολλοί και πριν, αλλά με την καραντίνα του κορωνοϊού, μια και ο κόσμος είχε κλειστεί στο σπίτι, οι προβολές εκτοξεύθηκαν. Πλέον τα βίντεο πάνε πολύ καλά, αλλά υπάρχουν εξίσου καλοί μάγειρες και ζαχαροπλάστες στο Διαδίκτυο με πολύ ωραίες συνταγές.

– Γιατί αγάπησες τη ζαχαροπλαστική και όχι τη μαγειρική;

Η ζαχαροπλαστική είναι μαγεία, χημεία και θέλει ακρίβεια. Συνδυάζεις απλά υλικά και βγάζεις φανταστικό αποτέλεσμα. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο τα γονίδια, αλλά και ο πρώτος μου δάσκαλος ο Κώστας Δάιος. Τον φώναζα «μάστορα». Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, γεμάτος καλοσύνη και υπομονή, που προσπάθησε να μου μάθει όλα όσα γνώριζε. Αν ήταν κάποιος άλλος, πιο αυστηρός, θα τα είχα παρατήσει.

– Μπορεί να ζήσει ένας μάγειρας μόνο από το You tube;

Πλέον ζω μόνο από το κανάλι μου στο YouTube, οπότε ναι, πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να ζήσει μόνο από αυτό. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά, επιμονή και υπομονή μέχρι να φτάσεις σε αυτό το σημείο. Καλό είναι πριν ξεκινήσει κάποιος κανάλι μαγειρικής στο YouTube να έχει κάποια εμπειρία σε τεχνικές και σε ιδιαιτερότητες των υλικών. Προς το παρόν εστιάζω στο κανάλι μου, όμως δεν αποκλείω κάποια στιγμή να δουλέψω σε κάποιο ζαχαροπλαστείο ή να ανοίξω δικό μου μαγαζί. Δεν θεωρώ όμως τον εαυτό μου σεφ. Σεφ για να γίνεις χρειάζεσαι πολλά χρόνια εμπειρίας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

– Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σου και ποιο το αγαπημένο σου γλυκό;

Ο κόσμος αγαπάει τις συνταγές μου επειδή είναι εύκολες, οικονομικές, με λίγα υλικά και έχουν 100% επιτυχία. Δεν κρύβω τίποτα από τις συνταγές μου. Σέβομαι τους ανθρώπους και δεν θέλω να χαραμίζουν ούτε μισό ευρώ σε αποτυχημένες προσπάθειες. Το αγαπημένο μου γλυκό είναι το μιλφέιγ με βανίλια Μαδαγασκάρης. Έχουμε και πολύ νόστιμα φρούτα στην περιοχή, όπως κεράσια και ροδάκινα κι έχω φτιάξει συνταγές με αυτά, όμως προτιμώ να τρώω τα φρούτα όπως είναι και όχι μέσα σε γλυκά.

– Σε 10 χρόνια πώς βλέπεις τον εαυτό σου;

Μου αρέσει να δημιουργώ βίντεο και συνταγές στο YouTube, έχει γίνει τρόπος ζωής για μένα, οπότε θα απαντήσω στο YouTube. Ποτέ δεν ήθελα να γίνω μεγάλος και τρανός. Αυτό που πάντα ήθελα ήταν να δίνω πετυχημένες συνταγές στον κόσμο.

– Σε ποιο γλυκό αποτυπώνεται καλύτερα η ελληνική παράδοση;

Νομίζω στη γλυκιά μπουγάτσα. Δεν υπάρχει τουρίστας που να έχει έρθει Ελλάδα και να μην έχει δοκιμάσει μπουγάτσα. Όμως τα παιδικά μου χρόνια, μου τα θυμίζει το κλασικό το κέικ με τρούφα, πασπαλισμένο με άχνη, που μας έφτιαχνε η μητέρα μου.

– Αν έπρεπε να «σώσεις» από παγκόσμια καταστροφή τρία γλυκά, ποια θα διάλεγες;

Το μιλφέιγ, το παγωτό και κάποιο σιροπιαστό, οποιοδήποτε!

– Έχεις δει την ταινία «Chef»; Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου με μία κινούμενη καντίνα;

Εκπληκτική ταινία. Όταν την είδα σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή και πρωτότυπη ιδέα ένα βανάκι με γλυκά. Την κρατάω για το μέλλον!

Δημήτρης

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Metoo: Πρωταγωνιστές του Τζεφιρέλι κάνουν μήνυση μισό αιώνα μετά

Πήλιο: Σκοτώθηκε ο Νότης Μαυρουδής

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας