13:28 Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

Δημοσκόπηση MRB: Η ΝΔ προηγείται κατά 6,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση MRB: Η ΝΔ προηγείται κατά 6,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 6,4% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η δημοσκόπηση της ΜRB, για λογαριασμό του ΟΡΕΝ.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 32,7%, έναντι 26,3% του ΣΥΡΙΖΑ, με τρίτο το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει ποσοστό 11,4%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, ενώ «μάχη» για την είσοδο στη Βουλή πρόκειται να δώσουν το ΜέΡΑ 25 και οι «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, αν επιτραπεί η συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές. Πιο συγκεκριμένα στην απλή πρόθεση ψήφου η διαφορά των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,9%. Πιο συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,3% το ΠΑΣΟΚ 10,5%, το ΚΚΕ 5,0%, η Ελληνική Λύση 4,4% και το ΜΕΡΑ25 2,9%.

Από την άλλη πλευρά στην πρόθεση επί των εγκύρων η ΝΔ συγκεντρώνει 32,7% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3% με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται στις 6,4 μονάδες. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,4% και το ΚΚΕ με 5,4%. Η Ελληνική Λύση είναι το επόμενο κόμμα με 4,8% ενώ το Μέρα25 συγκεντρώνει 3,1% και το κόμμα «Έλληνες» 2,7%.

Σε ερώτηση για το αν πρέπει να επιτραπεί η κάθοδος στις εκλογές στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το 63% συμφωνεί με την τροπολογία για την απαγόρευση, ενώ το 26,3% διαφωνεί. Σε έρευνα για το πού θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι του αν δεν κατέλθει στις εκλογές, ένα 22% οδεύει προς τη Νέα Δημοκρατία ενώ ένα 27% κινείται προς την Ελληνική Λύση.

Σχετικά με το πρόσωπο που θεωρούν οι πολίτες καταλληλότερο για πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 38,8%, ο Αλέξης Τσίπρας 30,4% ενώ στο 25% είναι η επιλογή «Κανένας». Ακόμη η εν λόγω δημοσκόπηση περιλαμβάνει και ερώτημα σχετικά με το εάν πρέπει να απαγορευτεί ή όχι η συμμετοχή του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές. Στο συγκεκριμένο ερώτημα πάνω από 6 στους 10 συμφωνούν με την απαγόρευση της καθόδου Κασιδιάρη..

Πιο συγκεκριμένα το 63% συμφωνεί με την τροπολογία για την απαγόρευση, ενώ το 26,3% διαφωνεί. Παράλληλα στο ερώτημα για το πού θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι του αν δεν κατέλθει στις εκλογές, ένα 22% οδεύει προς τη Νέα Δημοκρατία ενώ ένα 27% κινείται προς την Ελληνική Λύση.

Αναφορικά με το ποια προβλήματα της καθημερινότητας είναι πιο σοβαρά για τους πολίτες, τα πρωτεία κατέχει η ακρίβεια με 46,3% ενώ στη δεύτερη θέση είναι η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά με ποσοστό 15,6%. Η ανεργία ακολουθεί με 11,3% και τα Ελληνοτουρκικά με 8,2%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκεντρώνει 4,8%, το μεταναστευτικό 4,1% και η εγκληματικότητα 3,9%.

Τέλος υπάρχει και ερώτημα για το τι άποψη υπάρχει για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Πιο συγκεκριμένα το 45,2% των ερωτηθέντων έχει μάλλον αρνητική εικόνα ενώ το 31,6% μάλλον θετική.

Δείτε αναλυτικά όλη τη δημοσκόπηση:

Δημοσκόπηση MRB: Η ΝΔ προηγείται κατά 6,4% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

πιν2

Ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός προβάδισμα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 38,8% έναντι 30,4% του Αλέξη Τσίπρα.

πιν

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σε ποσοστό 46,3% και αποτελεί το βασικό κριτήριο της ψήφου σε ποσοστό 67,9%.

Ακολουθεί το θέμα της διαφθοράς και έλλειψης διαφάνειας με 15,6%, ενώ έπονται ανεργία, ελληνοτουρκικά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, το 69,5% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη συμβολή που θα έχει το καλάθι του νοικοκυριού.

Στη δημοσκόπηση τέθηκε ερώτημα για την άποψη των πολιτών για τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο.

Το 45,2% δήλωσε ότι έχει μάλλον αρνητική εικόνα και το 31,6% μάλλον θετική.

πιν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόταση δυσπιστίας-Κ. Πιερρακάκης: Συνωμοσιολογία η καταγγελία Ραγκούση ότι πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr

Live η πρόταση δυσπιστίας – Μ. Βορίδης: «Μιλούν για το κράτος δικαίου, αυτοί που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο»

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας