7:56 Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Δημοσκόπηση Opinion Poll- Προβάδισμα της ΝΔ με 8,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll- Προβάδισμα της ΝΔ με 8,2% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

H ΝΔ εισέρχεται στο 2023 και την τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές, με ισχυρό προβάδισμα 7.8% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και με ποσοστά στην πρόθεση ψήφου 32.6% έναντι 24.8%. Αυτή είναι η γενική εικόνα της δημοσκόπησης της Opinion Poll που παρουσιάζει σήμερα το TheTOC, με τη διαφορά να φτάνει το 8,2% όταν λαμβάνουμε υπόψιν μόνο τα έγκυρα ψηφοδέλτια.

Η δημοσκόπηση δίνει στις δεύτερες κάλπες, ποσοστό της τάξης του 35-36% για τη Νέα Δημοκρατία, επίδοση που είναι κοντά στην αυτοδυναμία, χωρίς όμως να αποτελεί εγγύηση, αφού αυτό θα κριθεί από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Αλλά αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Ας ξεκινήσουμε με τις επιλογές των πολιτών στις πρώτες εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πιθανώς τον Απρίλιο ή και τον Μάιο, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Τα δύο πρώτα κόμματα αυξάνουν την δημοσκοπική τους επίδοση σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου κατά 0.5% και 0.6% αντίστοιχα, συνεχίζοντας την πορεία αύξησης των δυνάμεών τους και αύξησης της συσπείρωσής τους. Ωστόσο η αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να έχει τις απαραίτητες διαστάσεις, ώστε να έχουμε κάποια σημαντική μείωση της διαφοράς ή αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η διαφορά σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, τον Δεκέμβριο, μειώθηκε μόλις 0.1% τον τελευταίο μήνα, έμεινε δηλαδή ουσιαστικά σταθερή.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στο 10% ( 10.5% επί των εγκύρων), σημειώνοντας μείωση 1.2% σε σχέση με τον Δεκέμβριο και 4.2% σε σχέση με τις αρχές του 2022. Αυτό σίγουρα είναι ενα καμπανάκι για την ηγεσία του Κινήματος, αφού φαίνεται η υπόθεση των υποκλοπών να μην απέδωσε τα αναμενόμενα- τουναντίον- ενώ και η υπόθεση της Εύας Καϊλή, έστω και αν οι ερωτώμενοι δεν αποδίδουν ευθύνη στο κόμμα της για το σκάνδαλο, σίγουρα δεν βοήθησε.

Τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνουν τις εξής επιδόσεις:

Κ.Κ.Ε 4.5%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%, ΜΕΡΑ25 ποσοστό 2.7% και ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ 2.3%, οι οποίες επί των εγκύρων είναι αντίστοιχα 4.7%, 4.2%, 2.8% και 2.4%.

Σημειώνουμε ότι σε σχέση με την πρώτη μέτρηση του 2022, υπάρχει αύξηση της Ν.Δ κατά 1.4% και του ΣΥΡΙΖΑ κατά 5.2%, κάτι που κατά την διάρκεια του τελευταίου χρόνου έφερε μείωση της διαφοράς από 11.6% στο 7.8%. Δείτε παρακάτω τις μετρήσεις του 2022 και του 2021 και την εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου για τα κόμματα από το γκάλοπ της Opinion Poll τον Μάιο του 21, έως και τον Ιανουάριο του 23.

Επίσης, επισημαίνουμε, ότι όταν βλέπουμε την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η Ν.Δ συγκεντρώνει 34.2% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, η διαφορά δηλαδή γίνεται 8.2%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση Marc: Η ΝΔ προηγείται με 8,1 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ – Πιέζεται προς το 10% το ΠΑΣΟΚ

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 8 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για αυτοδύναμη κυβέρνηση

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας