20:54 Τρίτη 24 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ολόκληρη η απολογία του Ε. Καλομοίρη

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Ολόκληρη η απολογία του Ε. Καλομοίρη

Την δική του εκδοχή δίνει με την απολογία του ο προφυλακιστείς Εμμανουήλ Καλομοίρης για τα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου της 2ας Μαΐου 2020. Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Διονύσης Βέρρας, μετά την απολογία του πελάτη του είχε δηλώσει με δάκρυα στα μάτια ότι ήταν μία από τις συγκλονιστικότερες απολογίες της νομικής του καριέρας.

«Ήταν μία συγκλονιστική απολογία, δεν το έχω ξαναζήσει αυτό. Έναν άνθρωπο επί δύο ώρες να κλαίει και να προσπαθεί να περιγράψει τι έγινε. «Δεν μ’ ενδιαφέρει η ζωή μου και η τύχη μου, εγώ έχασα τον πατέρα μου», έλεγε συνεχώς.

Τι ισχυρίζεται όμως ο Ε. Καλομοίρης. Ότι καθόταν έξω από την πατρική του οικία στα Ανώγεια Μυλοποτάμου όπου εμφανίστηκε ο Γ. Ξυλούρης  οδηγώντας το αγροτικό αυτοκίνητό του και αφού το πάρκαρε ακριβώς απέναντι από το πατρικό μου,  κατέβηκε από αυτό αγριεμένος  και κινήθηκε προς το μέρος μου λέγοντάς μου ότι ψάχνει τον πατέρα μου. Όταν του ζήτησα εξηγήσεις γιατί τον ψάχνει άρχισε να βρίζει με τις φράσεις «είναι ρουφιάνος και είστε γκεσταμπίτες όλοι σας» αλλά «έλουζε» και με άλλους  ακατανόητους χαρακτηρισμούς τον πατέρα μου”.  Και συνεχίζει περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν ότι “συγχρόνως όμως είχε πλησιάσει πολύ κοντά σε εμένα και αιφνιδιαστικά σήκωσε τα χέρια του και  με δύναμη με χτύπησε στο στήθος για να με απωθήσει, δίνοντάς μου την εντύπωση με την απώθηση που μου έκανε,  πως θέλει να κατευθυνθεί στο σπίτι μου που ήταν ο πατέρας μου. Στην άδικη και ανάρμοστη συμπεριφορά του προς τα εμένα αντέδρασα και εγώ, χτυπώντας τον στο πρόσωπο με τα χέρια μου”.


Σχετικά άρθρα:

Η δικογραφία από το διπλό φονικό στα Ανώγεια

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Προφυλακίστηκε ο 29χρονος Κρητικός


Το περιστατικό έληξε γρήγορα και ο ίδιος ανέβηκε στο σπίτι του για να πλυθεί όπου στην συνέχεια άκουσε ένα πυροβολισμό και τα ουρλιαχτά της μητέρας του και “και βλέποντας ότι ο πατέρας μου δεν ήταν μέσα στο σπίτι μας, άρπαξα τότε το πιστόλι του από το συρτάρι του επίπλου της τηλεόρασης που το φύλαγε και με την ψυχή στο στόμα και μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει, φοβούμενος όμως για το χειρότερο λόγω των ουρλιαχτών της μητέρας μου και του προηγηθέντος πυροβολισμού,  πετάχτηκα έξω από το σπίτι.”

Και στη συνέχεια περιγράφει τα όσα συνέβησαν. “Βλέποντας ότι ο πατέρας μου ήταν σωριασμένος στο οδόστρωμα και πυροβολημένος στο στήθος, από το όπλο του Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη που κρατούσε ακόμη στα χέρια του δίπλα του και τη μητέρα μου από δίπλα να ουρλιάζει και να καταριέται τον Ξυλούρη, θόλωσε το μυαλό μου από το τραγικό και συνάμα εφιαλτικό σκηνικό που δε μπορώ να ξεχάσω, ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου, τυφλώθηκα και δεν έβλεπα τίποτα πια μπροστά μου, με ανείπωτο πόνο ψυχής και κυριευμένος από συναισθήματα βαθιάς θλίψης και οργής, το μόνο που μπορώ να θυμηθώ ήταν η ενστικτώδη αντίδρασή μου να στρέψω το όπλο που κρατούσα προς το μέρος του Ξυλούρη Γεώργιου του Ιωάννη και ο οποίος βρισκόταν πια ακριβώς δίπλα μου και να τον πυροβολήσω, σχεδόν από μηδενική απόσταση, χωρίς να θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησε το όπλο μου”.

Η εικόνα που χαράχθηκε στην μνήμη του

«Αυτό που ακόμα και σήμερα αισθάνομαι και δεν πρόκειται ποτέ μου να ξεπεράσω, όσα χρόνια και να περάσουν και μέχρι να πεθάνω, είναι ο σκληρός και ανείπωτος πόνος που ένιωσα και τα βαθιά συναισθήματα θλίψης και οργής που με κυρίευσαν τη στιγμή που αντίκρισα την εικόνα του πυροβολημένου και ξαπλωμένου στο οδόστρωμα πατέρα μου, από τα χέρια του στεκόμενου δίπλα από αυτόν, με το όπλο στο χέρι, Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη αλλά και την φτωχιά και άμοιρη μητέρα μου που ούρλιαζε συνεχώς από δίπλα και έβριζε και καταριόταν τον Ξυλούρη Γεώργιο. Θέλω να πιστέψετε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δε νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που το μυαλό τους να μη θολώσει, το αίμα να μην ανέβει στο κεφάλι τους και τυφλωμένα να μην αντιδράσουν ενστικτωδώς, όπως δηλαδή αντέδρασα εγώ».

Στην συνέχεια της απολογίας του ο προφυλακισμένος Ε. Καλομοίρης αναφέρεται με λεπτομέρειες στο σκηνικό και στους κάλυκες που βρέθηκαν και αμφισβητεί ότι το όπλο που παρέδωσε η οικογένεια Ξυλούρη στις Αρχές είναι αυτό που χρησιμοποιήθηκε για την δολοφονία του πατέρα του.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απολογία:

 

ΑΠΟΛΟΓΗΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Καλομοίρη Εμμανουήλ του Ελευθέριου, κατ. Ηρακλείου (οδός Παγκόσμιας Ειρήνης αρ. 7)  και ήδη κρατούμενο στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου.

ΕΝΩΠΙΟΝ

Του κ. Ανακριτή Πρωτοδικείου Ρεθύμνου.

***********************************

Επί της αποδιδόμενης σε εμένα κατηγορίας για φερόμενη παράβαση του άρθρ. 299 και 309 ΠΚ  και Ν. 2168/93 επάγομαι τα παρακάτω :

  1. Αναφέρομαι στην από 4 Μαΐου 2020 εξέταση μου ως κατηγορούμενο ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνης.
  2. Μέχρι την ημέρα του ερευνώμενου συμβάντος (2-5-2020), ουδέν πρόβλημα είχα στις σχέσεις μου με το θανόντα Ξυλούρη Γεώργιο αφού μάλιστα αυτός ήταν κάτοικος Ανωγείων και εγώ μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου.
  3. Την κρίσιμη ημέρα που έλαβε χώρα το ποινικά ερευνώμενο θανατηφόρο συμβάν, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τόσο του πατέρα μου Καλομοίρη Ελευθερίου του Εμμανουήλ όσο και του Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη και βραδινή ώρα, περίπου μετά τις 22:00, βρισκόμουν ακριβώς έξω από την πατρική μου οικία στα Ανώγεια Μυλοποτάμου και καθόμουν στο πεζοδρόμιο. Ενώ συνέβαινε αυτό, αίφνης εμφανίζεται ο Ξυλούρης Γεώργιος του Ιωάννη οδηγώντας το αγροτικό αυτοκίνητό του και αφού το πάρκαρε ακριβώς απέναντι από το πατρικό μου, κατέβηκε από αυτό αγριεμένος  και κινήθηκε προς το μέρος μου λέγοντάς μου ότι ψάχνει τον πατέρα μου. Όταν του ζήτησα εξηγήσεις γιατί τον ψάχνει άρχισε να βρίζει με τις φράσεις «είναι ρουφιάνος και είστε γκεσταμπίτες όλοι σας» αλλά «έλουζε» και με άλλους  ακατανόητους χαρακτηρισμούς τον πατέρα μου.

Συγχρόνως όμως είχε πλησιάσει πολύ κοντά σε εμένα και αιφνιδιαστικά σήκωσε τα χέρια του και  με δύναμη με χτύπησε στο στήθος για να με απωθήσει, δίνοντάς μου την εντύπωση με την απώθηση που μου έκανε,  πως θέλει να κατευθυνθεί στο σπίτι μου που ήταν ο πατέρας μου. Στην άδικη και ανάρμοστη συμπεριφορά του προς τα εμένα αντέδρασα και εγώ, χτυπώντας τον στο πρόσωπο με τα χέρια μου.

Το  εν λόγω μεταξύ μας συμβάν, που προκάλεσε ο Γεώργιος Ξυλούρης του Ιωάννη έληξε πολύ γρήγορα χωρίς να πάρει κάποια άλλη διάσταση αφού υπέδειξα για ακόμη μία φορά στον Ξυλούρη να πάει σπίτι του και να αφήσει ήσυχο εμένα και την οικογένειά μου. Πράγματι ο Ξυλούρης αποχώρησε κατευθυνόμενος προς το σπίτι του που βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων από το δικό μου,  βρίζοντας και απειλώντας τόσο εμένα όσο και τον πατέρα μου (όπως θα σας γαμήσω και τους δύο, εμένα με λένε Κίτρο και θα δείτε κλπ …), όμως δεν έδωσα σημασία και  γύρισα και μπήκα  και εγώ στο δικό μου.

  1. Ενώ βρισκόμουν στην οικία μου και αφού είχα προηγουμένως παραμείνει στο μπάνιο για κάποιο χρόνο προκειμένου να πλυθώ, εξερχόμενος κάποια στιγμή από το μπάνιο ακούω έναν πυροβολισμό προερχόμενο από την πλευρά του δρόμου και συγκεκριμένα έξω από την πατρική οικία και τη μάνα μου να ουρλιάζει… Πανικοβλημένος από τον πυροβολισμό και κυρίως από τα ουρλιαχτά της μητέρας μου και βλέποντας ότι ο πατέρας μου δεν ήταν μέσα στο σπίτι μας, άρπαξα τότε το πιστόλι του από το συρτάρι του επίπλου της τηλεόρασης που το φύλαγε και με την ψυχή στο στόμα και μη γνωρίζοντας τι ακριβώς συμβαίνει, φοβούμενος όμως για το χειρότερο λόγω των ουρλιαχτών της μητέρας μου και του προηγηθέντος πυροβολισμού,  πετάχτηκα έξω από το σπίτι.
  2. Εξερχόμενος και διερχόμενος από την κύρια εξωτερική πόρτα της οικίας μας στο δρόμο, βλέπω αμέσως σε μικρή απόσταση προς τα δεξιά μου και πάνω στο οδόστρωμα, πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο, τη μάνα μου με γυρισμένη την πλάτη προς εμένα να ουρλιάζει και να τραβάει τα μαλλιά της και μπροστά της δύο άτομα, το ένα πεσμένο και το άλλο δίπλα μισοσκυμμένο πάνω σε αυτό…

Τότε κινήθηκα γρήγορα προς το μέρος τους και φτάνοντας ακριβώς δίπλα τους βλέπω ότι ξαπλωμένος κάτω στο οδόστρωμα ήταν ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν ακίνητος με τα μάτια του και το στόμα του ανοιχτό, τα χέρια του περίπου σε έκταση και με μία τρύπα στο στήθος και  το άτομο που ήταν δίπλα του, σχεδόν μισοσκυμμένο, κρατώντας στο χέρι του ένα όπλο,  πάνω στον πυροβολημένο πατέρα μου, αναγνώρισα ότι ήταν  ο Ξυλούρης Γεώργιος του Ιωάννη και τον οποίον έβριζε και  καταριόταν συνεχώς η μητέρα μου από δίπλα.

  1. Βλέποντας ότι ο πατέρας μου ήταν  σωριασμένος στο οδόστρωμα και πυροβολημένος στο στήθος, από το όπλο του Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη που κρατούσε ακόμη στα χέρια του δίπλα του και τη μητέρα μου από δίπλα να ουρλιάζει και να καταριέται τον Ξυλούρη, θόλωσε το μυαλό μου από το τραγικό  και συνάμα εφιαλτικό σκηνικό που δε μπορώ να ξεχάσω, ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου, τυφλώθηκα και δεν έβλεπα τίποτα πια μπροστά μου, με ανείπωτο πόνο ψυχής και κυριευμένος από συναισθήματα βαθιάς θλίψης και οργής, το μόνο που μπορώ να θυμηθώ ήταν η ενστικτώδη αντίδρασή μου να στρέψω  το όπλο που κρατούσα προς το μέρος του Ξυλούρη Γεώργιου του Ιωάννη και ο οποίος  βρισκόταν πια ακριβώς δίπλα μου και να τον πυροβολήσω, σχεδόν από μηδενική απόσταση, χωρίς να θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησε το όπλο μου. (Πληροφορήθηκα κατά την παραμονή μου στην Υ/Α Ρεθύμνης από τις εκθέσεις της αστυνομικής προανάκρισης ότι βρέθηκαν επτά κάλυκες διαμετρήματος 9Χ17 και οι οποίοι προφανώς έχουν απορριφθεί από το συγκεκριμένο πιστόλι του πατέρα μου που κρατούσα εγώ στα χέρια μου τον κρίσιμο χρόνο και ένας κάλυκας διαμετρήματος 9Χ19 ο οποίος προφανώς απορρίφθηκε από το όπλο του Ξυλούρη).

Στο σημείο αυτό και σε σχέση με την αποδιδόμενη κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, πρέπει να αναφέρω  ότι δεν αντιλήφθηκα καν τον φερόμενο  τραυματισμό του Νταγιαντά Εμμανουήλ, ούτε τον ίδιο στον τόπο του συμβάντος.

  1. Αυτό που ακόμα και σήμερα αισθάνομαι και δεν πρόκειται ποτέ μου να ξεπεράσω, όσα χρόνια και να περάσουν και μέχρι να πεθάνω, είναι ο σκληρός και ανείπωτος πόνος που ένιωσα και τα βαθιά συναισθήματα θλίψης και οργής που με κυρίευσαν τη στιγμή που αντίκρισα την εικόνα του πυροβολημένου και ξαπλωμένου στο οδόστρωμα πατέρα μου, από τα χέρια του στεκόμενου δίπλα από αυτόν, με το όπλο στο χέρι, Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη αλλά και την φτωχιά και άμοιρη μητέρα μου που ούρλιαζε συνεχώς από δίπλα και έβριζε και καταριόταν τον Ξυλούρη Γεώργιο. Θέλω να πιστέψετε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δε νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που το μυαλό τους να μη θολώσει, το αίμα να μην ανέβει στο κεφάλι τους και τυφλωμένα να μην αντιδράσουν ενστικτωδώς, όπως δηλαδή αντέδρασα εγώ.
  2. Ο θάνατος του πατέρα μου, Καλοιμοίρη Ελευθερίου του Εμμανουήλ, είναι δεδομένο και αναμφισβήτητο ότι προηγήθηκε χρονικά του όλου συμβάντος και προήλθε από έναν και μόνο πυροβολισμό, με διαμπερή πλήξη, από το όπλο που κρατούσε στο χώρο του θανατηφόρου συμβάντος, τον κρίσιμο χρόνο, ο Ξυλούρης Γεώργιος του Ιωάννη και το οποίο όπλο του απέρριψε στο οδόστρωμα του επιδίκου τόπου που έλαβε χώρα το ερευνώμενο θανατηφόρο συμβάν, έναν από τους οκτώ (8)  ανευρεθέντες  κάλυκες και συγκεκριμένα αυτόν που έχει  διαμέτρημα 9Χ19  και μία από τις τέσσερις βολίδες που επίσης βρέθηκαν (βλ. σχετικές εκθέσεις αυτοψίας και πραγματογνωμοσύνης της Υ/Α Ρεθύμνης) .

9.Ο θάνατος του Ξυλούρη Γεωργίου του Ιωάννη που ακολούθησε χρονικά προήλθε από το όπλο που εγώ παρέδωσα στους αστυνομικούς κατά την αυθόρμητη παράδοσή μου και σύλληψή μου και το οποίο ανήκε στον πατέρα μου και  κρατούσα, όπως ανέφερα παραπάνω, κατά τον κρίσιμο χρόνο, και το οποίο όπλο είναι αυτό που απέρριψε στον τόπο του ερευνώμενου συμβάντος, α)επτά (7) από τους οκτώ (8) συνολικά κάλυκες, αυτούς με  διαμέτρημα 9Χ17( ο όγδοος κάλυκας που περισυνελλέγη είναι διαμετρήματος 9Χ19 και  επαναλαμβάνω, σχετίζεται με το όπλο που κρατούσε ο Ξυλούρης στον κρίσιμο χρόνο) και β)τρεις (3) βολίδες από τις τέσσερις (4) που συνολικά περισυνέλεξαν οι αστυνομικοί από τον τόπο του συμβάντος, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας τους.

Επαναλαμβάνω,

i)το όπλο που κρατούσα εγώ στον τόπο του συμβάντος, κατά τον κρίσιμο χρόνο συνδέεται με τους επτά (7) κάλυκες διαμετρήματος 9Χ17  που περισυνέλεξε η αστυνομική προανάκριση. Το δε  όπλο που κρατούσε στα χέρια του ο Ξυλούρης στον ίδιο χρόνο και τόπο συνδέεται με τον έναν (1) και μοναδικό κάλυκα διαμετρήματος 9Χ19. Το σύνολο των ανευρεθέντων καλύκων είναι οχτώ ( 7 διαμετρήματος 9Χ17 και ένας διαμετρήματος 9Χ19).

ii)επίσης οι τρεις βολίδες, από τις τέσσερις που περισυνελέγησαν από τον τόπο του συμβάντος από την αστυνομική προανάκριση, συνδέονται με το όπλο που κρατούσα εγώ διότι :

τρεις βολίδες προερχόμενες από το δικό μου όπλο έχουν εξαχθεί από το σώμα του Ξυλούρη Γεωργίου, μία βολίδα από το πόδι του Νταγιαντά Εμμανουήλ, σύνολο τέσσερις. Όμως το όπλο που κρατούσα είναι δεδομένο ότι πυροδότησε επτά φυσίγγια στον επίδικο τόπο και ως εκ τούτου από τις τέσσερις βολίδες που έχουν ανευρεθεί στον εν λόγω τόπο πρέπει να συνδεθούν με το όπλο που κρατούσα εγώ μόνο οι τρεις βολίδες , ώστε τέσσερις βολίδες συνολικά από τα σώματα Ξυλούρη και Νταγιαντά συν τρεις από τις τέσσερις που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος, ίσον επτά οι βολίδες που συνδέονται με το δικό μου όπλο, όσες δηλαδή και οι κάλυκες (επτά) διαμετρήματος 9Χ17 που περισυνέλεξε η αστυνομική προανάκριση από τον τόπο του συμβάντος (ο άλλος κάλυκας είναι διαμετρήματος 9Χ19 και δεν έχει σχέση με το δικό μου όπλο, όπως προείπα).

 Άρα η μία βολίδα από τις τέσσερις που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος και ο ένας κάλυκας διαμετρήματος 9Χ19 συνδέονται με το έτερο όπλο, δηλαδή αυτό που κρατούσε κατά τον κρίσιμο χρόνο στον επίδικο τόπο ο θανών Ξυλούρης Γεώργιος του Ιωάννη.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την υπό χρον. 4-5-2020 έκθεση πραγματογνωμοσύνης του διορισμένου από την Υ/Α Ρεθύμνης πραγματογνώμονα, Κουκουράκη Ελευθερίου, προκύπτει ότι η μία από τις τέσσερις βολίδες που βρέθηκαν στον τόπο του επιδίκου συμβάντος προέρχεται από  φυσίγγιο διαμετρήματος 9Χ19 !!!, δηλαδή ο πραγματογνώμονας λέει ότι ένα φυσίγγιο διαμετρήματος 9Χ19, πυροδοτήθηκε και απέρριψε στον τόπο του συμβάντος ένα καλύκα διαμετρήματος 9Χ19 και μία βολίδα προερχόμενη από αυτό (βλ. έκθεση πραγματογνωμοσύνης υπό στοιχ. 8 παρατήρηση). 

10.Συμπέρασμα : Αν λοιπόν το όπλο που με σοβαρή χρονική καθυστέρηση παρέδωσε στην Υ/Α Ρεθύμνης η οικογένεια του θανόντος Ξυλούρη, είναι το όπλο που πράγματι κρατούσε ο θανών, Γεώργιος Ξυλούρης του Ιωάννου και πυροβόλησε κατά του επίσης θανόντος από αυτόν πατρός μου, κατά τον κρίσιμο χρόνο και τόπο, επιφέροντας σε αυτόν διαμπερή πλήξη στο σώμα του,  τότε θα πρέπει να αναμένουμε από τις εργαστηριακές εκθέσεις της ΔΕΕ της ΕΛ.ΑΣ  πλήρη ταυτοποίηση τόσο του ανευρεθέντος και ακόμα «ορφανού» κάλυκος διαμετρήματος 9Χ19, όσο  και της μίας εκ των τεσσάρων βολίδων που περισυνέλεγησαν από τον τόπο του συμβάντος από την αστυνομική προανάκριση. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν προκύψει ταυτοποίηση μεταξύ του παραδοθέντος από την οικογένεια όπλου, ως του όπλου που φέρεται ότι κρατούσε ο θανών Ξυλούρης Γεώργιος στον κρίσιμο χρόνο και τόπο, με τους ανευρεθέντες και περισυνελεχθέντες από την αστυνομική προανάκριση ενός κάλυκα διαμετρήματος 9Χ19 και μιας εκ των τεσσάρων βολίδων που προέρχονται από το ίδιο φυσίγγιο 9Χ19 σύμφωνα με το πραγματογνώμονα της αστυνομίας, τότε είναι πέρα από βέβαιο ότι η οικογένεια του θανόντος Ξυλούρη έχει παραδώσει στην ποινική διαδικασία ψεύτικο πειστήριο αποβλέποντας σε παραπλάνηση και παρακώλυση της δικαιοσύνης .

Ρέθυμνο 7-5-2020

Ο απολογούμενος

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας