13:04 Κυριακή 28 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

ΔΟΑΕ: Βομβαρδίστηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

ΔΟΑΕ: Βομβαρδίστηκε ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στην Ουκρανία- ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων- συγκλονίστηκε από βομβαρδισμούς σήμερα και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα πυρηνικά προειδοποίησε τους υπεύθυνους ότι παίζουν με τη φωτιά.

Περισσότερες από 12 εκρήξεις συγκλόνισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια νωρίς το βράδυ του Σαββάτου και σήμερα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας. Ομάδα του Οργανισμού που βρίσκεται εκεί ανέφερε ότι προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια, συστήματα και εξοπλισμό του πυρηνικού σταθμού, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης.

«Τα νέα από την ομάδα μας χθες και σήμερα το πρωί είναι εξαιρετικά ανησυχητικά», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στις εγκαταστάσεις αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι το οποίο είναι εντελώς απαράδεκτο. Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, παίζετε με τη φωτιά!», υπογράμμισε.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχει έξι αντιδραστήρες VVER 1000 V-320, σοβιετικού σχεδιασμού, που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί, όμως, υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης εάν διακοπεί η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης. Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει καλώδια επανειλημμένα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία εκτόξευσε οβίδες σε καλώδια που τροφοδοτούν τον σταθμό. Το TASS μετέδωσε πως επλήγησαν ορισμένες από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης, επικαλούμενο αξιωματούχο από τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom.

«Βομβάρδισαν όχι μόνο χθες, αλλά και σήμερα, βομβαρδίζουν αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Ρενάτ Κάρτσαα, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Rosenergoatom. Οποιαδήποτε επίθεση του πυροβολικού στις εγκαταστάσεις αποτελεί απειλή για την πυρηνική ασφάλεια, συμπλήρωσε.

Οι οβίδες εκτοξεύθηκαν κοντά σε εγκατάσταση αποθήκευσης ξηρών πυρηνικών αποβλήτων και σε κτίριο που στεγάζει χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευθεί εκπομπές ραδιενέργειας, επεσήμανε ο Κάρτσαα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στο Κίεβο, πυραυλικά πλήγματα στη Ζαπορίζια

Ζαπορίζια: Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που «μεταφέρει» τον πυρηνικό σταθμό στην ιδιοκτησία της Ρωσίας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας