21:25 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεκτή με οριακή πλειοψηφία η αναίρεση κατά της απόφασης που "έσπασε" τα ισόβια Κορκονέα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεκτή με οριακή πλειοψηφία η αναίρεση κατά της απόφασης που "έσπασε" τα ισόβια Κορκονέα

Δεκτή με οριακή πλειοψηφία 3 έναντι 2 έγινε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η αναίρεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά της απόφασης του Εφετείου με την οποία «έσπασαν» τα ισόβια και επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών στον ειδικό φρουρό, Επαμεινώνδα Κορκονέα, για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ωστόσο λόγω της ισχυρής μειοψηφίας που είχε την άποψη πως σωστά αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό στον Κορκονέα βάσει του νέου Ποινικού Κώδικα, η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, έσπασε την ισόβια κάθειρξη που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως στον ειδικό φρουρό καθώς οι δικαστές του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του «προτέρου σύννομου βίου». Η αναγνώριση αυτού του ελαφρυντικού και η επιβαλλόμενη ποινή των 13 ετών είχε ως συνέπεια την άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα, η οποία ξεσήκωσε θύελλα σφοδρών αντιδράσεων.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, περί αναγνώρισης του «προτέρου συννόμου βίου» κρίνοντας ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του «περιστατικά που υποδηλώνουν ερριζωμένη θρασύτητα και έλλειψη σεβασμού σε έννομα αγαθά και δικαιώματα της τιμής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των τρίτων», τα οποία συνέβησαν πριν τη δολοφονία.

Τα τρία μέλη του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου συντάχθηκαν με την αναίρεση Πλιώτα, όμως δύο μέλη εξέφρασαν αντίθετη άποψη θεωρώντας ότι το δικαστήριο ερμήνευσε σωστά την πρόβλεψη για τη χορήγηση ελαφρυντικού.

Πλέον λόγω της οριακής πλειοψηφίας η υπόθεση θα κριθεί οριστικά στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

πηγή: cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποπλάνηση 13χρονου: Γιατί δεν συνελήφθη η φιλόλογος -“Στο φως” κι άλλες περιπτώσεις στην Ελλάδα

Μάνη: Συνεχίζεται η δίκη για τον βιασμό της ανήλικης – Αρνούνται τις κατηγορίες παππούς και ιερέας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας