More

  Δώρο Χριστουγέννων: Πώς θα πληρωθείτε και πότε αν είστε σε αναστολή

  Καταβολή της ειδικής αποζημίωσης και του δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης προγραμματίζει το δημόσιο έως και τις 21 Δεκεμβρίου.

  Για όσους ήταν σε αναστολή σύμβασης το Νοέμβριο οι αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, ενώ γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν εντός του τρέχοντος μήνα και η αποζημίωση του Δεκεμβρίου στους απασχολούμενους σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με απόφαση της κυβέρνησης. Οι εργοδότες έχουν προθεσμία να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις έως τις 8 Δεκεμβρίου.

  Για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, οι αιτήσεις των αναστολών Νοεμβρίου από τους εργοδότες συνεχίζονται έως την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ οι πληρωμές θα επιδιωχθεί να ξεκινήσουν στις 11 του μηνός. Στη συνέχεια θα πρέπει να ξεκινήσουν αιτήσεις και για το Δεκέμβριο. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής του δώρου Χριστουγέννων παραμένει η 21η Δεκεμβρίου, με μία μικρή δόση από πλευράς του δημοσίου να εξοφλείται τον Ιανουάριο.

  Η Καθημερινή παρουσιάζει σήμερα με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων έναν αναλυτικό οδηγό με στόχο να φωτίσει κάποια από τα θολά σημεία των όσων ισχύουν για χιλιάδες εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

  Τι ισχύει με το δώρο Χριστουγέννων και τις αναστολές;

  Ειδικά για τους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων με κρατική εντολή υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τμήμα του δώρου που θα πληρώσει το κράτος να καταβληθεί ολόκληρο στις 21 Δεκεμβρίου. Όσοι δεν έχουν αναστολή το Δεκέμβριο αλλά μόνο μέχρι το Νοέμβριο, θα λάβουν στις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του δώρου που δικαιούνται από εργοδότη και κράτος.

  Όσοι έχουν χρόνο αναστολής εντός Δεκεμβρίου θα λάβουν ένα τμήμα του δώρο εντός του Ιανουαρίου, πιθανότατα έως τις 15 Ιανουαρίου. Αυτό θα είναι η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για το μήνα Δεκέμβριο, δηλαδή το 1/8 της υποχρέωσης του κράτους. Αυτό συμβαίνει καθώς μέχρι την πληρωμή του δώρου δεν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών μηνός Δεκεμβρίου γιατί πληττομενες επιχειρησεις.

  Εργαζόμενος που ήταν σε αναστολή τους μήνες Μάιο, Νοέμβριο και μεταξύ 1-20 Δεκεμβρίου, πότε θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων;

  Στο πρακτικό αυτό παράδειγμα, ο εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα λάβει το δώρο Χριστουγέννων σε τρεις φάσεις:

  α) 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 690 ευρώ από τον εργοδότη για το διάστημα Ιουνίου-Οκτωβρίου, καθώς και για  το διάστημα μεταξύ 21 και 31 Δεκεμβρίου.

  β) Επίσης στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 169 ευρώ από το κράτος για τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο που βρισκόταν σε αναστολή. Συνολικά δηλαδή, στις 21 Δεκεμβρίου θα λάβει 859 ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου θα λάβει επιπλέον 45 ευρώ που αντιστοιχούν στις ημέρες του Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες η σύμβαση του ήταν σε αναστολή, δηλαδή το διάστημα 1-20 Δεκεμβρίου. Το συνολικό ποσό του δώρου θα είναι 904 ευρώ καθώς οι πληρωμές του δημοσίου γίνονται με βάση όχι τον ονομαστικό μισθό, αλλά το ύψος, κάθε φορά, της ειδικής αποζημίωσης.

  Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές αναστολών του Νοεμβρίου;

  Οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μετά τις 7 Δεκεμβρίου και πάντως όχι πέραν της 21,/12 (πιθανότατα στις 11 Δεκεμβρίου) με βάση τα 800 ευρώ, δηλαδή 26,66 ευρώ ανά ημέρα. Οι πληρωμές για τις αναστολές συμβάσεων σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει το Δεκέμβριο με κρατική εντολή έχουν ολοκληρωθεί.

  Πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές των αναστολών του Δεκεμβρίου;

  Το μέτρο της αναστολής για το μήνα Δεκέμβριο φαίνεται ότι θα αφορά μόνο τους εργαζόμενους κλειστών -με απόφαση κρατικής αρχής- επιχειρήσεων. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα καταβληθεί τέλη Δεκεμβρίου, ενώ τέλος η κρατική αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση τα 534 ευρώ ανά ημέρα.

  Πηγή: Καθημερινή

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

  ΟΑΕΔ: 72.000 δικαιούχοι έδωσαν ήδη IBAN και αναμένουν €400

  Επιδόματα Δεκεμβρίου: Ποια πληρώνονται νωρίτερα λόγω των εορτών-Δείτε τις ημερομηνίες

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Ανεκδιήγητος fast track διαγωνισμός στην Περιφέρεια Αττικής

  Η «Πατουλιάδα» συνεχίζεται στην Περιφέρεια Αττικής και η κοροϊδία του κόσμου που βλέπει να περνούν από μπροστά του οι θέσεις εργασίας και ο Γ....

  Τα δάκρυα του Τζο Μπάιντεν ξεκινώντας για την Ουάσινγκτον (video)

  Εμφανώς συγκινημένος, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναχώρησε σήμερα από το Ντέλαγουερ για την Ουάσινγκτον, αφού προηγουμένως, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, την τελευταία...

  Ντόναλντ Τραμπ: Είμαι ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες που δεν ξεκίνησε κανέναν νέο πόλεμο

  Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε αποχαιρετιστήρια ομιλία του την Τρίτη δήλωσε ότι νιώθει ιδιαίτερα περήφανος που είναι ο πρώτος Πρόεδρος των...

  Γερμανία: Yποχρεωτική χρήση χειρουργικής μάσκας ή τύπου ΚΝ95 ή FFP2 στα μέσα μαζικής μεταφοράς

  Η Γερμανία βαδίζει προς  παράταση του αυστηρού lockdown  έως τις 14 Φεβρουαρίου σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ...

  Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα επιστρέφουν στα ράφια τους

  Με το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη Δευτέρα, ήρθη και η απαγόρευσης συγκεκριμένων προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ που είχαν αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του...