20:38 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος: Προβληματίζει η παρουσία Τούρκων στα Rafale του Κατάρ στην άσκηση «Anatolian Eagle 2021»

Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος: Προβληματίζει η παρουσία Τούρκων στα Rafale του Κατάρ στην άσκηση «Anatolian Eagle 2021»

Υπολογίσιμος προβληματισμός παρατηρείται στην ελληνική και ινδική πλευρά από την παρουσία Τούρκων πιλότων στα αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας του Εμιράτου του Κατάρ, που συμμετέχουν στην ετήσια/μεγάλης κλίμακας διεθνή αεροπορική άσκηση «Anatolian Eagle 2021» που λαμβάνει χώρα στην αεροπορική βάση Κόνια/Ικονίου στην Τουρκία.

Στην άσκηση -διάρκειας 12 ημερών- συμμετέχουν αεροπορικές δυνάμεις της Τουρκίας (38 αεροσκάφη διαφόρων τύπων και κατηγοριών), 4 Rafale του Κατάρ, 2 MIG 29 και 2 Su-25 του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και 5 πακιστανικά αεροσκάφη (κινεζικής κατασκευής) JF 17. Την άσκηση -ως παρατηρητές-παρακολουθούν στρατιωτικοί αντιπρόσωποι 22 κρατών από κράτη της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης.

Τα 4 από τα καταριανά αεροσκάφη απογειώθηκαν προ τριών ημερών από την αεροπορική βάση Ταμίμ-Dukhan, ενώ οι πιλότοι του αραβικού εμιράτου επέτρεψαν (υπό τις οδηγίες του Καταριανού μονάρχη και συμμάχου του Ερντογάν) στη θέση του συγκυβερνήτη σε σειρά επίλεκτων ασκήσεων με άλλους τύπους αεροσκαφών να καθίσουν Τούρκοι και Πακιστανοί πιλότοι. Οπως είναι γνωστό στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας θα ενταχθούν προσεχώς 12 μεταχειρισμένα Rafale, ως και 6 που θα κατασκευαστούν από τους Γάλλους μέσα στην προσεχή διετία (υπό κανονικές συνθήκες).

Επίσης 36 Rafale παραλαμβάνει η Ινδία, η οποία στη συμφωνία με τους Γάλλους έχει εξασφαλίσει να μην προμηθεύσει το Παρίσι το γειτονικό και εχθρικό Πακιστάν (έχουν πολεμήσει τρεις φορές μετά το τέλος της βρετανικής αποικιοκρατίας) με τον ίδιο τύπο αεροσκαφών.

«Σημαντική»

Η Αγκυρα θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντική την παρακολούθηση των γαλλικής κατασκευής αεροσκαφών και χαρακτηριστικά ταξίαρχος της τουρκικής αεροπορίας τόνισε ότι «αναφορικά με γνώσεις περί το αεροσκάφος με τη συμμετοχή μας ως συγκυβερνήτες από το μαύρο πάμε στο γκρι… σχετικά με κωδικούς, ηλεκτρονικά συστήματα κ.ά».

Η κίνηση του Κατάρ προβλέπεται από την υψηλόβαθμη διμερή συμφωνία της Ντόχα με την Αγκυρα, αλλά και από αντίστοιχη συμφωνία του Ισλαμαμπάντ με την Ντόχα. Αλλωστε στον κόλπο των πετρελαίων πολλοί Πακιστανοί πιλότοι πετάνε αεροσκάφη και ελικόπτερα της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν, ως και άλλων αραβικών κρατών.

Στη συγκεκριμένη άσκηση από πλευράς Τουρκίας για πρώτη φορά συμμετέχει και το υψηλών προδιαγραφών, εγχώριας κατασκευής, ως και λίαν υπολογίσιμων δυνατοτήτων μη επανδρωμένο αεροσκάφος ANKAS. Αλλα 4 αεροσκάφη του Κατάρ θα μεταβούν στο Ισλαμαμπάντ για να συμμετέχουν σε προσεχή διεθνή αεροπορική έκθεση πολεμικού υλικού, καθώς και σε κοινές ασκήσεις με την PAKAF.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σοφία Βούλτεψη στην “Μ”: «Τα καταφέρνουµε εκεί που οι άλλοι (απλώς) απέτυχαν…»

Δ. Καραγεωργόπουλος: Η θέση της ΓΣΕΕ για την ψηφιακή κάρτα

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας