14:02 Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

ΔΣΑ: Υπονομεύεται ο ανεξάρτητος έλεγχος των δημοσίων διαγωνισμών αξίας δισεκατομμυρίων - Σοβαρές καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου

ΔΣΑ: Υπονομεύεται ο ανεξάρτητος έλεγχος των δημοσίων διαγωνισμών αξίας δισεκατομμυρίων - Σοβαρές καταγγελίες του Δικηγορικού Συλλόγου

ΔΣΑ: Στον αέρα βρίσκεται ο έλεγχος νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων δισεκατομμυρίων καθώς αφαιρέθηκαν από τα χέρια των δικηγόρων της Ανεξάρτητης Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (Α.Ε.Π.Π.) οι φάκελοι των δικογραφιών.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας με απόφαση του χαρακτηρίζει  “αυθαίρετη, μη νόμιμη και πρωτοφανή στα δρώμενα των Νομικών Υπηρεσιών του Δημοσίου την αφαίρεση του φυσικού Αρχείου των δικαστικών υποθέσεων από τους Νομικούς Συμβούλους της Αρχής” και κήρυξε, ομόφωνα, 15πενθήμερη αποχή (από τις 22 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου) από κάθε νομική ενέργεια των έμμισθων δικηγόρων της Αρχής.

Η αφαίρεση των φακέλων των δικογραφιών από τους δικηγόρους, και μάλιστα από εκείνους που καλούνται να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου, αναφορικά με τους διαγωνισμούς, οι οποίοι, ως γνωστόν, αφορούν έργα δισεκατομμυρίων, έχει προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην Αρχή καθώς ενέχει κινδύνους ελλιπούς προετοιμασίας των νομικών συμβούλων κατά τη μελέτη προσφυγών κατά των δημόσιων διαγωνισμών και την – κατά συνέπεια – την προετοιμασία των φακέλων για την υπεράσπιση των συμφερόντων του δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΔΣΑ η ανάθεση της διατήρησης των φακέλων σε υπαλλήλους και η αφαίρεση τους από τους δικηγόρους αποτελεί μονομερή ενέργεια του προέδρου της Αρχής, πρώην προέδρου Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Φώτη Κατσίγιαννη.

Η πρωτοβουλία αυτή του προέδρου έρχεται να προστεθεί σε δύο προηγούμενες προσπάθειες ουσιαστικής κατάργησης της Νομικής Υπηρεσίας της Αρχής, που στελεχώνεται από ανεξάρτητους δικηγόρους με έμμισθη σχέση εργασίας και οι οποίοι προσελήφθησαν με αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Μέχρι σήμερα, έχουν μάλιστα επιτυχία της τάξεως 85% στην προάσπιση των συμφερόντων του δημοσίου ενώπιον των δικαστηρίων. Η επιχειρηθείσα δις, κατάργηση της νομικής υπηρεσίας αποσκοπούσε να δοθεί το έργο του ελέγχου των Προδικαστικών Προσφυγών για δημόσιους διαγωνισμούς και αναθέσεις, στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γεγονός που έβαζε «ταφόπλακα» στον ουσιαστικό έλεγχο των προσφυγών, καθώς ελέγχων και ελεγχόμενος θα ήταν ο ίδιος φορέας.

Με τη μεθόδευση αυτή, καταγγέλλεται, ότι αναιρείται η ανεξαρτησία της Αρχής και υπονομεύεται ο ρόλος της. Ο ΔΣΑ με επιστολή προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τους υπουργούς Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη καταγγέλλει τις πρακτικές του προέδρου της Αρχής Φώτη Κατσίγιαννη, επισημαίνοντας ότι η πράξη της αφαίρεσης των φακέλων από τη νομική υπηρεσία «στοιχειοθετεί ξεκάθαρη παρέμβαση που παρεμποδίζει τους Νομικούς Συμβούλους να ασκήσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντα τους, αναδεικνύει δε προσπάθεια εδραίωσης πρακτικών συρρίκνωσης της αρμοδιότητας τους, παράκαμψη τους και υποκατάσταση τους από υπαλλήλους». Και όλα αυτά συμβαίνουν μία εποχή που αναμένονται διαγωνισμοί δεκάδων δισεκατομμυρίων. Με την επιστολή του ο ΔΣΑ είχε ζητήσει από τις 25 Μαΐου να επιστραφούν άμεσα οι φάκελοι, πράγμα που δεν έχει συμβεί για αυτό και με εισήγηση του προέδρου των εμμίσθων δικηγόρων κ. Ανδρέα Κουτσόλαμπρου, ομόφωνα το ΔΣ του ΔΣΑ προχώρησε στην αποχή και στην ενημέρωση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη συζήτηση σοβαρότατων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας