0:27 Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Δύο Αλβανοί του UCK ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου – Καταδικάστηκαν

Δύο Αλβανοί του UCK ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου – Καταδικάστηκαν

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο (KSC) καταδίκασε σήμερα δύο πρώην μαχητές σε φυλάκιση τεσσεράμισι ετών για εκφοβισμό μαρτύρων, σε μια πρώτη ετυμηγορία για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του Κοσόβου τη δεκαετία του 1990 εναντίον της Σερβίας. “Η δικαστική απόφαση περιγράφει σαφώς τις ενέργειες αυτές για αυτό που είναι: εγκληματικές και όχι πατριωτικές”, δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Τσαρλς Σμιθ ανακοινώνοντας την καταδίκη των βετεράνων Χίσνι Γκουκάτι και Νάσιμ Χαραντινάι.

 

Ο Γκουκάτι και ο Χαραντινάι, επικεφαλής και αναπληρωτής επικεφαλής αντίστοιχα μιας οργάνωσης παλιών μαχητών του αλβανικού αντάρτικου για την ανεξαρτησία, του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), κατηγορούνταν ως μέλη μιας ομάδας που επιδίωκε να παρακωλύσει τη δικαιοσύνη. Καταδικάστηκαν για την αποκάλυψη πληροφοριών που είχαν χαρακτηριστεί εμπιστευτικές και προέρχονταν από το δικαστήριο, μεταξύ των οποίων λεπτομέρειες που επέτρεπαν να ταυτοποιηθούν μάρτυρες, σε τρεις συνεντεύξεις Τύπου από τις 7 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2020.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Είχαν συλληφθεί, βαριά οπλισμένοι, σε μια επιχείρηση πολιορκίας της Ένωσης Παλαιών Μαχητών στην Πρίστινα και είχαν μεταφερθεί στη Χάγη για να δικαστούν από το KSC. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του δικαστηρίου, οι δύο άνδρες δυσφημούν όλους τους ανθρώπους που συνεργάζονται με τη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντάς τους “κατασκόπους” και “συνεργάτες” που έχουν “προδώσει” τους συμπατριώτες τους. Αμφότεροι είχαν δηλώσει αθώοι κατά την έναρξη της δίκης τους τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Ένωση Παλαιών Μαχητών δήλωσε ότι είχε λάβει εμπιστευτικούς φακέλους του δικαστηρίου, που είχαν σταλεί ανώνυμα και περιελάμβαναν πληροφορίες για τους προστατευόμενους μάρτυρες και την επικείμενη απαγγελία κατηγοριών. Σύμφωνα με την ετυμηγορία που ανέγνωσε ο δικαστής Τσαρλς Σμιθ, οι Γκουκάρι και Χαραντινάι παρακώλυσαν τη δικαιοσύνη μέσω “σοβαρών απειλών”, και ήταν ένοχοι για εκφοβισμούς στη διάρκεια μιας ποινικής διαδικασίας για παραβίαση του απόρρητου της διαδικασίας.

Πολλοί πρώην μαχητές του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου αποτελούν αντικείμενο έρευνας για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης (1998-1999), που έχει προκαλέσει 13.000 θανάτους και στην οποία αντιπαρατίθεντο για το Κόσοβο, που ήταν τότε επαρχία της νότιας Σερβίας, οι αντάρτες για την ανεξαρτησία με τις σερβικές δυνάμεις. Ο πρώην πρόεδρος του Κοσόβου και πρώην πολιτικός επικεφαλής του UCK, Χασίμ Θάτσι –ο οποίος παραιτήθηκε το 2020 μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του– αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο (KSC) είναι ένας κοσοβάρικος νομικός θεσμός που αποτελείται από διεθνείς δικαστές και έχει επιφορτιστεί με την έρευνα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τον UCK στη διάρκεια της σύγκρουσης και μετά τη σύγκρουση. Δημιουργήθηκε το 2015 και εδρεύει στην Ολλανδία προκειμένου να προστατεύσει τους μάρτυρες που υπόκεινται σε πιέσεις και απειλές. Η πρώτη δίκη από το KSC ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, εναντίον του Σαλίχ Μουσταφά, πρώην αρχηγού του UCK, που κατηγορείται για βασανιστήρια και φόνο σε ένα κέντρο κράτησης στη διάρκεια του πολέμου με τη Σερβία. Πολλοί βετεράνοι του UCK είναι πολύ εχθρικοί απέναντι στην εργασία του δικαστηρίου, υπεραμυνόμενοι της νομιμότητας του “απελευθερωτικού πολέμου” που διεξήγαγαν εναντίον των σερβικών δυνάμεων.

Διαβάστε ακόμη

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας