21:15 Δευτέρα 29 Μαΐου 2023
eReportaz

Live:

ΔΥΠΑ: Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας το 2023 – Οι αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων

ΔΥΠΑ: Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας το 2023 – Οι αλλαγές στην καταβολή επιδομάτων

Από τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που θα γίνει την 1η Μαΐου 2023 θα επηρεαστούν το επίδομα ανεργίας αλλά και μια σειρά από επιδόματα της ΔΥΠΑ.

Συνεπώς εάν επικρατήσει το σενάριο που λέει ότι θα αυξηθεί ο νέος κατώτατος μισθός των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από την 1η Μαΐου 2023 στα 751 μεικτά ευρώ από 713 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα, τότε το επίδομα ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί από την 1η Μαΐου 2023 στα 462 ευρώ από 438 ευρώ που είναι σήμερα.

Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ανεξαρτήτως από το αν ο άνεργος αμειβόταν με μηνιαίο μισθό ή ημερομίσθιο (προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος). Ωστόσο δεν θα αυξηθεί το επόμενο έτος το μηνιαίο ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας των 200 ευρώ.

Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα επηρεαστούν από την αύξηση του κατώτατου
Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα αυξηθούν από την 1η Μαΐου 2023 με την νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Το ειδικό Βοήθημα λήξης ανεργίας. Αυτό ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 240 ευρώ από 227,65 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης επισημαίνεται πως το βοήθημα δικαιούνται να το λάβουν οι ασφαλισμένοι, εφόσον παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί 1 μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.).

Το ειδικό Βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα των ανέργων. Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ και διαμορφώνεται στα 277 ευρώ.

Το ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας. Αυτό ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 262,67 ευρώ και διαμορφώνεται στα 277 ευρώ.

Το ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών. Αυτό ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ύψους 350,23 ευρώ και διαμορφώνεται στα 369,5 ευρώ.

Το ειδικό εποχικό βοήθημα. Το βοήθημα αυτό το λαμβάνουν οι ανείδικευτοι εργάτες και το ποσό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 870 ευρώ από 824,63 ευρώ που είναι σήμερα.
Το βοήθημα Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων – Ασφαλισμένων αναμένεται να διαμορφωθεί στα 462 ευρώ από 437,79 ευρώ που είναι σήμερα.
ΔΥΠΑ: Ποιες αλλαγές φέρνει το 2023 στις καταβολές επιδομάτων των μακροχρόνια ανέργων
Με εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται το 2023 οι παροχές της ΔΥΠΑ στους μακροχρόνια ανέργους. Μερικές από τις παροχές αυτές είναι μεταξύ άλλων:

Το μπόνους 300 ευρώ

Το βοήθημα που δίνεται με την λήξη της επιδότησης ανεργίας

Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραγραφή στα μητρώα

H δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα εισοδηματικά κριτήρια 

Για τους άγαμους θα είναι έως 16 χιλιάδες ευρώ.

Για τους έγγαμους θα είναι έως 24 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 3 χιλιάδες ευρώ για κάθε παιδί
Για τις μονογονεϊκές οικογένειες είναι έως 27 χιλιάδες ευρώ. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 3 χιλιάδες ευρώ για το δεύτερο παιδί και πέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΥΠΑ – ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι πρώτες διαγραφές ανέργων, ποιοι θα πάρουν επίδομα εργασίας

ΕΛΣΤΑΤ: Ασυγκράτητη η ακρίβεια – Αυξήσεις έως 46,3% στις τιμές χονδρικής

Πηγή: enikos.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

               

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας