More

  Δυσαρέσκεια Μέρκελ για τις καθυστερήσεις στα πακέτα στήριξης των επιχειρήσεων

  Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέκρινε τον υπουργό Οικονομίας Πίτερ Αλτμάιερ για τις καθυστερήσεις στην πληρωμές των προγραμμάτων βοήθειας που προβλέπονται για τις επιχειρήσες που πλήττονται από την πανδημία, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Bild-Zeitung.

  Επικαλούμενη  άτομα κοντά στο κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, η εφημερίδα ανέφερε ότι η Μέρκελ είπε σε συνάντηση ηγετών του κόμματος ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Οικονομίας δεν κατάφεραν να παράσχουν την υποστήριξη που υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

  Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της ευρωζώνης κινήθηκε σε ρυθμούς διπλής ύφεσης το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση.  Η Eurostat ανέφερε ότι, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για το σύνολο του 2020, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 6,8% και της ΕΕ κατά 6,4%.

  Παρόλα αυτά, αυτή η οδυνηρή κατάσταση δεν αποτυπώνεται στα τελευταία στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπέβαλλαν αίτηση πτώχευσης στην ευρωζώνη, τα οποία μειώθηκαν απότομα μετά την πανδημία που έπληξε την περιοχή τον περασμένο Μάρτιο και παρέμειναν σε  χαμηλά επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.

  Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αυτήν την εβδομάδα έδειξαν αύξηση του αριθμού των νέων επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μείωση αυτών που διέκοψαν τη λειτουργία τους το τρίτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εγγραφών νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 2,2%, ενώ ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών μειώθηκε κατά 17,7%.

  Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 45,3% μετά από μείωση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ κατά 25,7% αυξήθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων χρεοκοπιών, μετά από μεγάλη μείωση στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.

  Ο κύριος λόγος για αυτά τα δεδομένα κρύβεται  στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις έχουν ξοδέψει τεράστια ποσά για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την πανδημία.

  Οι μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν δεσμευθεί να δαπανήσουν επιπλέον 3,1 τρισ. δολάρια, ποσό που αγγίζει το ένα τρίτο του συνδυασμένου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των τεσσάρων χωρών -, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων εγγυήσεων δανείων, επιδοτήσεων για μισθούς εκατομμυρίων ανθρώπων και διάσωσης πολλών εταιρειών, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

  Ακολουθήστε μας στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Η «Γιορτή της Σημαίας» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Θωμά, στη λίμνη Πλαστήρα

  Την Κυριακή του Θωμά, (9/5) ξεκινούν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των αγώνων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με...

  Επιστολή-έκκληση 108 ευρωβουλευτών και 280 βουλευτών ανά την Ευρώπη για άρση της πατέντας των εμβολίων

  Επιστολή-έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν την θέση τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της πατέντας των...

  Νίκη των Συντηρητικών και του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές στο Χάρτλπουλ, το προπύργιο των εργατικών

  Το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον κατέγραψε ιστορική νίκη στο Χάρτλπουλ της βορειανατολικής Αγγλίας, καταφέροντας να εκλέξει βουλευτή για πρώτη φορά εδώ...

  Άρση lockdown: Ώρα αποφάσεων για την επαναλειτουργία- Ποιες δραστηριότητες ανοίγουν

  Σημαντικές αποφάσεις καλείται να λάβει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να εισηγηθεί σημαντικές πτυχές του σχεδίου,...

  Self test στα σχολεία: Kυρώσεις για τους εκπαιδευτικούς που αρνηθούν να κάνουν το τεστ

  Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των φροντιστηρίων ενίσχυσης και ξένων γλωσσών έδωσε μιλώντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης...