14:36 Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

e-Σύμβουλος για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

e-Σύμβουλος για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων

Στην Μ. Βρετανία που έχει από τα πλέον έγκυρα συστήματα καταγραφής στον κόσμο, οι παρενέργειες από τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ευθύνονται τουλάχιστον για το 10% των νοσηλειών, στα άτομα προχωρημένης ηλικίας, τα οποία αποτελούν και τους πιο συχνούς επισκέπτες των νοσοκομείων.

Της Αλεξίας Σβώλου

ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ, ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ∆Ε∆ΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 2008 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Από αυτές τις νοσηλείες όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής πολιτικής Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος, που ενίοτε μπορεί να οδηγήσουν και σε θάνατο, καθώς οι παρενέργειες είναι ισχυρές, το 70% μπορεί να αποφευχθεί. Στην Ελλάδα, που οι καταγραφές είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του Συστήματος υγείας, κανείς δεν γνωρίζει πόσες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καταλήγουν στα νοσοκομεία με σοβαρές παρενέργειες επειδή καταπίνουν φάρμακα σαν καραμέλες ή επειδή συνδυάζουν τα φάρμακα που παίρνουν για τα υποκείμενα νοσήματα τους με αυτοθεραπείες με μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα (OTC), τα οποία αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα.

e-σύμβουλος

Όλες αυτές τις εισαγωγές αλλά και την ατελείωτη ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς στο σπίτι από τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων μπορούν να τις αποσοβήσουν οι έγκυρες επιστημονικές γνώσεις για τα φαρμακευτικά σκευάσματα, που προσφέρει ο μοναδικός εξειδικευμένος, δωρεάν e-σύμβουλος μας, με ένα κλικ στον υπολογιστή μας. Είναι το site Galinos.gr που έχει καταξιωθεί στη χώρα μας ως το Google για τα φάρμακα και το επισκέπτονται  950.000 ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές και ασθενείς σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται για μια προσπάθεια συγκέντρωσης, ψηφιοποίησης και οργάνωσης επιστημονικών δεδομένων που ξεκίνησε το 2008 και συνεχίζεται έως σήμερα και αποτελεί τον ηλεκτρονικό σύμβουλο του επιστήμονα υγείας, προσφέροντας καινοτόμα εργαλεία υποστήριξης απόφασης. Η μοναδική, για τα ελληνικά δεδομένα, υπηρεσία «Έλεγχος συγχορήγησης» κυριολεκτικά σώζει ζωές, καθώς εντοπίζει αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ φαρμάκων που χορηγούνται ταυτόχρονα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ασφαλιστικοί οργανισμοί, κλινικές και νοσοκομεία επιδιώκουν τη διασύνδεση των πληροφοριακών τους συστημάτων με τον Γαληνό για να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του. Αυτές τις ημέρες βγαίνει στον διαδικτυακό αέρα το νέο εργαλείο του, «Μητρότητα και φάρμακα», που παρέχει πληροφορίες για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή τη συμβατότητά του με τον θηλασμό.

Καθώς κανένα σκεύασμα δεν είναι απολύτως ασφαλές, συστήνεται η αποφυγή φαρμάκων κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, ιδιαίτερες καταστάσεις όπως χρόνιες παθήσεις, συμπτώματα της εγκυμοσύνης και λοιμώξεις, τα καθιστούν απαραίτητα. Ο ιατρός πρέπει να έχει στην διάθεσή του όλες τις πληροφορίες για να αποφασίσει τεκμηριωμένα αν η χορήγηση ενός φαρμάκου ενέχει περισσότερα οφέλη από ότι κινδύνους για την υγεία της μητέρας και του βρέφους.

Σύντομα το νέο εργαλείο θα είναι διαθέσιμο για όλους  σαν εφαρμογή (application)  για κινητά τηλέφωνα, ενώ το επόμενο πρότζεκτ είναι ο έλεγχος  συγχορήγησης φαρμάκων  για ηλικίες κάτω των 18 ετών. Σε αυτό, θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες συνταγογράφησης σε νεογνά, νήπια και παιδιά, έτσι ώστε παιδίατροι και γονείς να επιλέγουν με ασφάλεια τα σωστά φάρμακα, στη σωστή δοσολογία.

H πανδημία της νόσου Covid-19 εκτόξευσε σε δυσθεώρητα ύψη τις αναζητήσεις πληροφοριών για φάρμακα. Υποψήφιες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία της νόσου, όπως η κολχικίνη και η υδροξυχλωροκίνη, άγγιξαν ποσοστά-ρεκόρ στα διαδικτυακά «ψαχτήρια». Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι το 2020 οι επισκέψεις σε σελίδες αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων εκτινάχθηκαν σε σχέση με το 2019. Όπως δείχνουν και οι υψηλές συγκεντρώσεις ψυχιατρικών φαρμάκων στα λύματα μεγάλων πόλεων, η πανδημία επηρεάζει πλέον και την ψυχική υγεία των πολιτών.

Από τις αναζητήσεις των χρηστών, προκύπτει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητικά σκευάσματα, ακόμα και αντιβιοτικά, λαμβάνονται χωρίς συνταγή. Αν και τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. θεωρούνται «αθώα», δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για φάρμακα με σαφείς κινδύνους. Για παράδειγμα, σε ασθενείς που λαμβάνουν πολύπλοκες αγωγές, η χορήγηση ενός αναλγητικού ή αντιπυρετικού μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες, ακόμα και για τη ζωή τους. Επίσης επειδή η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση έχουν καθηλώσει μικρούς και μεγάλους σε μια οθόνη κι έχουν εκτοξεύσει τους πονοκεφάλους σε επίπεδο εθνικής επιδημίας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατάχρηση αναλγητικών οδηγεί σε μια πολύ επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται αθροιστική κεφαλαλγία και η οποία προκαλείται από τις αλληλεπιδράσεις των χαπιών.

Ειδικά στην εποχή της πανδημίας που ανέδειξε με δραματικό τρόπο την ανάγκη της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού, ώστε να μπορεί να αμύνεται ενάντια σε επικίνδυνα παθογόνα, είναι σημαντικό κάθε πολίτης, στον υπολογιστή το τάμπλετ ή το κινητό του  να μπορεί να δει  κατά πόσο μπορεί να πάρει άφοβα συμπληρώματα διατροφής  ή άλλα  ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν με μια χρόνια ή έκτακτη φαρμακευτική τους αγωγή, με την εκτίμηση του κινδύνου να λαμβάνει υπόψη κατά τον έλεγχο παθολογικές  καταστάσεις όπως νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, έλλειψη ενζύμου G6PD κι ανοσοκαταστολή.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί (τεύχος 25 Απριλίου 2021)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπ. Εργασίας: Υποχρεωτική η διενέργεια ενός self test την εβδομάδα

Περιστατικό θρομβοπενίας μετά από εμβόλιο της AstraZeneca – Στο Βενιζέλειο μια γυναίκα

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας