4:06 Κυριακή 22 Μαΐου 2022
eReportaz

Live:

Ε. Τουλουπάκη: Για 4 αδικήματα, το ένα κακουργηματικού χαρακτήρα, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις

Ε. Τουλουπάκη: Για 4 αδικήματα, το ένα κακουργηματικού χαρακτήρα, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις

Στην αρχή της εβδομάδας κλήθηκαν τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σχετικά με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση Novartis.  Συγκεκριμένα έδωσαν εξηγήσεις η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη όπως επίσης και δύο στενοί συνεργάτες της

Η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη κλήθηκε ως ύποπτη για τη διάπραξη εκ μέρους της τεσσάρων αδικημάτων εκ των οποίων το ένα κακουργηματικού χαρακτήρα, έδωσε εξηγήσεις ενώπιον των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου,.

Τα αδικήματα αυτά είναι της κατάχρησης εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και ψευδής βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, στα οποία φέρεται να υπέπεσε κατά τη διάρκεια του χειρισμού της έρευνας για την φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάμπρος Σοφουλάκης και Ευάγγελος Ζαχαρής, οι οποίοι διενεργούν την προκαταρκτική εξέταση ύστερα από τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου, Δημήτρη Αβραμόπουλου και Ανδρέα Λοβέρδου καθώς και μετά τις υπηρεσιακές αναφορές του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιάννη Αγγελή πρώην επόπτη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, στο κάλεσμα για παροχή εξηγήσεων, προς την υφιστάμενη τους εισαγγελική λειτουργό, απαριθμούν έναν προς έναν τους λόγους για τους οποίους την θεωρούν ύποπτη για τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Σύμφωνα με το έγγραφο 7 σελίδων που απέστειλαν στην Ελένη Τουλουπάκη καταγγέλλονται οι ακόλουθες (φερόμενες ως) ποινικές παραβάσεις, οι οποίες συνίστανται σε «κατασκευή μαρτύρων, κατασκευή ψευδών στοιχείων προκειμένου να διωχθούν ποινικά πρόσωπα αθώα με την ερευνούμενη υπόθεση της Novartis αλλά και για «συρραφή προδιατυπωμένων κειμένων τα οποία δόθηκαν είτε με email είτε με stick» και δέχθηκε να τα ενσωματώσει παράνομα στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων».


Σχετικά άρθρα: Εισαγγελία ΑΠ: Εξετάστηκαν ως ύποπτοι η Ε. Τουλουπάκη και οι Χ. Ντζούρας – Σ. Μανώλης

Συνοπτικά οι δύο αντεισαγγελείς ΑΠ, ζήτηση την παροχή εξηγήσεων από την Ελένη Τουλουπάκη της αποδίδουν ότι:

– «Συνιστάμενη (ότι στην Αθήνα και από μηνός Απριλίου (περιληπτικά) 2017 έως Φεβρουάριο 2018 χρονικό διάστημα από κοινού μετά των επίκουρων συναδέρφων σου της εισαγγελίας διαφθοράς Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη, εισαγγελέων Πρωτοδικών, με περισσότερες από μία πράξεις σου τέλεσες περισσότερα εγκλήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρες στερητικές της ελευθερίας ποινές και συγκεκριμένα εν γνώση σου εξέθεσες σε δίωξη η τιμωρία κάποιον αθώο. Ενώ διενεργούσες προκαταρκτική εξέταση προς διακρίβωση τέλεσης αξιοποίνων πράξεων κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του δημοσίου, δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου κατά του δημοσίου κλπ από πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαδικασία έγκρισης τιμολόγησης και συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων και ιδίως των παραγόμενων στην ελληνική αγορά από τη φαρμακοβιομηχανία Novartis σχημάτισες δικογραφία εις βάρος των σ’ αυτή αναφερόμενων δέκα τον αριθμό προσώπων για τις εκεί κατ’ αυτών αποδιδόμενες αξιόποινες πράξεις εκθέτοντας τους εν γνώση σου σε δίωξη και τιμωρία με κατασκευασμένα και ψευδή στοιχεία τα οποία συνέλεξες».

– «Αφού επέλεξες με τους συναδέρφους τρεις μάρτυρες στους οποίους έδωσες ψευδώνυμα τους έθεσες στο προνομιακό καθεστώς για να τους παράσχεις ασυλία που δεν εδικαιούντο, αφού δεν συγκέντρωναν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και εν συνεχεία κατά παραβίαση των δικονομικών εγγυήσεων με τη μεθοδολογία λήψης διαδοχικών καταθέσεων, εξέταζες αυτούς επιτρέποντας την κατάθεση εν γνώση ψευδών περιστατικών χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο στο πλαίσιο της προσπάθειας δημιουργίας ποινικών ευθυνών χωρίς να ερευνήσεις τίποτα άλλο επί μήνες και χωρίς να διαβιβάσεις αμελλητί τα στοιχεία στη βουλή, όπως όριζε το Σύνταγμα. Επιπλέον υπήρξε συντονισμός ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα ξεπλύματος μαύρου χρήματος …»


Σχετικά άρθρα: Η (μη) απάντηση της Ελένης Τουλουπάκη για τα έγγραφα-βόμβες του FBI

Ασκούσε πιέσεις

– Όσον αφορά τον Δ. Αβραμόπουλο η Ελένη Τουλουπάκη φέρεται να αποκρύβει εισαγγελική διάταξη αρχειοθέτησης με την οποία τέθηκε στο αχρείο μήνυση σχετική με την προμήθεια των εμβολίων κατά του H1N1.

– Ακόμα φέρεται να μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιαστικά μέσα για να πετύχει οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση μάρτυρα ή κατηγορούμενου.

– Φέρεται παράλληλα να άσκησε πιέσεις για να πετύχει ένορκη κατάθεση στον αρχικά ως προστατευόμενο μάρτυρα με κωδική ονομασία Ιωάννη Αναστασίου (καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη) για να πει αν έχουν χρηματιστεί συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα ή αν έχουν προβεί σε παράνομες πράξεις οι Γεωργιάδης Στουρνάρας Σαμαράς και δευτερευόντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος.

– Κάλεσε το πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας Κων. Φρουζή (σ.σ. και νυν κατηγορούμενο στην υπόθεση) και παρουσία των δύο δικηγόρων του τον πίεσε να αποκαλύψει ονόματα μεταξύ των 10 πολιτικών προσώπων φερόμενων ως εμπλακέντων στην υπόθεση δηλαδή «να καταθέσει γεγονότα τα οποία θα του υποδεικνύατε εσείς και θα ήταν επιβαρυντικά για τα ανωτέρω δέκα πρόσωπα».

– Έβαλε τον Νίκο Μανία να υπογράψει εν αγνοία του την αναγγελία αξιοποίνων πράξεων την οποία έκανε δήθεν αυτός σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, έγγραφο το οποίο κατά τους αντεισαγγελείς του Αρείου πάγου «αποτελεί δική της καταγραφή».

– Προσέδωσε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στον καθηγητή Νίκο Μανιαδάκη ενώ είχε ήδη αναφερθεί ως ύποπτος στην υπόθεση αυτή.

– Το κείμενο της υποτιθέμενης κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων ερχόταν έτοιμο και προδιατυπωμένο σε αρχείο υπολογιστή και απλώς επικολλήθηκε χωρίς να έχει λάβει χώρα η πραγματική εξέταση αυτών.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας