16:19 Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022
eReportaz

Live:

Εμπαιγμός - Στο… περίμενε εδώ και μήνες 200.000 μισθωτοί για τις επιστροφές εισφορών – Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία

Εμπαιγμός - Στο… περίμενε εδώ και μήνες 200.000 μισθωτοί για τις επιστροφές εισφορών – Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία

Στην… αναμονή βρίσκονται εδώ και μήνες σχεδόν 200.000 μισθωτοί που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, οι οποίοι μάταια περιμένουν να εισπράξουν άμεσα τα ποσά των εισφορών που τους χρωστάει ο e-ΕΦΚΑ: Πρόκειται για παράλληλα απασχολούμενους οι οποίοι αν και εντός του 2021 κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές από εκείνες που θα έπρεπε, δεν έχουν δει ακόμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τα ποσά των επιστροφών τα οποία τους αναλογούν.

Και αυτό γιατί –σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες- η ΗΔΙΚΑ δεν έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση για όλους, ώστε να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία για μαζικές πληρωμές.

 

«Τυχεροί» ίσως αισθάνονται περίπου 50.000 παράλληλα απασχολούμενοι που τους έχει προκύψει να πληρώσουν εισφορές η καθυστέρηση όμως στην εκκαθάριση δεν τους έχει αναγκάσει ακόμη να βάλουν το χέρι στην τσέπη!

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο… περίμενε για τις εισφορές

Έως τώρα λοιπόν δεν έχει ολοκληρωθεί η διασταύρωση των στοιχείων ενώ νέα καθυστέρηση προβλέπεται και για τους τίτλους κτήσης όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ «τρέχουν» ταυτόχρονα το σχετικό λογισμικό. Όπως όλα δείχνουν και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στην… καλύτερη περίπτωση η σχετική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο.

 

Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν μετά από μεγάλη καθυστέρηση, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ θα ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των στοιχείων για τους 250.000 μισθωτούς που παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών μέσα στο φθινόπωρο και κατόπιν θα προχωρήσουν στην ανάρτηση των χρεωστικών ειδοποιητηρίων στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ.

 

Υπολογίζεται ότι για περίπου 50.000 θα προκύψουν χρεωστικά υπόλοιπα, τα οποία θα αποπληρωθούν σε δόσεις. Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών κατά μέσο όρο 600- 700 ευρώ θα γίνει σε πολλές δόσεις, φτάνοντας ακόμη και τις 12. Για την συντριπτική πλειοψηφία των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.

 

Ποιοι θεωρείται πως ανήκουν στην κατηγορία παράλληλης απασχόλησης

Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία). Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

 

Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι, οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

 

enikoinomia.gr

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

              

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας