2:43 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Εμπραχίμ Ραϊσί: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν

Ο επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, θα αναλάβει την προεδρία του Ιράν τον Αύγουστο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές που πολλοί παρατηρητές χαρακτήρισαν ως άδικες. Η άνοδος του υπερσυντηρητικού νομικού συνοδεύθηκε από σφοδρές κριτικές εκ των Δυτικών, οι οποίοι τον κατηγορούν για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, το Ιράν με τον Δυτικό κόσμο προσπαθούν να αποκαταστήσουν την πυρηνική συμφωνία του 2014.

Σημαντικά γεγονότα
-Ο Ραϊσί συγκένρωσε ποσοστό άνω του 60%, μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ως σημαντική νίκη από την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις υποστήριξαν πως η κρατούσα τάξη του Ιράν έκανε τα πάντα για να εξασφαλίσει τη νίκη του Ραϊσί, εμποδίζοντας άλλους υποψήφιους από το να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο, ενώ η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πάρα πολύ χαμηλή.

-Ο 60χρονος νέος πρόεδρος του Ιράν θεωρείται προστατευόμενος και πιθανός διάδοχος του 81χρονου σημερινού Ανώτατου Ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, του ισχυρότερου πολιτικού προσώπου της χώρας.

-Επί περισσότερες από τρεις δεκαετίες παρέμεινε στο δικαστικό σύστημα: γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1989 ως το 1994, αναπληρωτής επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής από το 2004 ως το 2014, χρονιά κατά την οποία προτάθηκε για γενικός εισαγγελέας του Ιράν. Το 2016 ο Ανώτατος Ηγέτης της χώρας, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, διόρισε τον Ραϊσί επικεφαλής του ισχυρού φιλανθρωπικού ιδρύματος Αστάν-ε Κοντς Ραζανί, το οποίο διαχειρίζεται το μαυσωλείο του ιμάμη Ρεζά στη Μασχάντ καθώς και την τεράστια ακίνητη περιουσία του. Τρία χρόνια αργότερα διορίστηκε επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής.

-Είχε διεκδικήσει την προεδρία το 2017, αλλά έχασε από τον Χασάν Ροχανί, η θητεία του οποίου λήγει τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

-Το 2019 το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέβαλε κυρώσεις στον Ραϊσί για την εμπλοκή του στις μαζικές εξωδικαστικές εκτελέσεις-εκκαθαρίσεις μαρξιστών και αριστερών πριν από περίπου 30 χρόνια, το 1988. Εκείνη την εποχή ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας του επαναστατικού δικαστηρίου της Τεχεράνης. Όταν ρωτήθηκε το 2018 και το 2020 για αυτή τη μαύρη σελίδα στην πρόσφατη ιστορία του Ιράν, ο Ραϊσί αρνήθηκε ότι ενεπλάκη με τον οποιονδήποτε τρόπο, όμως χαιρέτισε “την εντολή” την οποία, όπως δήλωσε, έδωσε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, ιδρυτής της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για τις εκκαθαρίσεις αυτές.

Κριτική
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της νίκης του το Σάββατο, η Διεθνής Αμνηστία υποστήριξε πως πρέπει να ερευνηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ποια η θέση του
Ως πρόεδρος, ο Ραϊσί θα διοικεί κάποιο τμήμα του ιρανικού καθεστώτος, αλλά πάντα θα λογοδοτεί στον Αλί Χαμενεΐ, τον δεύτερο κατά σειρά Ανώτατο Ηγέτη του θεοκρατικού συστήματος του Ιράν. Εξάλλου ο Ραϊσί είναι μέλος του Συμβουλίου των Ειδικών, που διορίζει τον Ανώτατο Ηγέτη.

Τι να αναμένουμε
Η εκλογή του Ραϊσί λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και το Ιράν κάνουν μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την πυρηνική συμφωνία για την Τεχεράνη, από την οποία αποχώρησε ο Τραμπ το 2018 επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις σε Ιρανούς αξιωματούχους. Αν και σήμερα οι δύο πλευρές δηλώνουν πρόθυμες να συνεχίσουν τις συζητήσεις, η ένταση έχει ανέβει αφού η Τεχεράνη έχει περιορίσει τους ελέγχους της διεθνούς κοινότητας και, σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα έχει αυξήσει τα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου.

Πηγή: Forbes / Joe Walsh

Διαβάστε ακόμη 

O νέος πρόεδρος του Ιράν δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Μπάιντεν

«Ξαναµοίρασµα» της τράπουλας (χωρίς την Τουρκία) για τις ΗΠΑ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας