21:57 Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:

ΕΕ: Αρμοδιότητα των κρατών μελών οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

ΕΕ: Αρμοδιότητα των κρατών μελών οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Αρμοδιότητα των κρατών μελών παραμένει η όποια απόφαση για αναγκαστικό εμβολιασμό, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου μετά τη συνάντηση των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε πως αν και αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως επισήμανε η κ. Κυριακίδου, ερωτηθείσα σχετικά με την τοποθέτηση της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το ότι αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει, το θέμα δεν ήταν στην ατζέντα των Υπουργών Υγείας.

Ειδικότερα για αυτό το θέμα, η Επίτροπος σημείωσε πως έχει ξεκαθαριστεί από την αρχή πως οι όποιες αποφάσεις για αναγκαστικούς εμβολιασμούς αποτελούν αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Τόνισε όμως πως το 77% των ενηλίκων και το 66% του πληθυσμού της ΕΕ έχει εμβολιαστεί, κάτι που σημαίνει πως το ένα τρίτο των Ευρωπαίων δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί. Οι εμβολιασμοί είναι το καλύτερο μας εργαλείο, τόνισε, ακόμα και αν δεν είναι το μόνο.

Η συζήτηση για τους αναγκαστικούς εμβολιασμούς, πρόσθεσε, δεν πρέπει να αποσπάσει την προσοχή μας από την ανάγκη επίσπευσης των εμβολιαστικών προγραμμάτων και την τήρηση μη φαρμακευτικών μέτρων και επεσήμανε πως μόλις μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις υπόλοιπες.

Όσον αφορά το πώς αντιμετωπίζεται η χαμηλή κάλυψη, σημείωσε πως δεν υπάρχει μια και μοναδική απάντηση αλλά πως υπάρχουν πολλές παράμετροι όπως η διστακτικότητα και η παραπληροφόρηση.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο περιορισμών στα ταξίδια, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως είναι αναγκαίο να υπάρξει σωστή κατανόηση του τι λέει η επιστήμη για τη μετάλλαξη Όμικρον πριν ληφθούν νέες αποφάσεις, αλλά και να υπάρξει συντονισμός στα όποια μέτρα, κάτι που αποδείχθηκε κρίσιμο τα τελευταία δύο χρόνια.

Για τη διάρκεια της εγκυρότητας του πιστοποιητικού, σημείωσε και πάλι τη σημασία του συντονισμού, υπενθυμίζοντας πως η Κομισιόν έχει προτείνει μια περίοδο εννέα μηνών, λαμβάνοντας υπόψη τους έξι μήνες που εισηγείται το ECDC πριν από μια ενισχυτική δόση, συν τρεις μήνες για να υπάρχει χρόνος για τις εθνικές αρχές να προσαρμόσουν τα εμβολιαστικά τους προγράμματα.

Στην αρχική της τοποθέτηση η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε ακόμα στη διαδικασία ανάπτυξης εμβολίων προσαρμοσμένων στη νέα μετάλλαξη, καθώς και την πρόοδο στην προσπάθεια για άμεση παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων.

Τα μέτρα για τα ταξίδια που περιορίζουν τις αφίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικά έως ότου γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν.

Στα τέλη Νοεμβρίου τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 7 χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής αφότου αυτές κατέγραψαν κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία θεωρείται πολύ μεταδοτική.

“Έως ότου μάθουμε περισσότερα, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ως εκ τούτου να διατηρήσουμε την είσοδο στην Ευρώπη και τη Γερμανία στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο”, δήλωσε ο Γενς Σπαν σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πηγές της ΕΕ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών αυτών, απορρίπτοντας δημοσίευμα που επικαλείτο διπλωμάτη, σύμφωνα με τον οποίο αυτό μπορεί να συμβεί.

Ο υπουργός Υγείας της Μάλτας Κρίστοφερ Φερν δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από το συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες ότι επιθυμεί οι φαρμακευτικές εταιρείες να παράξουν μια τροποποιημένη εκδοχή των εμβολίων τους σε λιγότερο από 100 μέρες.

Οι Pfizer/BioNTech, οι βασικοί προμηθευτές εμβολίων κατά της COVID-19 στην ΕΕ, έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστούν 100 ημέρες.

“Εκατό ημέρες είναι πιθανόν πολύς καιρός για μας να περιμένουμε για ένα τροποποιημένο εμβόλιο”, δήλωσε ο Φερν, επισημαίνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι η παραλλαγή Όμικρον θα χρειαστεί ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο, ενώ υπάρχει η υπόθεση ότι οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να επαρκούν για την αντιμετώπιση του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Σταδιακά θα πρέπει να γίνει συζήτηση για «την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Ελλάδας Θάνος Πλεύρης.

«Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Την ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας και της διαθεσιμότητας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για όλα τα κράτη μέλη, τόνισε ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Μιχάλης Χατζηπαντέλα κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO) με σύνθεση Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για δράσεις που θα συνδράμουν στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, ο κ. Χατζηπαντέλα επεσήμανε ότι μικρά κράτη-μέλη όπως η Κύπρος έχουν πραγματική δυσκολία στην εξασφάλιση καινοτόμων φαρμάκων και πως συχνά υποχρεώνονται να τα αγοράζουν σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Ο κ. Χατζηπαντέλα κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας επικείμενες δράσεις για την εφαρμογή της φαρμακευτικής στρατηγικής αλλά και την εμπειρία που αποκόμισε από τη διαχείριση της πανδημίας.

Όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για τον συντονισμό των μέτρων υπό το φως της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον. Ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη υιοθέτησης κοινής προσέγγισης σε επίπεδο ΕΕ όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς αλλά και σε σχέση με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων.

Διαβάστε ακόμη

Ο Θ. Πλεύρης στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες – Ανάγκη η αύξηση των εμβολιασμών

Στο συμβούλιο υπουργών Υγείας – Πλεύρης: Θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας