7:48 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

ΕΕ: Κοινό πλαίσιο για τα rapid test και αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους

ΕΕ: Κοινό πλαίσιο για τα rapid test και  αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους

Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν ομόφωνα σήμερα, γραπτώς, σχετικά με τη σύσταση του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τη χρήση rapid test αντιγόνου και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ για COVID-19 σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πρόκειται για κεντρικό εργαλείο που συμβάλλει στον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των τεστ για τη μόλυνση από τον ιό SARS-CoV2 από πιστοποιημένους οργανισμούς υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών.

Βασικά συστατικά αυτής της σύστασης περιλαμβάνουν την επικύρωση και την αμοιβαία αναγνώριση των rapid test αντιγόνου και των τεστ RT-PCR μεταξύ των κρατών μελών, την ανταλλαγή ενός τυποποιημένου συνόλου δεδομένων (μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας), την ανάπτυξη μιας κοινής λίστας COVID-19 quick δοκιμές αντιγόνου, ιεράρχηση καταστάσεων για τη χρήση τέτοιων δοκιμών (π.χ. επαφές επιβεβαιωμένων περιπτώσεων, συστάδες εστιών) και άλλα.

Η σύσταση περιλαμβάνει επίσης διατάξεις μελλοντικής απόδειξης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εξελισσόμενης πανδημίας: ο κοινός κατάλογος των κατάλληλων rapid test αντιγόνου COVID-19 πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτος για την προσθήκη ή την αφαίρεση των test των οποίων η αποτελεσματικότητα επηρεάζεται από μεταλλάξεις της COVID-19.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν καλέσει τον Δεκέμβριο του 2020 την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για μια σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με ένα κοινό πλαίσιο για τα rapid test και για την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων τους. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Η παρούσα σύσταση αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου και εγκρίθηκε υπό την πορτογαλική Προεδρία. Η σύσταση του Συμβουλίου δεν είναι νομικά δεσμευτική. Καθορίζει τις βέλτιστες πρακτικές, τις οποίες τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να ακολουθήσουν.

Διαβάστε επίσης 

Ευρωκοινοβούλιο: Να σταματήσει ο Nord Stream ΙΙ ως απάντηση στη Ρωσία για τη φυλάκιση Ναβάλνι

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας