More

  Εφαρμογή για πρώτη φορά στη χώρα μας πρωτοποριακής μεθόδου για την επιδιόρθωση ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας

  Για πρώτη φορά σε κλινική πράξη στη χώρα μας εφαρμόστηκε μια πρωτοποριακή, διαδερμική επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και καρδιακή ανεπάρκεια: η εμφύτευση του συστήματος Carillon, συστήματος δακτυλιοπλαστικής του μιτροειδικού δακτυλίου.
  Της Αλεξίας Σβώλου
  Η μέθοδος εφαρμόστηκε στο Θεραπευτήριο Metropolitan Hospital και συγκεκριμένα στο τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων υπό τη διεύθυνση του επεμβατικού καρδιολόγου Γιώργου Καραβόλια.
  Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε σε δύο ασθενείς, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και οι ασθενείς πήραν εξιτήριο 48 ώρες αργότερα επιστρέφοντας άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  H επέμβαση αφορά την αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι έχουν έντονα συμπτώματα (δύσπνοια, εύκολη κόπωση, οίδημα κάτω άκρων) παρά τη λήψη της μέγιστης δυνατής φαρμακευτικής αγωγής.
  Η διαδικασία με τη συσκευή CARILLON
  Η επέμβαση πραγματοποιείται διαδερμικά, με καθετηριασμό, χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, χωρίς διάνοιξη του θώρακα και χωρίς εξωσωματική κυκλοφορία.
  Μετά από καθετηριασμό μιας μεγάλης φλέβας στον τράχηλο, γίνεται προώθηση ενός καθετήρα που μεταφέρει τη συσκευή CARILLON στον στεφανιαίο κόλπο, που είναι μια φλέβα της καρδιάς που περιβάλλει ανατομικά το δακτύλιο της μιτροειδούς βαλβίδας.
  Στη συνέχεια, με κατάλληλους χειρισμούς μειώνονται οι διαστάσεις του δακτυλίου της μιτροειδούς βαλβίδας, με αποτέλεσμα τη συμπλησίαση των γλωχίνων και τη δραστική μείωση της ανεπάρκειας.
  Διαβάστε επίσης: 
  Η διαδερμική αυτή θεραπεία έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας (>90%), είναι χαμηλού κινδύνου (<1%), περιορίζει τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών (2-3 ημέρες), μειώνει σημαντικά τα συμπτώματα που προκαλούνται από την ανεπάρκεια της βαλβίδας, βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
  Η ομάδα καρδιάς (Heart Team) του Metropolitan Hospital που πραγματοποίησε την επέμβαση αποτελείτο από τους ιατρούς:
  Δρ. Γιώργο Καραβόλια, MD, PhD, FESC, FACC, Επεμβατικό Καρδιολόγο- Διευθυντή Καρδιολογική Κλινικής
  Γεωργία Καράμπελα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Καρδιολόγο
  Ευάγγελο Στεφανίδη, Καρδιολόγο, Υπεύθυνο τμήματος Υπερηχοκαρδιογραφίας
  Περίανδρο Καραμάνη, Αναισθησιολόγο
  Νικόλαο Τσιγαρίδα, Επιμελητή Καρδιολόγο
  Ελεάννα Κουτρούλη, Επεμβατική Καρδιολόγο
  Νίκο Μάμαλη, Επιμελητή Καρδιολόγο
  Αθανάσιο Μαρινάκο, Επιμελητή Καρδιολόγο
  Κασσιανή Κουτσιαρή, Επιμελήτρια Καρδιολόγο
  Γεώργιο Μάκο, Διευθυντή Καρδιοχειρουργό
  Πέτρο Σφυράκη, Διευθυντή Καρδιοχειρουργό

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Μεταμόρφωση: Επανήλθε η κυκλοφορία της Αθηνών-Λαμίας

  Επανήλθαν στην κυκλοφορία δύο λωρίδες στη Μεταμόρφωση, όπου είχε διακοπή από το πρωί λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών, η οποία είναι ακόμα...

  Παναγιωτόπουλος: «Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με αυτοσυγκράτηση και με ακράδαντη αποφασιστικότητα»

  «Η Ελλάδα δεν λυγίζει. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Είναι πιο δυνατή απ' ό,τι πολλοί νομίζουν και ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, με την σωφροσύνη, την...

  The Times: Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται την Τουρκία

  Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να έχει μια χώρα μέλος που αρνείται να ζήσει εντός των καθιερωμένων συνόρων της και καταπατά τα ελληνικά και τα...

  112 για τη φωτιά στη Μεταμόρφωση -«Κλείστε πόρτες και παράθυρα, επικίνδυνοι καπνοί»

  «Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις. Πυρκαγιά σε εργοστάσιο πλαστικών στην περιοχή σας, επικίνδυνοι καπνοί. Η εισπνοή καπνού μπορεί να...

  Κορωνοϊός: Τέταρτος νεκρός από τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι

  Ένας άνδρας 82 ετών είναι το τέταρτο άτομο που διέμενε στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης και κατέληξε σήμερα από κορωνοϊό. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ...