12:37 Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

ΕΦΚΑ: Με 720 ευρώ, πλήρης περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους

ΕΦΚΑ: Με 720 ευρώ, πλήρης περίθαλψη για τους αυτοαπασχολούμενους

Αφορά όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στον ΕΦΚΑ – Ετήσια επέκταση για πλήθος άλλων κατηγοριών

Τη δυνατότητα να διατηρήσουν πλήρη δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης έως τον Φεβρουάριο του 2024 έχουν 650.000 αυτοαπασχολούμενοι με χρέη ληξιπρόθεσμα στον ΕΦΚΑ υπό την προϋπόθεση καταβολής 720 ευρώ.

Με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για 4 μήνες η ασφαλιστική ικανότητα για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και για έναν χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Οι αυτοαπασχολούμενοι προκειμένου να έχουν και μετά το τετράμηνο υγειονομική κάλυψη θα πρέπει να πληρώσουν μόνο τις οφειλές για υγεία για όλο το 2022 (περίπου 720 ευρώ). Η ασφαλιστική ικανότητα με αυτόν τον τρόπο παρατείνεται ανεξάρτητα του ύψους λοιπών οφειλών στον ΕΦΚΑ (π.χ. για κύρια ασφάλιση και επικουρική).

Πιο αναλυτικά, στη ρύθμιση για παράταση ασφαλιστικής ικανότητας έως τον Φεβρουάριο του 2024 υπάγονται επίσης:
· Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022.
· Επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
· Πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.
· Οι ξεναγοί που ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.
· Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος.

Οι μη μισθωτοί

Για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) παρέχεται κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, καλούνται να καταβάλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου Υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΙΝΚΑ: Μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά από 13/2 λόγω ακρίβειας

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας