17:56 Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024
eReportaz

Live:


Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ελ. Καλογιάννης - Τι είχε συμβεί με την κάλπη

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην βουλευτής Ελ. Καλογιάννης - Τι είχε συμβεί με την κάλπη

Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε ο παλιός βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Καλογιάννης. Ο Καλογιάννης, γεννημένος στους Χουλιαράδες, ήταν πολιτικός μηχανικός και εκλέχτηκε με τη ΝΔ στα Γιάννενα, για πρώτη φορά το 1974.

Υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια από τους ρυθμιστές της πολιτικής ζωής των Ιωαννίνων. Έμεινε επίσης στην ιστορία για τη στάση του στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το 1985.

Ήταν πατέρας του πρώην βουλευτή και υφυπουργού Σταύρου Καλογιάννη και της δημοτικής συμβούλου ΙωαννίνωνΤατιάνας Καλογιάννη.

Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Ν. Βαΐτσης με ανακοίνωσή του, τον αποχαιρετά τονίζοντας: «Ο Ελευθέριος Καλογιάννης ήταν γεννημένος στους Χουλιαράδες του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και έδειχνε πάντα την αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον τόπο καταγωγής του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Καλογιάννης

Ο Ελευθέριος Καλογιάννης είχε γεννηθεί στους Χουλιαράδες των Ιωαννίνων το 1930 και φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη Σχολή Υπομηχανικών του ΕΜΠ.

Εξελέγη βουλευτής πρώτη φορά στις 17 Νοεμβρίου 1974 (1974-1977), στις πρώτες εκλογές μετά τη Δικτατορία. Επανεξελέγη βουλευτής στις κοινοβουλευτικές θητείες 1981-1985, 1985-1989, στην οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα στις δεύτερες εκλογές του 1989 (1989-1990) και ο κοινοβουλευτικός του βίος ολοκληρώθηκε στη θητεία 1990-1993.

Το όνομά του είχε συνδεθεί με την «αρπαγή» της κάλπης κατά τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις 23 Μαρτίου 1985. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης έλαβε 181 ψήφους, πλην όμως γεννήθηκε ζήτημα για το χρώμα των ψηφοδελτίων, αφού η χρησιμοποίηση διαφορετικών χρωμάτων ψηφοδελτίων διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο και παραβιαζόταν έτσι η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Χαρακτηριστικά, τα ψηφοδέλτια που έγραφαν Σαρτζετάκης, ήταν γαλάζια και τα άλλα λευκά. Το ζήτημα των χρωματιστών ψηφοδελτίων, προκειμένου να μην υπάρξουν διαρροές, είχε προκαλέσει την μεγάλη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με τον Ελ. Καλογιάννη να αρπάζει την κάλπη και να τη μεταφέρει στα γραφεία του κόμματός του. Η κάλπη επιστράφηκε και ο βουλευτής έμεινε στην ιστορία ως «Καλπογιάννης».

Στις πρώτες νομαρχιακές εκλογές το 1994 ήταν υποψήφιος Νομάρχης Ιωαννίνων με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Έβαλε ως μείζον το θέμα της μεταφοράς νερού στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων για το οποίο στην συνέχεια αρθρογράφησε πολλές φορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γ. Γεραπετρίτης στην κυβέρνηση της Β. Μακεδονίας: «Εκπτώσεις από τα θεμελιώδη δεν νοούνται»

Κικίλιας: Άμεσα αντιμετωπίστηκε φωτιά στο Πανόραμα Βούλας- Εντοπίστηκε από drone

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας