20:18 Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Εγκατέλειψε το Νίγηρα ο Γάλλος πρέσβης – Στο σημείο "0" οι σχέσεις των δύο χωρών

Εγκατέλειψε το Νίγηρα ο Γάλλος πρέσβης – Στο σημείο "0" οι σχέσεις των δύο χωρών

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο Γάλλος πρέσβης στο Νίγηρα αναχώρησε σήμερα από την πρωτεύουσα Νιαμέι, περίπου ένα μήνα μετά τη διαταγή απέλασης του διπλωμάτη που είχε εκδώσει η στρατιωτική χούντα που έχει αναλάβει από τα τέλη Ιουλίου τις τύχες της χώρας της Δυτικής Αφρικής.

Στα τέλη Αυγούστου, οι στρατιωτικοί ενημέρωσαν τον πρέσβη Σιλβέν Ιτ να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών, κατηγορώντας τη Γαλλία για «ενέργειες ενάντια στα συμφέροντα του Νίγηρα». Το Παρίσι, που δεν έχει αναγνωρίσει το στρατιωτικό καθεστώς, αρχικά αγνόησε τη διαταγή, με αποτέλεσμα καθημερινά να πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έξω από το κτίριο της γαλλικής πρεσβείας στη Νιαμέι.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο πρέσβης Ιτ και το διπλωματικό προσωπικό στο Νίγηρα ουσιαστικά βρίσκονται σε κατάσταση ομηρείας στο κτίριο της πρεσβείας, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε την απόσυρση και άμεσο επαναπατρισμό των 1500 στελεχών της γαλλικής στρατιωτικής δύναμης από βρισκόταν στην αφρικανική χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας