More

  Εγκύκλιος του ΟΑΕΕ για τις συντάξεις χηρείας – Τι προβλέπει

  Διευκρινίσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των μελών οικογενείας θανόντων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθώς και τα ποσοστά κατανομής της σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου, για περιπτώσεις που ο θάνατος έχει επέλθει από 13.05.2016 και μετά, δίνει ο ΟΑΕΕ με εγκύκλιο που εξέδωσε.

  Σύμφωνα με την εγκύκλιο, για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης, λόγω θανάτου συνταξιούχου (μεταβιβάσεις), οι οποίοι είχαν συνταξιοδοτηθεί έως 13.05.2016 και απεβίωσαν, μετά την ημερομηνία αυτή και έως σήμερα παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το αρμόδιο υπουργείο, με έγγραφό του, γνωστοποίησε ότι, μέχρι την έκδοση από τις υπηρεσίες του των ερμηνευτικών εγκυκλίων οδηγιών και των λοιπών προβλεπόμενων από το νόμο κανονιστικών πράξεων και μέχρι την ολοκλήρωση αυτών, ώστε να είναι εφικτή η έκδοση των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης, θα χορηγείται στα δικαιοδόχα μέλη ποσό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί σε εθνική σύνταξη 15 ετών ασφάλισης.

  Σημειώνεται ότι η εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε 15 έτη ασφάλισης ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, μηνιαίως (εθνική σύνταξη 20 ετών ασφάλισης, δηλαδή 384,00 ευρώ, μειωμένη κατά 10%).

  Στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

  Ποσό σύνταξης
  Το προσωρινό ποσό σύνταξης ορίζεται 345,60 ευρώ, μηνιαίως, πλην σχετικών κρατήσεων, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση, λόγω θανάτου, έλκει το δικαίωμά της από πλήρη σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στα δικαιοδόχα μέλη κατά τα ποσοστά που τους αναλογούν, ως εξής:

  -Σε μόνη δικαιούχο τη χήρα: 345,60.
  -Σε μόνο δικαιούχο ένα τέκνο: 345,60.
  -Σε χήρα και ένα τέκνο: 230,40 + 115,20 = 345,60.
  -Σε χήρα και δύο τέκνα: 172,80 + (86,40*2) = 345,60.
  -Σε χήρα και τέσσερα τέκνα: 172,80 + (43,20 * 4) = 345,60

  Σε περίπτωση που η σύνταξη, λόγω θανάτου, έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη, λόγω γήρατος, μειώνεται αναλόγως, δηλαδή κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται του πλήρους ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης γήρατος.

  Παράδειγμα: Νέος ασφαλισμένος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε, λόγω γήρατος, σε ηλικία 63 ετών με μειωμένο ποσό σύνταξης, απεβίωσε μετά την 13/5/2016. Τα δικαιοδόχα μέλη δικαιούνται συνολικά μηνιαία σύνταξη ποσού 262,70 ευρώ, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης (345,60 μειωμένο κατά 48/200). Επειδή το μέγιστο ποσοστό μείωσης της σύνταξης, λόγω γήρατος, νέου ασφαλισμένου είναι το 60/200, η σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 241,90 ευρώ.

  Ομοίως, μειώνεται αναλόγως και η σύνταξη, λόγω θανάτου, η οποία έλκει το δικαίωμά της από μειωμένη σύνταξη λόγω αναπηρίας. Παράδειγμα: Νέος ασφαλισμένος ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε, λόγω αναπηρίας, με μειωμένο στο 75% ποσό σύνταξης, λόγω π.α. 70%. Μετά το θάνατό του, τα δικαιοδόχα μέλη δικαιούνται συνολικά μηνιαία σύνταξη 259,20 ευρώ (345,60 μειωμένη στο 75%), μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Ως προς τον επιμερισμό στα δικαιοδόχα μέλη, ισχύουν τα αναφερόμενα για το πλήρες ποσό αναλογικά.

  2. Περιορισμοί – Διαδικασία – Συμψηφισμός

  Για τη χορήγηση της συγκεκριμένης παροχής, θα πρέπει να εξετάζεται, αν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει υποβάλει ανάλογο αίτημα σε άλλον φορέα και στην περίπτωση που δικαιούται ή έχει ήδη δικαιωθεί το εν λόγω ποσό σύνταξης και τότε δεν θα χορηγείται από τον οργανισμό.

  Τα παραπάνω ποσά των περιπτώσεων αυτών θα συμψηφιστούν μελλοντικά με την έκδοση οριστικών αποφάσεων, πλην, όμως, τυχόν δόσεις οφειλών του θανόντος εξακολουθούν να παρακρατούνται από τους δικαιούχους.

  Για την εφαρμογή των παραπάνω, οι δικαιούχοι θα καλούνται να υποβάλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα εκφράζουν τη βούλησή τους για τη λήψη του ποσού αυτού, θα δηλώνουν, αν έχουν αιτηθεί ή δικαιωθεί το ποσό αυτό και από άλλον φορέα και θα ενημερώνονται για τους όρους συμψηφισμού με το ποσό της οριστικής σύνταξης.

  Τέλος, ευνόητο είναι ότι, σε περιπτώσεις θανάτου συνταξιούχου, που ο θάνατος έχει επέλθει, μετά τις 13.05.2016 και είχαν καταστεί συνταξιούχοι, λόγω γήρατος ή αναπηρίας με προσωρινή σύνταξη του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016, στα δικαιοδόχα μέλη θα μεταβιβάζεται το προβλεπόμενο από το άρθρο 12 του ίδιου νόμου ποσοστό, επί του ποσού της προσωρινής σύνταξης που είχε δικαιωθεί ο θανών.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Το 51% των Αμερικανών υπέρ μιας καταδίκης Τραμπ για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο

  Η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να καταδικαστεί από τη Γερουσία επειδή υποκίνησε στάση και να...

  Δώρον άδωρον η Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών

  Για τους πολέμιους των πυρηνικών όπλων η χθεσινή 22η Ιανουαρίου είναι μια ιστορική ημέρα. Η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, (TPNW), που...

  Ιωάννα Μαλέσκου: Η τηλεόραση δεν υπήρχε στα πλάνα μου, απλά προέκυψε αργά και σταθερά

  Η Ιωάννα Μαλέσκου, το πιο «Love It» κορίτσι της ελληνικής τηλεόρασης, βρέθηκε καλεσμένη στην πρεμιέρα της εκπομπής «After Dark» και μίλησε για τη ζωή...

  Βρετανία: Μείωση του διαστήματος μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου ζητά ο Ιατρικός σύλλογος

  Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA) απέστειλε επιστολή στον αρχίατρο της Αγγλίας με την οποία του ζητεί να μειώσει από τις έως 12 στις 6...

  Der Spiegel: H Ελλάδα διευρύνει την επικράτειά της στη Μεσόγειο

  Την υπερψήφιση από την ελληνική Βουλή του νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο...