1:03 Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Εισαγγελείς για φονικές πυρκαγιές: Διώξεις την 30η Σεπτεμβρίου αλλά δεν βλέπουν δόλο

Εισαγγελείς για φονικές πυρκαγιές: Διώξεις την 30η Σεπτεμβρίου αλλά δεν βλέπουν δόλο

 

  • Που καταλήγει η εισαγγελική έρευνα για την φονική πυρκαγιά
  • Τα τέσσερα αδικήματα στα οποία έχουν καταλήξει οι εισαγγελείς
  • Βαριές ευθύνες σε Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική και Αστυνομία

Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Η 30η Σεπτεμβρίου είναι η ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα σοβαρής εισαγγελικής έρευνας της φονικής πυρκαγιάς σε Μάτι και Βουτζά. Μέχρι τότε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος και η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, αναμένεται να καταλήξουν στα πρόσωπα τα οποία με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς, τις κατεστραμμένες περιουσίες, τα καμένα σπίτια και τους εγκαυματίες οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν την μάχη για να διατηρηθούν στην ζωή.

Το έργο των δυο εισαγγελικών λειτουργών χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα δύσκολο» καθώς μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 36 μάρτυρες οι οποίοι είχαν ενεργή ή ανενεργή συμμετοχή το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου. Οι περισσότεροι εξεταζόμενοι, μέχρι στιγμής, έχουν ακολουθήσει την μέθοδο της Κολοκυθιάς. Κοινώς πετά ο ένας την μπάλα των ευθυνών στον άλλον προσπαθώντας μέσω το παιγνίδι της μετακύλισης ευθυνών να αποκρύψουν –τυχόν- δικά τους εγκλήματα.

Δεν προκύπτει δόλος

Όπως πληροφορείται η «ΜΠΑΜ» από την έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών έχει ήδη προκύψει η εικόνα σε ότι αφορά τα αδικήματα τα οποία έχουν τελεστεί αλλά και τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν –κατά περίσταση- να αντιμετωπίσουν βαρύτατες κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Εκείνο το οποίο προκύπτει ξεκάθαρα, σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίας, είναι ότι δεν «βγαίνει με τίποτα» το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Και τούτο επειδή ο ενδεχόμενος δόλος, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, υπάρχει μόνον όταν ο δράστης προβλέπει, ως δυνατό, το εγκληματικό αποτέλεσμα, συνέπεια της ενέργειας ή παράλειψής του και το αποδέχεται. Με απλά λόγια επιδοκιμάζει τον θάνατο των πολιτών. «Κάτι το οποίο δεν προκύπτει στην συγκεκριμένη περίπτωση» όπως εξηγούν στην «ΜΠΑΜ» δικαστικοί κύκλοι.

Έτσι λοιπόν τα αδικήματα στα οποία έχουν καταλήξει οι εισαγγελικοί λειτουργοί είναι:

  • Ανθρωποκτονία από αμέλεια
  • Έκθεση σε κίνδυνο ζωής
  • Εμπρησμός από αμέλεια (πλημμέλημα)
  • Παράβαση του Νόμου περί προστασίας του Περιβάλλοντος

Τα «καυτά» ερωτήματα

Την ίδια στιγμή οι εισαγγελική λειτουργοί θα κληθούν να απαντήσουν σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων προκειμένου να συμπληρώσουν το παζλ για το τι συνέβη την 23η Ιουλίου. Οι δικαστικοί λειτουργοί συνθέτουν κομμάτι – κομμάτι το παζλ εκείνης της τραγικής ημέρας, έχοντας στο μυαλό τους και την εικόνα που αντίκρισαν μετά την 9ωρη αυτοψία που έκαναν στα καμένα, μαζί με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. Τα κρίσιμα ερωτήματα λοιπόν είναι:

  • Γιατί τα περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα είχαν μετακινηθεί στην Κινέτα και είχαν μείνει μόνο λίγα στην ανατολική Αττική; Έγινε σωστή εκτίμηση;
  • Είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ο κρατικός μηχανισμός, αφού γνώριζε από την προηγούμενη ημέρα ότι ο βαθμός επικινδυνότητας για πυρκαγιά ήταν στο 4 λόγω των θυελλωδών ανέμων;
  • Είχαν κοπεί και απομακρυνθεί τα ξερά χόρτα από την περιοχή; Ήταν γεμάτοι νερό οι κρουνοί για να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης;
  • Γιατί το Λιμενικό δεν ειδοποιήθηκε να μην αποβιβάζει επιβάτες στη Ραφήνα, δυσχεραίνοντας έτσι την κυκλοφορία προς το Μάτι;
  • Ποιο σχέδιο έλαβε χώρα στις κατασκηνώσεις με αποτέλεσμα αυτές να εκκενωθούν και να σωθούν τα παιδιά; Θα μπορούσε να διαταχθεί τακτική ή ακόμη και άτακτη εκκένωση στην περιοχή; Και γιατί δεν έγινε;

Ποιοι θα διωχθούν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική έρευνα δεν εστιάζει σε τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων (οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από συγγενείς των θυμάτων θα ελεγχθούν από την Βουλή), ωστόσο είναι δεδομένο ότι την δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης θα κληθούν να αντιμετωπίσουν:

  • Στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων
  • Στελέχη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας

Την ίδια στιγμή στην διάθεση των εισαγγελικών Αρχών θα βρεθεί και το πόρισμα το οποίο συντάσσει ο πραγματογνώμονας δύο οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, το οποίο είναι κόλαφος για την ασυνεννοησία μεταξύ Δήμων-Περιφέρειας και Πυροσβεστικής καθώς καταλήγει ότι ουδέποτε συνεκλίθη το συντονιστικό όργανο ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με συγκεκριμένο σχέδιο και ταχύτητα προτού είναι πολύ αργά.

ΕΝΘΕΤΟ

 Ατιμώρητο έγκλημα ο εμπρησμός

Ιδιαίτερα αποθαρρυντικά για την κατάληξη που έχει η δικαστική διερεύνηση εμπρησμών στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία των τελευταίων ετών. Από αυτά προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο εμπρησμός είναι ένα διαρκές και ατιμώρητο έγκλημα. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, από το 1997 έως το 2004 καταδικάστηκαν για εμπρησμό σε δάσος 1.502 άτομα, εκ των οποίων τα 45 ήταν ανήλικοι.

Δύο στους τρεις καταδικασθέντες (947 άτομα) πέτυχαν αναστολή εκτέλεσης ποινής, ενώ οι 464 ποινές ήταν εξαγοράσιμες και τελικά 90 άτομα συνολικά εξέτισαν την ποινή τους. Μόλις το 6% όσων καταδικάστηκαν για εμπρησμό (είτε εκ προθέσεως είτε εξ αμελείας) κρατήθηκαν σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα. Από εκείνα τα στοιχεία προέκυπτε ότι το 90% των δραστών είναι άντρες, στοιχείο που διατηρείται έως και σήμερα. Οι περισσότερες ποινές που επιβλήθηκαν μέχρι το 2007 ήταν της τάξης του ενός μήνα ή των τριών μηνών, ενώ λίγοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση μεγαλύτερη του ενός έτους.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, πρώην υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος, που αφορά διάστημα τριών ετών, η προανάκριση σε υποθέσεις εμπρησμού ολοκληρώθηκε σε ποσοστό μόλις 14,07%. Αυτό σημαίνει ότι για το 85,93% των επιβεβαιωμένων εμπρησμών δεν παραπέμφθηκε κανένας στη Δικαιοσύνη. Από εκείνους που τελικά παραπέμφθηκαν, καταδικάστηκε το 16,2%. Και από αυτούς, το 72,9% είδε την ποινή του να αναστέλλεται και το 26,5% να μετατρέπεται.

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

    

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας