5:16 Κυριακή 26 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Έκκληση Ερντογάν: Φέρτε τον χρυσό που έχετε στα σπίτια σας στις Τράπεζες

Έκκληση  Ερντογάν: Φέρτε τον χρυσό που έχετε στα σπίτια σας στις Τράπεζες

Παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι πολίτες στενάζουν από την φτώχεια και δεν μπορούν να πάρουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους, λόγω της ακρίβειας που έχει επέλθει με την συνεχή υποτίμηση της λίρας, ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις του με το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας, κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις τράπεζες!

Ο Ερντογάν απηύθηνε έκκληση στους πολίτες να πάρουν τον χρυσό που έχουν στα σπίτια τους και να τον μεταφέρουν στις τράπεζες, όπως και οποιοδήποτε ξένο συνάλλαγμα μπορεί να έχουν: “Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τους πολίτες μας, να φέρουν τον χρυσό τους και το ξένο συνάλλαγμά τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματά μας”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με την αντικατάσταση του διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας το προηγούμενο Σάββατο και με την επιλογή αύξησης του επιτοκίου οριακά πάνω από το 1%, η τούρκικη λίρα μπήκε σε μια νέα περίοδο αναταραχής. Την εβδομάδα που μας πέρασε, η λίρα ξεκίνησε με απώλειες που έφτασαν το 14% για να κλείσει με απώλειες κοντά στο 10%. Μια τέτοια αναταραχή είχε αντίστοιχα συμβεί το 2018, όταν η Τουρκία περνούσε μια σημαντική οικονομική κρίση, την πιο σημαντική όσα χρόνια είναι ο Ερντογάν και το ΑΚΡ στην εξουσία.

Σήμερα, τα πράγματα είναι αρκετά χειρότερα από το 2018, γιατί τότε μπορούσε κανείς να προβλέψει κάπως το μέλλον της Τουρκίας, σε συνάρτηση με τις οικονομικές επιλογές του Ερντογάν αλλά και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στην περιοχή, μαζί με τις εξελίξεις στα ανοιχτά μέτωπα της Συρίας και της Λιβύης. Σήμερα, δεν είμαστε καν κοντά σε αυτή την κατάσταση. Οι περισσότερες παράμετροι του 2018 δεν ισχύουν, αλλά ο κύριος απρόβλεπτος παράγοντας παραμένει ο ίδιος ο Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης 

Η τουρκική λίρα σε άτακτη υποτίμηση — Σε ακραία φτώχεια εκατομμύρια νοικοκυριά

Πρόεδρος της Αργεντινής: “αδύνατο να αποπληρωθεί” το χρέος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας