3:03 Παρασκευή 24 Μαΐου 2024
eReportaz

Live:

Έκλεψαν τα σημειωματάρια του Δαρβίνου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Έκλεψαν τα σημειωματάρια του Δαρβίνου από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

Το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ ανακοίνωσε ότι από την  Βιβλιοθήκη του λείπουν δύο χειρόγραφα σημειωματάρια του Κάρολου Δαρβίνου, του Άγγλου φυσιοδίφη, που επέφερε επαναστατικές αλλαγές στην ανθρώπινη γνώση με τη θεωρία του για τη βιολογική εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής.

Το 1859 δημοσίευσε τα πορίσματά του στο βιβλίο «Η προέλευση των ειδών», υποστηρίζοντας ότι τα είδη του ζωικού βασιλείου δεν παραμένουν αμετάβλητα, όπως υποστήριζε ο Αριστοτέλης, αλλά έχουν κοινή καταγωγή και μέσω της φυσικής επιλογής εξελίσσονται με την πάροδο των χιλιετιών.

Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης θεωρούσε ότι τα σημειωματάρια είχαν τοποθετηθεί σε λάθος ράφι, γιαυτό και δεν αντιλήφθηκε αμέσως την κλοπή. Τελικά μετά από άκαρπες έρευνες ανέφερε την απώλεια στην αστυνομία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και πιο συγκεκριμένα, στις 20 Οκτωβρίου. Όπως έγινε γνωστό, την έρευνα για την κλοπή έχει αναλάβει η Ιντερπόλ.

Τα δύο σημειωματάρια, στα οποία περιλαμβάνεται και το διάσημο σχέδιο του Δαρβίνου με το «Δέντρο της Ζωής» από το 1837, το οποίο είχε σχεδιάσει ο Δαρβίνος επιστρέφοντας στο Λονδίνο μετά το ταξίδι του στα νησιά Γκαλαπάγκος, μετακινήθηκαν αρχικά προκειμένου να φωτογραφηθούν, εργασία η οποία ολοκληρώθηκε σε ένα αυτοσχέδιο στούντιο που είχε στηθεί στη βιβλιοθήκη τον Νοέμβριο του 2000.

Τον Ιανουάριο του 2001, σε έναν έλεγχο ρουτίνας, διαπιστώθηκε ότι το μικρό μπλε κουτί που περιείχε τα σημειωματάρια δεν είχε επιστραφεί στη θέση του.

Η δρ Τζέσικα Γκάρντνερ, επικεφαλής της βιβλιοθήκης από το 2017, δήλωσε «οι προκάτοχοί μου πίστευαν πραγματικά ότι μπορεί να είχαν επιστραφεί σε λάθος σημείο», προσθέτοντας ότι αναζήτησαν επίμονα τα σημειωματάρια από τη στιγμή που εξαφανίστηκαν, οπότε θεωρεί ότι πρόκειται για κλοπή.

Πηγή: Guardian

Διαβάστε επίσης 

Σύστημα ανακαλύπτει πού βρισκόταν κάποιος από τη σκόνη στα ρούχα του

Εκτοξεύθηκε με επιτυχία o νέος ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-6 για τη χαρτογράφηση των ωκεανών

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

     

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας