More

  Εκλογές 2019 – Ορκίζεται πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης – Ποιοι θα ορκιστούν υπουργοί

  Στις 13:00 ορκίζεται πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ποιοι θα τραβήξουν non-stop κουπί το καλοκαίρι.

  Στρατηγείο στα πρότυπα της γερμανικής Καγκελαρίας στήνεται στο κτίριο του πρώην υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

  Ποιοι ράβουν κοστούμι υπουργού. Ρόλοι «κλειδιά» για Πιερρακάκη, Πικραμμένο και Γεραπερίτη. Αναπληρωτές τέλος, υφυπουργοί τεχνοκράτες ή εξωκοινοβουλευτικοί.

  Στη 1 το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και θα ορκιστεί πρωθυπουργός. Η νίκη που πέτυχε η ΝΔ έμοιαζε προδιαγεγραμμένη μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και η μικρότερη διαφορά τόσο από τις ευρωεκλογές όσο και από τις προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν δυνατόν να μετριάσουν την ικανοποίηση και τη χαρά στο επιτελείο της οδού Πειραιώς.

  Τα γραφεία της ΝΔ, άλλωστε, είχαν γεμίσει από νωρίς από στελέχη και ψηφοφόρους για να πανηγυρίσουν τη νίκη, η οποία έχει πράγματι ιστορικά χαρακτηριστικά: για πρώτη φορά μετά το 2009, την κρίση και τα μνημόνια ο νικητής των εκλογών σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Επίσης, η ΝΔ κατέγραψε το υψηλότερο εκλογικό ποσοστό της από το Σεπτέμβριο του 2007, ενώ κατάφερε να επικρατήσει σε περισσότερες από 50 εκλογικές περιφέρειες σε σύνολο 59 σε όλη τη χώρα, αποτυπώνοντας με γαλάζιο χρώμα στο χάρτη την πολιτική της παντοδυναμία.

  Εξακομματική Βουλή, αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ και «πόρτα» στην Χρυσή Αυγή
  Μολαταύτα, ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του φάνηκε για μία ακόμη φορά ενωτικός. Ίσως διότι γνωρίζει καλά πως ένα μέρος του εκλογικού αποτελέσματος και της νίκης της ΝΔ οφείλεται σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων που επέλεξαν να στηρίξουν προσωπικά τον ίδιο και τη ΝΔ, επιδιώκοντας πολιτική σταθερότητα κι επιστροφή στην κανονικότητα, όπως κι ο ίδιος έλεγε στις ομιλίες του καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο και χθες περιέγραψε ως «πολύμορφο ρεύμα που συνενώθηκε στην κάλπη». Αλλά και διότι το έργο στο οποίο καλείται ν’ αντεπεξέλθει η κυβέρνησή του απαιτεί συγκλίσεις και συναινέσεις. Όπως και δουλειά μέσα στο… κατακαλόκαιρο: «Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, γιατί πολύ απλά δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο», τόνισε ο νέος πρωθυπουργός.

  Οι υπουργοί

  Ποιοι θα είναι λοιπόν αυτοί που θα τραβήξουν τώρα κουπί; Οι απαντήσεις θα δοθούν εντός της ημέρας, καθώς το κυβερνητικό σχήμα θ’ ανακοινωθεί μετά την ορκωμοσία Μητσοτάκη και οι υπουργοί θα ορκιστούν με τη σειρά τους αύριο, προκειμένου το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάσει για πρώτη φορά την Τετάρτη.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι υπουργός Οικονομικών θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, με αναπληρωτή του τον Στέλιο Πέτσα – νυν διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του κ. Μητσοτάκη. Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων – όπως θα λέγεται εφεξής το εν λόγω υπουργείο – οδεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ στο έτερο παραγωγικό υπουργείο, αυτό του Περιβάλλοντος και της Ενέργειας, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος θα πάρει στα χέρια του την «καυτή πατάτα» της ΔΕΗ.

  Στο υπουργείο Παιδείας επικεφαλής θα είναι η Νίκη Κεραμέως και στο υπουργείο Τουρισμού – που θα ενοποιηθεί με αυτό του Πολιτισμού – η Όλγα Κεφαλογιάννη. Υπουργός Υγείας λέγεται ότι θα είναι ο Κώστας Τσιάρας, Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Αχ. Καραμανλής και Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης.

  Το φιλί στη Μαρέβα, οι γκριμάτσες, τα χαμόγελα και οι σφιχτές αγκαλιές – Έτσι… γιόρτασε η οικογένεια Μητσοτάκη
  Στο υπουργείο Εσωτερικών ακούγεται το όνομα του Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ στο Δικαιοσύνης του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Υπουργός Άμυνας φαίνεται πως θα είναι ο Βασίλης Κικίλιας και Προστασίας του Πολίτη ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τέλος, για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών προαλείφεται ο Νίκος Δένδιας. Πάντως, όπως σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστούν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής – κυρίως με εξωκοινοβουλευτικούς – που μπορεί αντίστοιχα να προκαλέσουν και «καραμπόλες» σε κάποια υπουργεία.

  Τα πρόσωπα «κλειδιά»

  Ρόλο–κλειδί στην κυβέρνηση αναμένεται ν’ αναλάβει ο προερχόμενος από το χώρο της κεντροαριστεράς, Κυριάκος Πιερρακάκης. Συγκεκριμένα, θ’ αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχοντας την ευθύνη του ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ θ’ αναφέρεται απευθείας στο Μαξίμου. Εκεί – και για την ακρίβεια στο σημερινό υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη Βασιλίσσης Σοφίας – θα στηθεί ένα ολόκληρο στρατηγείο στα πρότυπα της γερμανικής Καγκελαρίας.

  Έτσι θα είναι η νέα Βουλή! Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται σε όλη την Ελλάδα!
  Το ακριβές σχέδιο προβλέπει ότι θα διαχωριστεί το ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού – το οποίο θα έχει επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη – από τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης, η οποία θα συντονίζει το νομοθετικό έργο και θα έχει επικεφαλής τον Άκη Σκέρτσο, στέλεχος του ΣΕΒ και πρώην διευθυντή του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου. Παρεμπιπτόντως, ρόλο εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου θα έχει και ο πρώην πρωθυπουργός κι επικεφαλής της λίστας Επικρατείας της ΝΔ, όπως κι ένας ακόμη βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη: ο καθηγητής Γιώργος Γεραπετρίτης – εκτός κι αν κατευθυνθεί την τελευταία στιγμή στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

  Σημαντικό στοιχείο για τη λειτουργία του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ότι δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί, πλην του επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Θα υπάρχουν, όμως, υφυπουργοί, οι οποίοι κατά κανόνα θα είναι εξωκοινοβουλευτικοί και τεχνοκράτες και θ’ αποτελούν τους συνδέσμους των υπουργείων με το Μαξίμου και συγκεκριμένα με τη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου ο υπουργός ν’ αναλαμβάνει την «υψηλή» πολιτική εκπροσώπηση (π.χ. στη Βουλή).

  Ήδη, για θέσεις υφυπουργών ακούγονται τα ονόματα του εμπειρογνώμονα στο χώρο της Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη για το αρμόδιο υπουργείο ή του πρώην Αρχηγού του Στρατού, Αλκιβιάδη Στεφανή για το υπουργείο Άμυνας. Επίσης, της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Σοφίας Ζαχαράκη, αλλά και του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου, το όνομα του οποίου ψιθυρίζεται για θέση υφυπουργού σε τομέα που έχει αρμοδιότητες υπουργού.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Βίκυ Κάβουρα: Γιατί δεν είναι φέτος στο «Just the two us»

  Η Βίκυ Κάβουρα λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του «Just the two us» μιλάει πρώτη φορά για το μουσικό σόου και τι ακριβώς συνέβη...

  Η ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον Κώστα Μπατή – Αύριο στις 11:00 η κηδεία

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση του αποχαιρετά με θλίψη τον διακεκριμένο αθλητικό δημοσιογράφο Κώστα Μπατή, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου,...

  Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε και πάλι η δίκη για την επίθεση εναντίον του Γ. Μπουτάρη

  Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη για την επίθεση εναντίον του τέως δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια εκδήλωσης μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων,...

  Το μήνυμα του Ουγγαρέζου για τον ένα χρόνο από το θάνατο της μητέρας του

  Μέσα σε μία μόνον πρόταση έκρυψε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος τα συναισθήματα του για την απώλεια της αγαπημένης του του μητέρα δείχνοντας το πόσο του...

  Ο Η. Μόσιαλος γράφει για τον influencer που πέθανε από κορωνοϊό που δεν πίστευε ότι υπήρχε

  Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος με αφορμή τον θάνατο του Ουκρανού influencer Ντμίτρι Στούζουκ κάνει μια αναδρομή στα όσα έχουν παραπλανητικά ή ανακριβή έχουν ακουστεί...