11:41 Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023
eReportaz

Live:

Εκλογές (απρόβλεπτες) στις 21 Μαΐου!

Εκλογές (απρόβλεπτες) στις 21 Μαΐου!

Το νέο πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί και για το οποίο σας έγραψε η «ΜΠΑΜ» την προηγούμενη Κυριακή προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση, η οποία πλέει σε αχαρτογράφητα νερά περιμένοντας και τις δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τις πρώτες να δείχνουν πτώση.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗ


Σε αχαρτογράφητα νερά πλέον η κυβέρνηση,η οποία περιμένει τις δημοσκοπήσεις μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη για να δει που βαδίζει, με τις πρώτες να δείχνουν ήδη πτώση!

Στο τραπέζι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ με ανοιχτή τη συμμετοχή Βελόπουλου…


Η κυβερνητική παράταξη είδε με έκπληξη ότι στην κοινωνία σιγόβραζε ένα κλίμα οργής που περίμενε να ξεσπάσει, και αυτό συνέβη την επομένη του δυστυχήματος. Μέχρι τότε κανείς δεν αμφισβητούσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές. Μέχρι τότε το διακύβευμα ήταν αν η Νέα Δημοκρατία θα πάει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Μέχρι τότε ήταν σχεδόν βέβαιο ότι εκλογές θα είχαμε στις 9 Απριλίου και πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα διέλυε τη Βουλή ακριβώς προχθές, Παρασκευή 10 Μαρτίου.

Αμφισβήτηση

Όμως, το δυστύχημα απογύμνωσε τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους, και παράλληλα ένα ποτάμι αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος έχει φουσκώσει και συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα του. Ήδη, η πρώτη επίπτωση είναι ο χρόνος των εκλογών. Η 9η Απριλίου ξεχάστηκε. Ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης ξέκοψε κάθε κουβέντα για εκλογές και είπε πως θα συζητηθεί μετά το Πάσχα. Προφανώς υπάρχουν και άλλες ανοιχτές ημερομηνίες, όπως η 23η Απριλίου και η 14η Μαΐου. Σκοπός πλέον είναι είτε στην πρώτη περίπτωση να ολοκληρωθούν οι εκλογές πριν από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, δηλαδή, να γίνουν οι πρώτες τέλος Απριλίου και οι δεύτερες τέλος Μαΐου, είτε οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις να γίνουν πριν και μετά αντίστοιχα, δηλαδή, Μάιο οι πρώτες και τέλος Ιουνίου ή και αρχές Ιουλίου οι δεύτερες. Θυμίζουμε ότι συνταγματικά η κυβέρνηση έχει θητεία μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Αλλάζουν τα νούμερα

Η κυβέρνηση, λοιπόν, περιμένει τις μετρήσεις, αλλά ήδη οι πρώτες δείχνουν πτώση. Ο ANT1 έφερε στη δημοσιότητα την πρώτη δημοσκόπηση της MARC, με τη Νέα Δημοκρατία να βλέπει τα νούμερά της να πέφτουν κάτω του 30%. Από το 32,5% υποχώρησε στο 29,6%, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε τίποτα, αφού από το 25% ανέβηκε μόλις στο 25,1%. Η διαφορά τους, όμως, μειώθηκε από το 7,4% στο 4,6%. Το ΠΑΣΟΚ υποχώρησε από το 9,8% στο 9,7%, ενώ το ΚΚΕ ανέβηκε από το 5,3% στο 5,6%. Η Ελληνική Λύση από το 3,6% πήγε στο 3,9%, ενώ το πιο κερδισμένο είναι το ΜέΡΑ25, που από το 2,7% και εκτός Βουλής μετρήθηκε στο 3,5%. Οι αναποφάσιστοι παραμένουν κοντά στο 10%. Στην ίδια δημοσκόπηση παρατηρείται πτώση της δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών, πλην του Βαρουφάκη, ενώ ανέβηκαν οι αρνητικές γνώμες για την κυβέρνηση.

Κυβέρνηση από  την πρώτη Κυριακή

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού επισφραγίζεται και από την στρατηγική της κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή που αρχίζει και πάλι να αναπτύσσεται. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης μίλησε για συνεργασία ακόμα και με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, λέγοντας:

«Αν ο κ. Βελόπουλος θεωρεί τον εαυτό του προοδευτική δύναμη και συμφωνήσουμε στα βασικά σημεία, στον στόχο μας… όλα τα συζητάμε. Καλώ τον ελληνικό λαό στις εκλογές που έρχονται να σκεφτεί πολύ καλά τι να ψηφίσει». Βεβαίως, υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις και από το ίδιο του το κόμμα -ο ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας ειρωνεύτηκε για συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία χωρίς τον Μητσοτάκη,- από τη Νέα Δημοκρατία μέχρι και το ΚΚΕ. Ο Αραχωβίτης επανήλθε με διορθωτική δήλωση όπου τόνισε: «Προφανώς ούτε το κόμμα του κ. Βελόπουλου μπορεί να θεωρηθεί προοδευτική δύναμη ούτε συνεννόηση μπορεί να υπάρξει με αυτό. Η απάντησή μου στην ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν καταφανώς αφοριστική. Προοδευτικά χαρακτηριστικά στο κόμμα του κ. Βελόπουλου μόνο τα πιο βαθιά συντηρητικά κόμματα μπορούν να δουν.

Απορίας άξιον είναι πως μόνον η Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ κατάφερε να το δει ως ‘‘προοδευτική δύναμη’’! Ενώ άπαντες αντιλήφθηκαν το νόημα των λεγομένων μου, η Ν.Ε. Λακωνίας προτίμησε τον δρόμο της διαστρέβλωσης για λόγους που μόνον η ίδια γνωρίζει. Επειδή θέλω να πιστεύω ότι το ΚΚΕ ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις, που προφανώς δεν ανήκει το κόμμα του κ. Βελόπουλου, το ερώτημα-κάλεσμα παραμένει: Θα συμμετάσχει στο προοδευτικό μέτωπο, όπως επιτάσσει η απλή αναλογική που μαζί ψηφίσαμε;».

Λειτούργησε ως «λαγός» ο Αραχωβίτης; Το θέμα είναι ότι πλέον πέφτει πάλι στο τραπέζι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25 και ΠΑΣΟΚ, με την ανοχή του ΚΚΕ για τον σχηματισμό κυβέρνησης και στο βάθος… Ελληνική Λύση.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννης Οικονόμου: Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό -Θα ισχύσει από 1η Απριλίου

Βόμβα Βαρουφάκη : «Δεν με χτύπησε ο 17χρονος – Θυμάμαι ποιος ήταν»

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

                 

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας