3:44 Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
eReportaz

Live:

Εκλογές ΔΣΑ 2017: Συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο Θεόδωρο Μαντά

Εκλογές ΔΣΑ 2017: Συνέντευξη με τον υποψήφιο πρόεδρο Θεόδωρο Μαντά

Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο

Μια ανάσα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σχετικά με την ανάδειξη νέου Προέδρου και νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στην προεδρική κούρσα, παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο ereportaz απαντώντας παράλληλα σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα γύρω από θέματα που απασχολούν το δικηγορικό λειτούργημα.

Ο κ. Θεόδωρος Μαντάς, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, συμμετέχει στις φετινές εκλογές του ΔΣΑ, ως επικεφαλής με τον συνδυασμό “Παρίσταμαι Υπέρ”.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε:

Πείτε μας ορισμένες από τις βασικές θέσεις  σας ως υποψήφιος πρόεδρος. Ποιους στόχους θέτετε ως προτεραιότητα σε περίπτωση που εκλεγείτε και που εσείς θεωρείτε ότι θα συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του δικηγορικού επαγγέλματος- λειτουργήματος.

Θα σας μιλήσω για το κεντρικό θέμα και προβληματισμό γύρω από τον οποίο έχει δομηθεί η προεκλογική μου εκστρατεία…Τους νέους. Άλλωστε το όραμά μου για το δικηγορικό σύλλογο και το επάγγελμά μας εκτείνεται σε βάθος χρόνου. Συνεπώς προτεραιότητά μου  είναι οι άνθρωποι που θα επωμιστούν την παρακαταθήκη αυτή. Και οι 24 θέσεις μου αποτελούν κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών να εκσυγχρονιστεί και να εισέλθει στη Νέα Εποχή διευκολύνοντας ουσιαστικά το έργο των νέων συναδέλφων. Επιτρέψτε μου όμως να αποκαλύψω και ένα από τα «χαρτιά μου» για την επόμενη μέρα των εκλογών. Είναι αλήθεια ότι το επάγγελμα του δικηγόρου απαιτεί δεξιότητες και αντανακλαστικά τα οποία δεν διδάσκονται στα αμφιθέατρα. Επιπλέον το εύρος του αντικειμένου με το οποίο καταγίγνεται το δικηγορικό επάγγελμα και οι τομείς δικαίου στους οποίους μπορεί να δραστηριοποιηθεί ένας δικηγόρος πολυάριθμοι. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να προβλεπόταν ένα στάδιο «προάσκησης» το οποίο θα απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές. Η περίοδος αυτή θα είναι διερευνητική και θα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές να γνωρίσουν το επάγγελμα και να δραστηριοποιηθούν σε διάφορους νομικούς τομείς ούτως ώστε να εισέλθουν συνειδητοποιημένοι στην περίοδο άσκησης και να ασκηθούν σε συγκεκριμένο δίκαιο ή συγκεκριμένα δίκαια της επιλογής τους και να λάβουν μια περαιτέρω εξειδίκευση.

Πως κρίνετε το γεγονός ότι το α΄ εξάμηνο του 2016, όποτε και έλαβε χώρα η εξάμηνη αποχή, ήταν το πρώτο στην ιστορία του ΔΣΑ όπου οι διαγραφές μελών ήταν περισσότερες από τις εγγραφές νέων μελών; 

Το δικηγορικό επάγγελμα διανύει την ίσως δυσκολότερη περίοδο. Οι παράλογες φορολογικές πιέσεις οι οποίες οδηγούν σε πενιχρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με μια γενικότερη διελκυστίνδα της κρίσης, οικονομικής και κοινωνικής έχουν οδηγήσει πολλούς συναδέλφους στην έξοδό τους από το επάγγελμα. Πιστέψτε με, δεν είναι εύκολο να υπηρετεί κάποιος το λειτούργημα του δικηγόρου και μάλιστα του μαχόμενου με το απρόβλεπτο ωράριο, την ασφυκτική πίεση και το ψυχοβόρο άγχος χωρίς την ανάλογη οικονομική ανταμοιβή και κοινωνική αναγνώριση.

 

Παρά το γεγονός αυτό, ο αριθμός των δικηγόρων παραμένει εξαιρετικά υψηλός στην Αθήνα. Τι έχετε να προτείνετε ως νέα μέτρα ώστε η δικηγορική ύλη να αυξηθεί προκειμένου περισσότεροι συνάδελφοι σας να έχουν διεξόδους για απασχόληση. 

 Κατά την ταπεινή μου άποψη η αύξηση της δικηγορικής ύλης επαφίεται και σε παράγοντες εξωνομικούς. Αν παρατηρήσει κανείς στο εξωτερικό υπάρχουν τομείς δικηγορίας οι οποίοι άπτονται στην οικονομία και την παραγωγή. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως το δίκαιο εμφιλοχωρεί και ρυθμίζει κάθε πτυχή της κοινωνικής δραστηριότητας. Η δεινή οικονομική συγκυρία έχει συρρικνώσει την οικονομία στη χώρα μας και αυτός είναι ένας παράγοντας που περιορίζει την δικηγορική ύλη. Όπως έχω ξαναπεί κανένας Δικηγορικός Σύλλογος δεν μπορεί να δώσει λύση σε αυτό. Εγώ προσωπικά εισηγούμαι ένα δυναμικό και οργανωμένο γραφείο διασύνδεσης  το οποίο θα ερευνά την «δικηγορική» αγορά  και θα προωθεί βιογραφικά ανάλογα τις απαιτήσεις της κάθε θέσης.

Οι νέοι δικηγόροι, όπως όλοι οι νέοι επαγγελματίες, αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα στη ραχοκοκαλιά του κλάδου, ιδιαιτέρως δε κατά τη διανυόμενη περίοδο της οικονομικής κρίσης. Τι έχετε να προτείνετε (ή τη χορήγηση ποιων κινήτρων έχετε να προτείνετε από τον ΔΣΑ ή την πολιτεία) ώστε η είσοδος των νέων δικηγόρων να γίνεται ομαλά. Σημειωτέον ότι η Κύπρος πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2017) εφήρμοσε την κρατική επιδότηση ύψους 650€ για την άσκηση νέων ασκουμένων δικηγόρων.

 Οι παραπάνω απαντήσεις ήδη καλύπτουν μεγάλο μέρος της απάντησης που μου ζητήσατε. Όσο αφορά το μισθολογικό κομμάτι για τους νέους δικηγόρους και ασκούμενους είναι πάγια θέση μου πως ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να θεσμοθετήσει ένα ελάχιστο ποσό αξιοπρεπούς αμοιβής για τα νέα παιδιά. Οι νέοι συνάδελφοι έχουν στεγάσει στην σταδιοδρομία τους όνειρα και ελπίδες, οφείλουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όλοι εμείς να μην αφήσουμε τίποτα και κανέναν να κάνει έξωση στα όνειρα αυτά και τις ελπίδες.

Ο χρόνος απονομής της Δικαιοσύνης σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τη δεκαετία. Πως μπορεί να συμβάλλει ο Σύλλογος ώστε να μπορέσει να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του πολίτη αναφορικά με την άμεση διευθέτηση των υποθέσεων του αλλά παράλληλα να κερδίσει και ο δικηγόρος το χαμένο έδαφος; Πώς θα σχολιάζατε επίσης, την εφαρμογή του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας στα δυο πρώτα έτη εφαρμογής του (2015-2017); Ένα θέμα για το οποίο ο ΔΣΑ είχε κηρύξει αποχή το 2015 και διενήργησε ψηφοφορία

 Θίγετε τώρα ένα θέμα το οποίο είναι μια βραδυφλεγής βόμβα όχι μόνο για το δικηγορικό επάγγελμα αλλά για σύσσωμη την έννομη τάξη.  Δυστυχώς η δικαιοσύνη απορροφάται όλο και περισσότερο από  στις γραφειοκρατικές πτυχές της και συχνά λησμονεί πως διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Η αποσυμφόρηση του φόρτου των δικαστηρίων εδράζεται τόσο στην κρατική πρωτοβουλία για αύξηση των δικαστικών λειτουργών αλλά και στην τόλμη για αποδοχή καινοτόμων εξωδικαστικών οδών επίλυσης των όποιων διαφορών. Μιλώ φυσικά για τον θεσμό της διαμεσολάβησης ο οποίος  ευδοκιμεί σε αλλοδαπές έννομες τάξεις με θαυματουργά αποτελέσματα αλλά σκοντάφτει στη χώρα μας και αντιμετωπίζεται με καχυποψία δεδομένης της λατρείας μας στο θεό της γραφειοκρατίας. Όσο αφορά τώρα τον νέο Κώδικα Πολιτικής  Δικονομίας κατ’ αρχάς γνώμη μου είναι ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση απλοποίησης της διαδικασίας και αποσυμφόρησης των δικαστηρίων. Ωστόσο η μεταφορά  της διαδικασίας από τις δικαστικές αίθουσες στις γραμματείες των δικαστηρίων με την μορφή αλληλογραφίας μεταξύ διαδίκων δεν είμαι σίγουρος αν εξασφαλίζει  την αναγκαία δημοσιότητα και ίσως αποκόπτει τον λειτουργό της δικαιοσύνης από τα πραγματικά περιστατικά. Πρέπει νομίζω ωστόσο, να του δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα έως ότου διαμορφώσουμε μια συνολική κρίση

 Σχετικά με την «δυσβάσταχτη», όπως χαρακτηρίζεται από τους συναδέλφους σας, φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση, τι έχετε να προτείνετε αλλά και να διεκδικήσετε εάν βρεθείτε εσείς και ο συνδυασμός σας, στο τιμόνι του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών; Θεωρείτε χρήσιμο τον συντονισμό με άλλες επαγγελματικές ομάδες με παρεμφερή αιτήματα;

 Ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών πριν από ένα έτος έδωσε το μαζικότερο αγώνα που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από τον οποιονδήποτε συνδικαλιστικό φορέα, στάθηκε απέναντι στην μέγγενη της φορολογικής ατασθαλίας με πείσμα και ήταν ένας αγώνας δίκαιος. Ο αγώνας αυτός αν και επίμονος, δεν καρποφόρησε, επιτρέψτε μου μάλιστα να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις απέβη και οικονομικά μοιραίος για πολλά μικρά δικηγορικά γραφεί που αιμορραγούσαν καθ’όλη τη διάρκεια της αποχής με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος. Οφείλουμε σαν δικηγορικός σύλλογος και ως μάλιστα ο πρώτος τη τάξει δικηγορικός σύλλογος στην Ελλάδα να προβούμε σε έναν πιεστικό αλλά παραγωγικό διάλογο με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση που θα αποκαταστήσει τόσο οικονομικά όσο και θεσμικά τον Δικηγόρο στη θέση που του αρμόζει. Τέλος οφείλω να τονίσω πως η ταυτότητα μας είναι περισσότερο επιστημονική παρά συνδικαλιστική και γι αυτό μέσα από την επεξεργασία και προώθηση ώριμων προτάσεων σε συνεργασία πάντα μυς υπόλοιπο επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς γιατί στο κάτω κάτω η δίκαιη φορολόγηση είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους .

Οι πιο κρίσιμες εκλογές στην ιστορία του ΔΣΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος γύρος των εκλογών στον μεγαλύτερο δικηγορικό σύλλογο της χώρας θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Νοεμβρίου, ενώ το δεύτερος σκέλος αφορά στην επαναληπτική διαδικασία η οποία ορίστηκε για τις 3 και 4 Δεκεμβρίου. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει το θέμα της προσέλευσης των ψηφοφόρων

Στη «μάχη» για την ανάδειξη νέου πρόεδρου και νέου διοικητικού συμβουλίου για την επόμενη τετραετία, θα λάβουν μέρος φέτος 15 υποψήφιοι πρόεδροι και συνδυασμοί εκ των οποίων οι δέκα συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, δύο προέδρους χωρίς συνδυασμό, και τρεις συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο.

Πέρα από το ότι οι υποψηφιότητες είναι περισσότερες σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο ή με την αλλαγή του Κώδικα Δικηγόρων, όπου τίθενται αυστηροί περιορισμοί.

Η κρίση του δικηγορικού επαγγέλματος

Όπως σημειώνουν οι επαγγελματίες του χώρου, η αποδυνάμωση του ρόλου του δικηγόρου σε συνδυασμό με την βαθιά οικονομική κρίση αλλά και την υψηλή επιβληθείσα φορολογία προκαλούν τη δυσμενέστερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, που έχουν βιώσει στον χώρο. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ, το 21% των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση σε δικαστήριο το 2016, ποσοστό που ανέβηκε στο 24,8% για φέτος

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας