9:35 Κυριακή 26 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Εκλογές στη Βουλγαρία: Οι δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές και η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία

Εκλογές στη Βουλγαρία: Οι δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές και η επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία

Εκλογές στη Βουλγαρία: Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Βούλγαροι ψηφοφόροι για τις τέταρτες εκλογές μέσα σε ενάμιση χρόνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Βουλγάρων επιθυμεί τον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου, αλλά προφανώς οι θέσεις και η συμπεριφορά των κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία δεν το προοιωνίζουν. Αυτό αποθαρρύνει πολλούς πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Όμως ακόμα και σε όσους έχουν αποφασίσει να πάνε σήμερα στις κάλπες, ένα ποσοστό 26% είναι αναποφάσιστο για το ποιο κόμμα θα ψηφίσει, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολες τις προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι την επομένη των εκλογών.

Δεν ενδιαφέρονται οι Βούλγαροι

Ο κοινωνιολόγος Γιούρι Ασλάνοφ μιλώντας στη Βουλγαρική τηλεόραση, τόνισε ότι το μαζικό ενδιαφέρον για αυτή την προεκλογική εκστρατεία είναι ασθενές και δεν βλέπει ισχυρές και αισιόδοξες προσδοκίες για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, «αν και ο κόσμος θα ήθελε να δει κάποιο συμβιβασμό και κατανόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και μια προσπάθεια σχηματισμού τακτικού υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές».

«Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην εκστρατεία χρησιμοποιούν τα μηνύματα περισσότερο για αμοιβαίες επιθέσεις ή δικαιολογίες, αλλά όχι για να μιλήσουν με τον λαό», σημείωσε επίσης Ασλάνοφ, προσθέτοντας ότι η εσωτερική πολιτική κρίση που βιώνει η Βουλγαρία τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια έχει επιδεινωθεί από διάφορες εξωτερικές κρίσεις, οι οποίες είναι σοβαρές και μπορούν να καταστρέψουν τις κοινωνικές ισορροπίες και να επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση.

Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους υπερβαίνει τα 6,6 εκατομμύρια, συνολικά 6.602.990 και θα κληθούν να ψηφίσουν σε 11.636 εκλογικά κέντρα στη χώρα. Επιπλέον υπάρχουν άλλα 755 εκλογικά τμήματα εκτός της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την προεκλογική περίοδο, δείχνουν έναν κατακερματισμό των κομμάτων μεταξύ της γεωπολιτικής και της πάταξης της διαφθοράς, ενώ καταγράφεται άνοδος της ακροδεξιάς και των φιλορωσικών κομμάτων.

Ο κοινωνιολόγος Γιούλι Παβλόφ σχολίασε ότι στην προεκλογική εκστρατεία κυριαρχούν τα αρνητικά μηνύματα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων δεν υφάνθηκε με την χάραξη κόκκινων γραμμών, αλλά με «κόκκινα τείχη» του ποιος δεν θα συμμαχήσει με ποιον και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Έτσι σύμφωνα με τον Παβλόφ το σύνολο της ρητορικής των κομμάτων απευθύνεται στον σκληρό πυρήνα και επομένως δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για αύξηση της συμμετοχής. Σημείωσε επίσης ότι τα οικονομικά ζητήματα απασχολούν τους ανθρώπους και είναι πολύ λίγο παρόντα στη συζήτηση των υποψηφίων με τους ψηφοφόρους.

Πολιτική κρίση στην Βουλγαρία και επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία

Ο οικονομολόγος Εβγκένι Κάνεφ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg TV Bulgaria, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια εξαιρετικά σοβαρή πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, όπου ο λαϊκισμός παίρνει απειλητικές διαστάσεις ακόμη και για τις οικονομικές αποφάσεις, επειδή είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί.

Είναι της γνώμης ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη αρκετά μεγάλη ώστε να υπάρξει μια ορθολογική οικονομική πολιτική, οι συμβιβασμοί εξαναγκάζονται, ενώ υπάρχει έντονος λαϊκισμός.
Καθόλου τυχαία το ζήτημα της πιθανής επιστροφής του ρωσικού φυσικού αερίου στους βουλγαρικούς αγωγούς έχει γίνει το κύριο θέμα των τέταρτων κοινοβουλευτικών εκλογών μέσα σε δεκαοκτώ μήνες, λόγω της αδυναμίας των τοπικών πολιτικών σχηματισμών να συνθέσουν μια σταθερή κυβέρνηση σε μία χώρα που οι ΗΠΑ έχουν τεράστια επιρροή έως τώρα.

Ο Κάνεφ προειδοποίησε ότι η ιδεολογία, η πολιτική προκατάληψη και οι εξαρτήσεις, οι οποίες φαίνεται να είναι εξαιρετικά ισχυρές στη Βουλγαρία, εμποδίζουν τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων.

«Στις εκλογές της Κυριακής, δεν περιμένω να υπάρξει η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία γύρω από μια ατζέντα, επειδή υπάρχει ένας τεράστιος κατακερματισμός μεταξύ των κομμάτων σε δύο κύριες γραμμές – τη γεωπολιτική και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Ο προηγούμενος συνασπισμός βασιζόταν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά τώρα η γεωπολιτική διαίρεση έχει γίνει πολύ ισχυρή και μου είναι ακατανόητο πώς θα βρεθεί κάποιου είδους συγκόλληση», δήλωσε ο Εβγκένι Κάνεφ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στη Βουλγαρία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το GERB του πρώην Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ διευρύνει τη διαφορά από το δεύτερο «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», αγγίζοντας τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, (25,7% έναντι 16,4%). Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2021 το GERB έλαβε 22,44% ενώ το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» 25,32%.

Βέβαια οι συνθήκες τον Νοέμβριο του 2021 ήταν διαφορετικές καθώς πραγματοποιήθηκαν συγχρόνως και οι Προεδρικές εκλογές και ενδεχομένως να επηρέασε την απόφαση των ψηφοφόρων αλλά και την συμμετοχή.

Για την τρίτη θέση ερίζουν το τουρκικό κόμμα Κίνημα για Δικαιώματα και Ελευθερία (11-14%) και το ακροδεξιό «Αναγέννηση» (11-13%) το οποίο είχε λάβει μόλις 4,8% στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Βέβαια το ποσοστό του μειονοτικού κόμματος μπορεί να διαφοροποιηθεί προς τα επάνω καθώς αναμένονται περισσότεροι από 100 χιλιάδες τουρκικής καταγωγής Βούλγαροι στην Τουρκία να προσέλθουν στις κάλπες, αυξάνοντας τα ποσοστά του Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερία.

Το άλλοτε κραταιό Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανταγωνίζεται με τη «Δημοκρατική Βουλγαρία» για την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα καθώς η διαφορά τους είναι μεταξύ 1-2 μονάδων (8,7-10,2% έναντι 7,6-8,2%). Στις προηγούμενες εκλογές το Σοσιαλιστικό κόμμα είχε λάβει 10,07% και η Δημοκρατική Βουλγαρία 6,28%.

Τέλος δυο ακόμα κόμματα βρίσκονται δημοσκοπικά πάνω από το όριο του 4% για την είσοδο τους στην 48η Εθνοσυνέλευση, κάτι όμως που μένει να φανεί και στις κάλπες.

Το «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» του Σλάβι Τριφόνοφ, που έριξε τον τετραμερή συνασπισμό της Κυβέρνησης Κίριλ Πετκόφ κατρακύλησε από το 9,4% τον Νοέμβριο του 2021 στο 4 με 4,4%, ενώ το νεοϊδρυθέν κόμμα Βουλγαρική Άνοδος του πρώην υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Στέφαν Γιάνεφ βρίσκεται μεταξύ 4,2 και 4,4%.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας