20:36 Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024
eReportaz

Live:

ΕΚΠΑ: Εισαγγελική παρέμβαση για τον καθηγητή μετά τις αποκαλύψεις της «ΜΠΑΜ»

ΕΚΠΑ: Εισαγγελική παρέμβαση για τον καθηγητή μετά τις αποκαλύψεις της «ΜΠΑΜ»

Εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας, Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, σχετικά με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ που φέρεται, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, να παρενοχλούσε σεξουαλικά φοιτήτριες.

Ο εισαγγελέας που θα διεξάγει την έρευνα θα διερευνήσει μεταξύ άλλων αν έχουν τελεστεί αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και παράνομη βία.

Ήδη ο εν λόγω εκπαιδευτικός έχει τεθεί σε αναστολή καθηκόντων.

Οι αποκλειστικές δηλώσεις του καθηγητή στο eReportaz.gr

Αρνείται τις κατηγορίες ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ο οποίος κατηγορείται για σεξιστική συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση , θέμα που αποκάλυψε αποκλειστικά η εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ”. αλλά τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ενημερωθεί

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα ο 44χρονος εκπαιδευτικός τέθηκε σε αναστολή από τα καθήκοντά του από τη Σύγκλητο μετά τη σωρεία καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ο καθηγητής μιλώντας αποκλειστικά στο ereportaz.gr   και στον δημοσιογράφο Νίκο Νικολετάκη είπε ότι αρνείται κάθε κατηγορία ενώ τηρεί στάση αναμονής καθώς στα χέρια του δεν υπάρχει καμία ενημέρωση περί καταγγελιών.

«Έχουν γίνει δύο κινητοποιήσεις ,υπάρχει μία ατμόσφαιρα εκρηκτική ,επικίνδυνη και προβληματική . Εγώ δεν έχω λάβει γνώση για καμία επώνυμη καταγγελία ακόμα. Μέχρι να λάβω δεν απαντώ σε φήμες. Αυτή τη στιγμή μεταφέρονται διάφορα πράγματα από φοιτητές και φοιτήτριες που έχουν ακούσει από κάποιους άλλους. Αυτά είναι πράγματα που δεν βοηθάει να συζητούνται. Προσωπικά απέχω από αυτές τις κουβέντες. Δεν θα μπω σε αντέγκληση ποιος είπε τι σε ποιον και ποια. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε κατηγορία αναμένω να τη μάθω επώνυμα και επίσημα και να τοποθετηθώ.
Το γραφείο του καθηγητή σήμερα

Σε ερώτηση που του κάναμε σχετικά με τις καταγγελίες ότι ζητούσε από φοιτήτριες να ποζάρουν γυμνές ή ημίγυμνες  για να περάσουν το μάθημα αρνήθηκε ότι έκανε κάτι τέτοιο:

“Φυσικά και δεν έχουν γίνει αυτά τα πράγματα αλλά ξαναλέω δεν θα απαντήσω σε φήμες. Εάν έχει γίνει σε σας κάποια επώνυμη καταγγελία μπορείτε να την προχωρήσετε στα αρμόδια διοικητικά όργανα ή να μου την αναφέρετε. Εγώ δεν έχω λάβει γνώση. Έχω κληθεί σε μια ΕΔΕ τον Μάρτιο,στην οποία δεν ρωτήθηκα τίποτα σχετικό με τα πράγματα τα οποία ακούγονται τις τελευταίες ημέρες , μία διαδικασία η οποία θεωρητικά είναι μυστική,γι αυτό τον λόγο δεν θα μπω σε πιο μεγάλη ανάλυση. Ξέρω ότι υπάρχει ένα πόρισμα. Εγώ δεν έχω λάβει γνώση αυτού του πορίσματος και σήμερα το μεσημέρι ενημερώθηκα με έγγραφο ότι το Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει την πειθαρχική διαδικασία και μου ζητάει να απέχω από την άσκηση των καθηκόντων μου.

Θα περιμένω μέχρι να λάβω γνώση επίσημη. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αντεγκαλέσω και να έλθω σε διαμάχη με φοιτητές και φοιτήτριες στο επίπεδο του κάποιος είπε , δεν είπε… Είμαι στη διάθεση των οργάνων για οτιδήποτε θέλουν να μου καταλογίσουν , να ακούσω ,να συζητήσω, να δω τι έχει συμβεί.”

 

 καθηγητή

Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις και τις καταγγελίες των φοιτητών ο εκπαιδευτικός ανέφερε:
“Τα πράγματα τα οποία κάθε φοιτητής επιλέγει να γράψει ως ενήλικο άτομο στα προσωπικά του μέσα και να καταθέσει σε εφημερίδες και δελτία είναι δικαίωμα του. Δεν θα μπω σε τέτοιου είδους αντεγκλήσεις . Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα . Περιμένω να απαντήσω όταν θα έλθουν συγκεκριμένα στοιχεία, να δω τι είναι αυτά τα οποία καταγγέλλονται γιατί κάθε φορά που κάποιο μέσο φέρνει κάτι τα πράγματα πολλαπλασιάζονται.”

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών ενέκρινε το πόρισμα της ΕΔΕ που έγινε μετά τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες ο συγκεκριμένος καθηγητής «ζητούσε από τους φοιτητές επικοινωνία μέσω κοινωνικών δικτύων (όπως facebook) «για να είναι πιο άμεση» καταλήγοντας να στέλνει προσωπικά μηνύματα φτάνοντας σε σημεία σεξουαλικής παρενόχλησης, ζητούσε από φοιτήτριες γυμνές φωτογραφίσεις στο εργαστήριο, εκδικούταν και έφτανε σε σημεία λεκτικής υποτίμησης και προσωπικού υποβιβασμού απέναντι σε φοιτητές, ζητούσε ακόμα και πιστοποίηση στις εξετάσεις μέσω σέλφι και προσωπικών φωτογραφιών εκμεταλλευόμενος τη θέση του και την εξουσία που του δίνει η καθηγητική ιδιότητα απέναντι στους φοιτητές».

Μετά τις καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την οποία εκδόθηκε το πόρισμα, ενώ η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αποφάσισε να παραπέμψει τον διδάσκοντα στο πειθαρχικό του πανεπιστημίου ώστε να προχωρήσει σε αποχή από τα καθήκοντά του.

Στο πλαίσιο «άσκησης» ζήτησε από φοιτήτριες γυμνές φωτογραφίες

Η αποχή του καθηγητή από τα καθήκοντα του θα ισχύσει έως τη σύγκλιση Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο έχει ήδη παραπεμφθεί η υπόθεση του μέλους της ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό).

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής ζήτησε ο καθηγητής να απομακρυνθεί λόγω σωρείας καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση, αλλά και παραβατική και σεξιστική συμπεριφορά από μέρους του.

Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, μίλησαν το πρωί η Μαρία Γεωργακοπούλου, απόφοιτη και η Ιωάννα Καρδούλια, φοιτήτρια του Τμήματος, περιγράφοντας την υπόθεση.

«Η υπόθεση δεν είναι τόσο απλή. Πρόκειται για καθηγητή του Τμήματος, ο οποίος ζητούσε από φοιτήτριες να τις βγάλει φωτογραφία και κάποιες φορές με ακατάλληλο περιεχόμενο, δηλαδή γυμνές. Ωστόσο, οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια της ΕΔΕ, δεν αφορούν μόνο σεξουαλικές παρενοχλήσεις», αναφέρει αρχικά η κ. Γεωργακοπούλου και εξηγεί ότι ορισμένες καταγγελίες αφορούν ακόμα και «αντιδεοντολογική συμπεριφορά, τόσο απέναντι σε φοιτητές -περιπτώσεις bullying- όσο και απέναντι σε καθηγητές», ενώ όπως υπογράμμισε «η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο Πειθαρχικό».

Σε ερώτηση για το πόσο καιρό συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά, η απόφοιτη του Τμήματος, σημείωσε ότι «από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, υπάρχουν καταγγελίες που αυτά που περιγράφουν έγιναν μέχρι και πριν δέκα χρόνια», ενώ, όπως είπε, «η ΕΔΕ ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια, που υπήρξαν και οι έγγραφες καταγγελίες».

Σύμφωνα με την κ. Καρδούλια, «στο πλαίσιο εργασίας έχει σχολιάσει ακόμα και το μπούστο φοιτήτριας», ενώ όπως τόνισε «το να δώσει φοιτήτρια φωτογραφία τέτοιου περιεχομένου ήταν προαπαιτούμενο για να περάσει το μάθημα», με την κ. Γεωργακοπούλου να συμπληρώνει ότι «στο πλαίσιο άσκησης ζήτησε από φοιτήτριες τέτοιες φωτογραφίες».

Καταγγελίες και ΕΔΕ

Καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά και παρενοχλήσεων σε φοιτήτριες του τμήματος και υπέρβαση των αποδεκτών ορίων οικειότητας είχαν ακουστεί και παλαιότερα, χωρίς να υπάρξουν κατηγορίες. Περί τα τέλη Ιανουαρίου, φοιτητές του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να καταγράψουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης. Σε σχετική ανακοίνωση αναφερόταν ότι πλήθος φοιτητριών έχουν βιώσει συμπεριφορές παρενόχλησης και έμφυλων διακρίσεων. Οι καταγγελίες δημοσιεύονται ανώνυμα, ωστόσο οι καταγγέλλοντες καλούνται, κατά προτίμηση, να υποβάλουν επώνυμα τη δήλωσή τους, προκειμένου η ομάδα που συλλέγει τις αναφορές να διερευνήσει την πιθανότητα αντίδρασης στο καταγγελλόμενο περιστατικό.

Mετά τις καταγγελίες στο ΑΠΘ και σε άλλες σχολές οι φοιτητές συνεχίζουν τις καταγγελίες, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην ανεχθούν καθηγητές να εκμεταλλεύονται την εξουσία που τους δίνει η καθηγητική έδρα και χρησιμοποιώντας και τα social media γνωστοποιούν καταγγελίες για ανάρμοστες συμπεριφορές.

Η αποκάλυψη του ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ και της ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ

  • Ο φάκελος της «υπόθεσης Ν.Μ.» στο τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ βρίθει περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, εκφοβιστικής και υποτιμητικής συμπεριφοράς εις βάρος φοιτητών αλλά και καθηγητών.
  • Το πόρισμα της ΕΔΕ μετά την έγκρισή του και από τη Σύγκλητο έχουν τα μέλη του Πειθαρχικού, που αναμένεται να αποφασίσει εάν θα τεθεί σε αργία ή θα απολυθεί ο καθηγητής, με ανοιχτό ακόμα και΄το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης! 

«Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον».

Με αυτό το… απόφθεγμα «καλωσορίζει» στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής Ν.Μ., που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση και εκφοβισμό απέναντι σε φοιτήτριες, φοιτητές και συναδέλφους του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ ΜΠΑΛΤΑ

Για χρόνια, στο συγκεκριμένο Τμήμα του Πανεπιστημίου η αδικία είχε γίνει νόμος! Και
μπορεί στους διαδρόμους της σχολής να γίνονταν ακόμα και πριν από το 2010 συζητήσεις
και να κυκλοφορούσαν… αδέσποτες φήμες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης,
διακρίσεων και εκφοβισμού υποδεικνύοντας ως δράστη τον συγκεκριμένο διδάσκοντα, όμως
οι αρμόδιοι δεν επέδειξαν ιδιαίτερη θέληση προκειμένου να τον εμποδίσουν. Τουναντίον,
όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Μπαμ στο Ρεπορτάζ», φρόντισαν να τον επιβραβεύσουν με
προαγωγή!

Ε∆Ε

Έπρεπε να φτάσουμε στο σωτήριο έτος 2021 για να διερευνηθεί ενδελεχώς το ζήτημα
από τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου, κάτι που έγινε υπό την οργανωμένη και συνεχή
πίεση ομάδας φοιτητών, που απαιτούσαν την απονομή δικαιοσύνης. Έτσι, στις αρχές του
έτους διατάχθηκε Ένορκη ∆ιοικητική Εξέταση (Ε∆Ε) προκειμένου να διερευνηθούν τα
επίμαχα περιστατικά.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που εδώ και χρόνια αισθάνονταν απειλή από μια… άτυπη
κατάσταση τρομοκρατίας και δίσταζαν να καταγγείλουν τα όσα ισχυρίζονται ότι βίωσαν από
τον συγκεκριμένο καθηγητή, κλήθηκαν να καταθέσουν στο πλαίσιο της Ε∆Ε. Στο πλευρό
τους στάθηκαν εκατοντάδες φοιτητές αλλά και συγκεκριμένοι καθηγητές που κατέθεσαν με
τη σειρά τους τα όσα έχουν υποπέσει στην αντίληψή τους σχετικά με τη συμπεριφορά και
την παρουσία του Ν.Μ. στο Τμήμα.

Από τη διαδικασία της Ε∆Ε προέκυψε ένας εμπιστευτικός φάκελος που περιέχει όλες τις
καταθέσεις αλλά και τις ανωμοτί εξηγήσεις του ίδιου του διδάσκοντος. Το πόρισμα, μετά την
έγκρισή του και από τη Σύγκλητο, βρίσκεται στα χέρια των μελών του Πειθαρχικού
Συμβουλίου του ΕΚΠΑ, που αναμένεται να αποφασίσει εάν ο Ν.Μ. θα τεθεί σε αργία ή θα
απολυθεί. ∆εν αποκλείεται, βέβαια, και το ενδεχόμενο της ποινικής δίωξης. Στην περίπτωση
αυτή αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου έρευνα από τον αρμόδιο εισαγγελέα. καθηγητή

Στην έρευνα πρωτοστάτησε, μεταξύ άλλων, μια ομάδα φοιτητών, με το όνομα «EMME
Whistleblowing», η οποία εδώ και μήνες είχε απευθύνει κάλεσμα σε όποιους/ες φοιτητές
/τριες έχουν πέσει θύματα του συγκεκριμένου διδάσκοντος ή γνωρίζουν κάτι για την
υπόθεση να επικοινωνήσουν μαζί τους μέσα από μια ασφαλή και απόλυτα εμπιστευτική
διαδικασία. Με εχεμύθεια και διακριτικότητα συγκέντρωσαν μαρτυρίες και στοιχεία, τα οποία
στη συνέχεια διαβίβασαν ενόρκως στην Επιτροπή της Ε∆Ε.  καθηγητή

Προσέγγιση

Στο σύνολο των καταθέσεων αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής ενθάρρυνε από
το πρώτο κιόλας μάθημα κάθε εξαμήνου την επικοινωνία με τους φοιτητές του μέσω των
κοινωνικών δικτύων, προκειμένου η επαφή τους να είναι «αμεσότερη» …….

Διαβάστε τη συνέχεια των αποκαλύψεων μας εδώ

καθηγητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

        

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας