5:58 Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022
eReportaz

Live:

"Έκρηξη" της χονδρικής τιμής του ρεύματος

"Έκρηξη" της χονδρικής τιμής του ρεύματος

Σημαντική αύξηση της τάξης του 28,56% καταγράφει για αύριο η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο ελληνικό σύστημα ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου η τιμή θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 362,22 ευρώ/MWh, από 281,75 ευρώ/MWh σήμερα. Σημειώνεται ότι η μέγιστη τιμή θα φτάσει στα 446,52 ευρώ/MWh ενώ η ελάχιστη στα 281,21 ευρώ/MWh.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις για την επάρκεια του συστήματος ηλεκτρισμού

Υπενθυμίζεται ότι χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρία της ΡΑΕ και με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ καθώς και εκπροσώπων των ηλεκτροπαραγωγών (Elpedison, Ήρων) με θέμα την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αφορμή για τη σύσκεψη στάθηκαν οι πληροφορίες ότι ενδεχομένως ένα φορτίο LNG που ήταν προγραμματισμένο να αφιχθεί στις 7 του μήνα, θα καθυστερούσε για 2 ημέρες.

Ωστόσο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε ότι λόγω των συνθηκών της αγοράς και καθώς η Ελλάδα εμφάνιζε για σήμερα (3/3) χαμηλότερες τιμές από τις γειτονικές της χώρες, πραγματοποιούνται σημαντικές εξαγωγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών είχαμε εισαγωγές 14 χιλιάδες μεγαβατώρες και για σήμερα προβλέπεται να γίνουν εξαγωγές 13 χιλιάδες μεγαβατώρες. Η διαφορά των 27 χιλιάδων μεγαβατωρών ισοδυναμεί με την παραγωγή περίπου 4 μονάδων φυσικού αερίου.

Για να πραγματοποιηθούν αυτές οι εξαγωγές, διαπιστώθηκε ότι οι παραγωγοί ηλεκτρισμού, “τραβούν” από το σύστημα μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου σε σχέση με τις αρχικές τους δηλώσεις, με αποτέλεσμα οι ανάγκες τους να καλύπτονται από το αέριο εξισορρόπησης του ΔΕΣΦΑ και να σπαταλώνται αποθέματα από τους αποθηκευτικούς χώρους της Ρεβυθούσας.

Σημειώνεται ότι στην εγχώρια αγορά συμμετέχουν κυρίως οι μονάδες αερίου, οι οποίες δίνουν χαμηλότερες προσφορές από τους λιγνίτες της ΔΕΗ, οι οποίοι παραμένουν stand by, όπως και τα υδροηλεκτρικά.

Αν και επί του παρόντος, διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την επάρκεια του συστήματος, εντούτοις αποφασίστηκε η σύσκεψη να επαναληφθεί την Παρασκευή, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.

Εάν μέχρι τότε δεν έχει εξομαλυνθεί από μόνη της η αγορά, τότε η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από τους ηλεκτροπαραγωγούς να καταναλώνουν αυστηρά τις ποσότητες που δηλώνουν και να μην κάνουν υπερβάσεις που μειώνουν τα αποθέματα της Ρεβυθούσας.

Διαβάστε επίσης

Ακρίβεια: Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος

Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ρεύματος εντός της ΕΕ

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

         

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας