8:36 Τρίτη 23 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για τις προνοιακές δομές μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Έκτακτη σύσκεψη τη Δευτέρα στο Μαξίμου για τις προνοιακές δομές μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Δόμνα Μιχαηλίδου θα εξετάσουν τα ζητήματα που έχουν προκύψει, μετά και τις τελευταίες καταγγελίες.

Το θέμα των προνοιακών δομών και των καταγγελιών που έχουν διατυπωθεί από φορείς και πρώην φιλοξενούμενους, μετά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου», αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σ’ αυτήν θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, καθώς και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου και άλλοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης.

Θα εξεταστούν όλες οι καταγγελίες
Από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι θα διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί για όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου», είτε πρόκειται για επικεφαλής ή εργαζόμενους.

Παράλληλα, στελέχη της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται να κλείσει η «Κιβωτός», κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες παιδιά να βρεθούν στο δρόμο.

Την ίδια ώρα, από τις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να ανατεθεί ο φάκελος της υπόθεσης σε εισαγγελείς ανηλίκων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται πέντε δομές, της Αθήνας, του Βόλου, της Χίου, των Ιωαννίνων και της Καλαμάτας.

Οι καταγγελίες μάλιστα αξιολογούνται ως πολύ σοβαρές, καθώς προέρχονται από διαφορετικά πρόσωπα και χώρους και αφορούν διάφορα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων έχουν ήδη καταθέσει τρία άτομα:

• Ο 19χρονος, που έχει καταγγείλει περιστατικά ασέλγειας και κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος του κατ’ εξακολούθηση από στέλεχος της Κιβωτού.

• Ένας 16χρονος, ο οποίος έχει επιβεβαιώσει τα όσα φρικτά αποκάλυψε ο 19χρονος, υποστηρίζοντας ότι έχει υπάρξει αυτόπτης μάρτυρας των όσων κατήγγειλε.

• Ένας εργαζόμενος δομής, που μίλησε στους αστυνομικούς και για άλλα περιστατικά ασέλγειας.

Μιχαηλίδου: Δεν γνώριζα, θα γίνει έρευνα σε βάθος
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να γνωρίζει συνέχεια τι συμβαίνει στις δομές, τόνισε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχολιάζοντας τις σοκαριστικές καταγγελίες που έχουν βγει στη δημοσιότητα για την «Κιβωτό του Κόσμου».

«Λάβαμε γνώση όταν διέρρευσαν τα δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία, στο πλαίσιο της νομιμότητας, με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη. Για να είμαι σαφής, καμία μα καμία γνώση για οτιδήποτε άλλο μέχρι στιγμής, παρ’ ότι η μέρα ήταν πολύ δύσκολη και η αστυνομία και η εισαγγελία ήταν από πάνω στην υπόθεση» σημείωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου σχολίασε επίσης όσα φρικιαστικά έρχονται στο φως για την Κιβωτό του Κόσμου και τον πατέρα Αντώνιο και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει όσες παρεμβάσεις χρειάζεται για να προστατέψει τα παιδιά.

«Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς, αν θέλετε, είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο οι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι, τα τελευταία τρία χρόνια, το 40% των παιδιών από τα ιδρύματα έχουν πάει σε ανάδοχες οικογένειες και εξήγησε ότι, για την ώρα, η θέση της Πολιτείας είναι να περιμένει τις αποφάσεις της εισαγγελίας για την υπόθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κιβωτός του Κόσμου: «Φοβήθηκαν να καταγγείλουν όσα έζησαν» – Νέες μαρτυρίες

Ιερώνυμος για «Κιβωτό του Κόσμου»: Επέβαλα την απαγόρευση ιεροπραξιών στον πατέρα Αντώνιο

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας