13:40 Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Έκτακτο: Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για περίπου 2 δισ. δολάρια

Έκτακτο: Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για περίπου 2 δισ. δολάρια

Συνεχίζεται το θρίλερ όσον αφορά στη διάσωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως η UBS – βασική της ανταγωνίστρια – προσέφερε ποσό ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εξαγορά της, αλλά την τράπεζα να την κρίνει ως «πολύ χαμηλή».

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, η UBS Group AG, προσφέρθηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse για έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τη νομοθεσία της χώρας για να παρακάμψει μια ψηφοφορία των μετόχων για τη συναλλαγή, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Financial Times.

Η UBS, πιέζεται από τις Αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε σήμερα την εξαγορά, με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές αύριο, Δευτέρα.

Η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με πτώση 8% στα 1,86 φράγκα την Παρασκευή. Μέλη της κυβέρνησης συνεδρίασαν σήμερα το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών στη Βέρνη, αναφέρει η εφημερίδα 20 Minutes, για να συζητήσουν αυτό το θέμα που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ελβετική οικονομία.

Η Credit Suisse, ωστόσο, πιστεύει ότι η προσφορά είναι πολύ χαμηλή και θα πλήξει τους μετόχους και τους εργαζόμενους που έχουν λάβει μετοχές, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

Οι πολύπλοκες συζητήσεις σχετικά με την πρώτη συνένωση δύο παγκόσμιων συστημικά σημαντικών τραπεζών, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, έχουν προκαλέσει την παρέμβαση των ελβετικών και αμερικανικών Αρχών, σύμφωνα με άτομα με γνώση του θέματος.

Την ίδια ώρα, γίνεται γνωστό πως οι ελβετικές Αρχές εξετάζουν τη λήψη μέτρων όσον αφορά στα κέρδη των κατόχων ομολόγων της Credit Suisse (CSGN.S) στο πλαίσιο της διάσωσης της τράπεζας, δήλωσαν την Κυριακή δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές είναι ανήσυχες για μια τέτοια κίνηση, διότι φοβούνται ότι θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ευρώπης, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τελικά  στην είδηση της τελευταίας στιγμής η  UBS συμφώνησε να αγοράσει την Credit Suisse, με την προσφορά να ανέρχεται στα 2 δισ. δολάρια, με τις ελβετικές αρχές να είναι έτοιμες να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψηφοφορία των μετόχων για την περάτωση της συμφωνίας, καθώς σπεύδουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία πριν από τη Δευτέρα, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό το βράδυ της Κυριακής και θα αποτιμηθεί σε ένα ποσοστό της τιμής κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή, δήλωσαν τρία άτομα με άμεση γνώση της κατάστασης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Η ελβετική κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Βουτιά για Credit Suisse παρά το ελβετικό σωσίβιο

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας