18:04 Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023
eReportaz

Live:

Εκτάκτως μεταβαίνει στην Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας - Υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ εντός ωρών

Εκτάκτως μεταβαίνει στην Αίγυπτο ο Νίκος Δένδιας - Υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ εντός ωρών

Στην Αίγυπτο μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, βασικό αντικείμενο των οποίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου αναμένεται εντός των επόμενων ωρών.

Η ιστοσελίδα Sada Elbalad, που επικαλείται ελληνικές διπλωματικές πηγές, γράφει ότι πηγές επιβεβαίωσαν ότι θα υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών για την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.

Το δημοσίευμα της αιγυπτιακής ιστοσελίδας υπογραμμίζει πως το Κάιρο επιδιώκει να καταργήσει τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Φαγιέζ αλ Σάρατζ. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές φέρονται να δήλωσαν στην ιστοσελίδα πως η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο πραγματοποιείται σε μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά μετά την υπογραφή συμφωνίας θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

Όπως γράφει το Κυπριακό Πρακτορείο (ΚΥΠΕ), επικαλούμενο το ίδιο δημοσίευμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών:

«Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, μέσω έγκυρων συμφωνιών. Όχι μέσω άκυρων και κενού περιεχομένου συμφωνιών, όπως η συμφωνία Τουρκίας και πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σαράζ με έδρα την Τρίπολη και, φυσικά, όχι μέσω της μονομερούς υποβολής συντεταγμένων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα- Κύπρος- Αίγυπτος- Γαλλία και ΗΑΕ κατά της τουρκικής προκλητικότητας

Αίγυπτος και Γαλλία πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

       

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας