Live:
Η ΕΕ πρέπει να αυξήσει μαζικά τις δαπάνες μέσω κοινού δανεισμού για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, καθώς υστερεί επικίνδυνα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Κίνας και απειλώντας τους στόχους του μπλοκ για ενίσχυση της γεωπολιτικής του θέσης αναφέρει στην πολυαναμενόμενη έκθεση του που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, ο Μάριο Ντράγκι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας που πιστώθηκε ότι «έσωσε το ευρώ» κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ζήτησε πέρυσι από τον Μάριο Ντράγκι, να μελετήσει πώς το μπλοκ των 27 χωρών της Ε.Ε μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ανασφάλειας και οικονομικών προκλήσεων.
Ο κ. Ντράγκι στην έκθεσή του καλεί τα κράτη – μέλη της ΕΕ να αναπροσαρμόσουν το οικονομικό και βιομηχανικό τους μοντέλο άμεσα, χαλαρώνοντας τους κανόνες ανταγωνισμού για να καταστούν ευκολότερες οι συγχωνεύσεις σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, την ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγορών, καλύτερη χρήση των κονδυλίων που ξοδεύουν τα κράτη – μέλη για τις αμυντικές προμήθειες και μια νέα, επικαιροποιημένη, εμπορική ατζέντα.
Ζητά επίσης πρόσθετες επενδύσεις τουλάχιστον 750-800 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ΕΕ.
«Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πρέπει πραγματικά να φοβόμαστε για την αυτοσυντήρησή μας και ο λόγος για μια ενιαία απάντηση δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτικός», είπε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει την έκθεσή του.
Παρουσιάζοντας το προσχέδιό του για μια «νέα βιομηχανική στρατηγική» που βασίζεται σε περίπου 170 προτάσεις, ο Ντράγκι είπε ότι «οι επενδυτικές ανάγκες που συνεπάγονται όλα αυτά είναι τεράστιες», αλλά ότι απαιτείται «ριζική αλλαγή».
Επικαλούμενος το ιστορικό ταμείο ανάκαμψης του μπλοκ από τον Covid, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει νέα «κοινά χρεόγραφα… για τη χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την ασφάλεια της ΕΕ». Θεωρώντας πως πρέπει να είναι πιο ενεργός ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων . “Ο ιδιωτικός τομέας είναι απίθανο να μπορέσει να χρηματοδοτήσει τη μερίδα του λέοντος, χωρίς τη συμμετοχή του δημοσίου τομέα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι.
Μεγαλύτερος υποστηρικτής της ιδέας αυτής είναι η Γαλλία, αλλά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αντιτίθενται σε μια τέτοια ενέργεια, φοβούμενοι ότι θα αναγκαστούν να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα για να αντισταθμίσουν τις πιο αδύναμες χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Έχοντας επίγνωση των δυσκολιών της πρότασής του, ο Ντράγκι είπε ότι τα κοινά δάνεια θα ήταν δυνατά μόνο εάν «εκπληρωθούν οι πολιτικές και θεσμικές προϋποθέσεις».
Μια άλλη λύση, είπε, ήταν η καλύτερη κινητοποίηση του ιδιωτικού κεφαλαίου στο μπλοκ της Ένωσης, υποστηρίζοντας την πρόοδο στην μακρόχρονη πίεση για μια «ένωση κεφαλαιαγορών» της ΕΕ.
Στην έκθεσή του, ο Ντράγκι προειδοποιεί ότι η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αντιμέτωπη με περισσότερο ανταγωνισμό από το εξωτερικό, αλλά με μειωμένη πρόσβαση στις ξένες αγορές, καθώς οι αντίπαλοι της δημιουργούν ολοένα και περισσότερο εμπόδια στο ελεύθερο εμπόριο. Επισήμανε το «μεγάλο χάσμα» στην οικονομική ανάπτυξη που «άνοιξε μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, κυρίως λόγω της πιο έντονης επιβράδυνσης της αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρώπη».
Η έκθεση του Ντράγκι επισήμανε και την αδυναμία της ΕΕ στις αναδυόμενες τεχνολογίες που θα οδηγήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη – με μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες μεταξύ των κορυφαίων 50 εταιρειών τεχνολογίας στον κόσμο.
«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει ένας τόπος όπου η καινοτομία ανθίζει», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους, λέγοντας ότι “Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα αν όλα αυτά γίνονταν σαν να ενεργούσαμε ως κοινότητα αλλά δεν έχουμε εστίαση σε βασικές προτεραιότητες. Δεν συνδυάζουμε τους πόρους μας για να δημιουργήσουμε κλίμακα. Και δεν συντονιζόμαστε οι πολιτικές που έχουν σημασία».
Ν.Β
Δημοσκόπηση: Οι Ευρωπαίοι προτιμούν Μάριο Ντράγκι αντί της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι της ΕΕ
Μάριο Ντράγκι: «Με την απόφαση που ελήφθη στις Βρυξέλλες, σύντομα θα μειωθούν και οι λογαριασμοί»