13:57 Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

Eκβίαση και δωροληψία για Παπαγγελόπουλο και συνεργούς

Eκβίαση και δωροληψία για Παπαγγελόπουλο και συνεργούς

Για δύο επιπλέον αδικήματα, εκείνο της εκβίασης και της δωροληψίας, αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», να ελεγχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και υπεύθυνος για θέματα Διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αλλά και οι δημοσιογραφικοί βραχίονες, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνής.

Όπως έγραψε η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και την προηγούμενη Κυριακή οι ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται μετά την κατάθεση του Ελληνοϊσραηλινού επιχειρηματία στη Βουλή και τις καταγγελίες για εκβίαση την οποία υπέστη από ομάδα με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο. Μέσα στην εβδομάδα, λοιπόν, αναμένεται να υποβληθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης από τουλάχιστον 30 βουλευτές, ενώ στη συνέχεια θα αποφασίσει η Ολομέλεια, προκειμένου η υπάρχουσα προκαταρκτική επιτροπή να συμπεριλάβει στο αντικείμενό της και τα δύο προαναφερόμενα αδικήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Σύμφωνα με πηγές από την Προανακριτική εκτός από τον κ. Παπαγγελόπουλο η δίωξη θα στραφεί και στα ονόματα εκδοτών και δημοσιογράφων που ενέπλεξε ο Σάμπυ Μιωνής μέσω της κατάθεσής του. Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας κατονόμασε τον εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία» Ιωάννη Φιλιππάκη και τον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Τάρκα, οι οποίοι από την πλευρά τους μιλούν για μια άλλη αλήθεια.

Ωστόσο, κάνεις από τους εμπλεκόμενους, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταφέρει να δώσει πειστική απάντηση για το πώς ιδιώτες και εν προκειμένω ένας εκδότης και ένας δημοσιογράφος δεσμεύτηκαν στο διαβόητο συμφωνητικό (roadmap) ότι έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν εισαγγελικές έρευνες ακόμη και για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης η οποία διερευνόταν από την εισαγγελία Διαφθοράς! Μάλιστα, η επιστολή-υπόμνημα του κ. Φιλιππάκη στην προανακριτική περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την κατάσταση, καθώς αποκάλυψε ότι στις 15 Μαΐου 2018, δηλαδή δύο μήνες μετά την υπογραφή τού συμφωνητικού που αναφερόταν σε πράξεις αρχειοθέτησης κακουργημάτων με αντάλλαγμα χρηματικό ποσό πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Νίκου Παππά παρουσία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και εκπροσώπου του κ. Μιωνή με θέμα «τήρηση των εκατέρωθεν δεσμεύσεων του συμβιβασμού». Ουσιαστικά, λοιπόν, ο γνωστός εκδότης δείχνει τους δύο πρώην υπουργούς ότι θα εγγυούνταν την αρχειοθέτηση υποθέσεων, οι οποίες διερευνόνταν αυτεπάγγελτα από την ελληνική Δικαιοσύνη, μεταξύ των οποίων και εκείνη της εγκληματικής οργάνωσης που ξέπλενε χρήματα μέσω της λίστας Λαγκάρντ!

Oι εκμυστηρεύσεις Παππά για Παπαγγελόπουλο και τα ηχητικά ντοκουμέντα

Ερωτηθείς σχετικά την περασμένη Πέμπτη από μέλη της Προανακριτικής επιτροπής ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε το περιεχόμενο του συμβιβασμού για την τήρηση του οποίου αποδείχτηκε πως οργάνωσε συνάντηση στο γραφείο του! Στη διάθεση της «Μ» βρίσκεται ολόκληρη η κατάθεση τού πρώην υπουργού στη Βουλή. Μια απλή ανάγνωσή της και μόνο γεννά ερωτήματα. Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του Θανάση Πλεύρη σχετικά με το εάν έχει εκμυστηρευθεί σε τρίτα πρόσωπα ύπαρξη «παραδικαστικού κυκλώματος» με επικεφαλής τον Παπαγγελόπουλο ή έχει αναφέρει ότι οι περιπέτειες του Σταύρου Παπασταύρου θα τελειώσουν εάν τους δώσει τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ο κ. Παππάς απάντησε όχι. Μάλιστα, δήλωσε ανοικτός στη λήψη από τη Βουλή των ηχητικών ντοκουμέντων, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του Σάμπυ Μιωνή. Ο διάλογος έχει ως εξής:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ:… Εσείς, κύριε Παππά, έχετε εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Σε καμία των περιπτώσεων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ούτε και εκτός Ελλάδος, στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ, στην Κύπρο; Μιλήσατε με κανέναν;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Πουθενά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Εχετε πει σε κανέναν ότι, προκειμένου «να σταματούσε η καταδίωξη τού Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσετε κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι»;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Οχι, όχι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ότι ο κ. Παπασταύρου θα πληρώσει λόγω του κ. Σαμαρά το έχετε εκμυστηρευτεί σε κανέναν;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Ποτέ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Όταν εσείς ακούσατε τον κ. Μιωνή στη συνάντηση στην οποία υπήρχε, που θα έρθουμε μετά, πέρασε από το μυαλό σας ότι ενδεχομένως ο κ. Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε με παραδικαστικές μεθόδους;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Επιτρέψτε μου να πω τώρα με την ευκαιρία της ερώτησης το εξής. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία γίνεται, και επειδή είστε πολιτικοί όλοι θα το καταλάβετε, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή μας στο Ισραήλ, ο κ. Μιωνής είναι και επικαλείται συχνά-πυκνά τις σχέσεις του με την κυβέρνηση αυτής της χώρας. Την επικαλείται και στη συνάντησή μας. Σε καμία, λοιπόν, των περιπτώσεων δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αυτή η συνάντηση ήταν μία συνάντηση στην οποία ο κ. Μιωνής ήταν υπό πίεση. Ο κ. Μιωνής, θα σας έλεγα σε υψηλούς τόνους, εξηγούσε ότι έχει σοβαρές διασυνδέσεις, οι οποίες θα είναι με το μέρος του ενδεχομένως σε μία συνέχιση της αντιδικίας κ.λπ.

Σύμφωνα με έγκυρες «πηγές» από τη Βουλή οι συγκεκριμένες ερωτήσεις που τέθηκαν από τον κ. Πλεύρη δεν ήταν τυχαίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία συνδέουν τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και alter ego του Αλέξη Τσίπρα με συγκεκριμένες (διόλου τιμητικές) αναφορές για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και όχι μόνο. Οι ίδιες καθόλα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ανύποπτο χρόνο ενδεχομένως ο κ. Παππάς είχε προχωρήσει σε ενδιαφέρουσες εκμυστηρεύσεις σχετικά με τον ρόλο του πρώην αναπληρωτή υπουργού και την προσωπική ατζέντα που εξυπηρετούσε μέσω ενός συγκεκριμένου δικτύου.

Την ίδια στιγμή τα μέλη της προανακριτικής που ανήκουν στην πλειοψηφία φέρονται αποφασισμένα να ζητήσουν από τον Σάμπυ Μιωνή την προσκόμιση όλων των αποδεικτικών στοιχείων που δηλώνει ότι έχει στην κατοχή του. Από το περιβάλλον του επιχειρηματία, πάντως, τονίζεται ότι όλα όσα έχει καταθέσει στη Βουλή και τους εισαγγελείς αποδεικνύονται και ότι είναι στη διάθεση τόσο των εισαγγελικών Αρχών όσο και των μελών της Προανακριτικής που ούτως ή άλλως έχουν εισαγγελικά καθήκοντα.

Ο συμβιβασμός και ο πρώην υπουργός

Το ίδιο ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις του Νίκου Παππά σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ραντεβού της 10ης Μαρτίου 2016 που «έκλεισε» στο Μαξίμου παρουσία των κ.κ. Μιωνή και Παπαγγελόπουλου. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν πιέσεων της ισραηλινής πλευράς, η οποία έκανε λόγο για αντισημιτικό θύλακα στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, κάλυψε τον κ. Παπαγγελόπουλο σε ό,τι αφορά το θέμα των δικαστικών εξόδων του Ι. Φιλιππάκη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Σε εκείνη τη συνάντηση, λοιπόν, κυρίως μιλούσε ο κ. Μιωνής. Εξήγησε όλο του το αφήγημα για άλλη μια φορά, ότι θεώρησε πως απέναντί του υπάρχει μία πλεκτάνη, μία ομάδα η οποία λειτουργεί εναντίον του. Εγώ του έκανα καθαρό σε κάθε στιγμή ότι τέτοιο πράγμα δεν υφίσταται και εκεί πέρα έληξε και η πρώτη προσπάθεια. Τους μετέφερε την επιθυμία και των δύο κυβερνήσεων να υπάρξει ένας συμβιβασμός και μία καταλλαγή, να μην υπάρχει αυτή η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Αντιπαράθεση ποιανού;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Του Φιλιππάκη και του Μιωνή. Αυτή είναι η αντιπαράθεση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Και τι ειπώθηκε; Πείτε μου παρακάτω κανονικά. Μίλησε ο κ. Μιωνής και είπε ότι για τη δικαιοσύνη ενδεχομένως…Τι είπε για τη δικαιοσύνη; Οτι υπάρχει πρόβλημα στην ελληνική δικαιοσύνη;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Ο κ. Μιωνής και σε αυτήν τη συνάντηση –εξ όσων θυμάμαι, γιατί εγώ δεν τις ηχογραφώ ανέπτυξε όλο του το αφήγημα που λέει ότι στην ελληνική δικαιοσύνη υπάρχει μια ομάδα δικαστικών που τον καταδιώκει.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Αυτό είναι άσχετο με τον κ. Φιλιππάκη ενδεχομένως. Το συνδέει ο κ. Μιωνής. Εσείς έρχεστε και λέτε «να τα βρουν οι πλευρές». Ειπώθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο θέμα για έξοδα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Για δικαστικά έξοδα έγινε αναφορά και από τις δύο πλευρές.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Ο κ. Παπαγγελόπουλος πώς γνώριζε την ύπαρξη δικαστικών εξόδων, από τη στιγμή που δεν γνώριζε ούτε τον κ. Μιωνή και τον κ. Φιλιππάκη, δεν τον είχε συναντήσει ποτέ;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε να δείτε, νομικός δεν είστε και εσείς;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Βεβαίως, νομικός είμαι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Και συνήγορος του κ. Σαμαρά. Προσφάτως είχαμε συναντηθεί στα δικαστήρια.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Και του κ. Γεωργιάδη και του κ. Σαμαρά είμαι.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Οχι, το λέω γιατί ο κ. Σαμαράς μπορεί να κληθεί και τότε θα πρέπει να ζητήσετε την εξαίρεσή σας και εσείς. Ετσι δεν είναι;

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς θα μας υποδείξετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Σοβαρά; Και στα μέσα ενημέρωσης έξω, λοιπόν.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ*ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς θα μας υποδείξετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Και να πάρετε την ευθύνη. Να πείτε ότι δεν θα καλέσετε τον Σαμαρά. Κατάλαβες;

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριε Παππά… Κύριε Υψηλάντη, με συγχωρείτε…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Ακούς; Οχι, όχι…

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Μην βιάζεστε…

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): …ότι εάν δεν καλέσετε τον Σαμαρά, είστε υπόλογοι απέναντι στο πανελλήνιο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Οχι στην Επιτροπή, σε άλλους οι υποδείξεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Κύριε Παππά, εδώ είμαστε στις ερωτήσεις. Πού ήξερε ο κ. Παπαγγελόπουλος για έξοδα;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε να δείτε, εγώ υποθέτω. Δεν είμαι νομικός. Φαντάζομαι ότι σε κάθε δικαστική διένεξη το ζήτημα της κάλυψης των δικαστικών εξόδων είναι ένα από τα επίδικα των δύο πλευρών.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Και γιατί ο κ. Παπαγγελόπουλος…Τι τον ενδιέφερε η κάλυψη δικαστικών εξόδων; Γιατί το να μου πείτε «βρείτε τα», το καταλαβαίνω.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Αυτό που μπορώ να φανταστώ είναι ότι είχε το ίδιο ενδιαφέρον που είχα και εγώ για να υπάρξει ένας συμβιβασμός και να σταματήσει αυτή η υπόθεση.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Τη λέξη «έξοδα» την είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Εγινε αναφορά και από τις δύο πλευρές.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Αρα, έγινε από τον κ. Παπαγγελόπουλο;

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Εγινε αναφορά και από τις δύο πλευρές. Ειλικρινά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιος το είπε πρώτος.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ετσι, όμως, περιγράφεται διαπραγμάτευση. Για σκεφτείτε το.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ (Μάρτυς): Οχι, όχι. Καμία διαπραγμάτευση και ούτε ενώπιόν μου θα επέτρεπα να γίνει τίποτα τέτοιο.Ο Νίκος Παππάς καταδίκασε το περιεχόμενο του συμφωνητικού μεταξύ «Δημοκρατίας» και Μιωνή που ανέφερε με αναλυτική ακρίβεια την περαίωση σημαντικών εισαγγελικών ερευνών, τονίζοντας ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του roadmap όταν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του 2018. Ωστόσο, η επιστολή Φιλιππάκη (ο οποίος αναμένεται να κληθεί από την Προανακριτική) τον εκθέτει, καθώς τον εμφανίζει ως εγγυητή της τήρησης της συμφωνίας και τις επίλυσης των δικαστικών θεμάτων. 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

          

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας