21:31 Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022
eReportaz

Live:

ΕΛ.ΑΣ.: Eπιστροφή στο Σώµα για τον συγκατηγορούμενο του Κορκονέα

ΕΛ.ΑΣ.: Eπιστροφή στο Σώµα για τον συγκατηγορούμενο του Κορκονέα

Ο συγκατηγορούμενος του Επαμεινώνδα Κορκονέα στη δολοφονία Γρηγορόπουλου μετά την αθώωση λόγω αμφιβολιών έπεσε στα μαλακά με αργία 6 μηνών στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό που του ανοίγει το δρόμο για επιστροφή στο Σώμα

Του ΦΩΤΗ ΑΝΔΡΕΟΥ


Ο Βασίλης Σαραλιώτης μετά την αθώωση λόγω αμφιβολιών έπεσε στα μαλακά με αργία έξι μηνών στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό, που του ανοίγει τον δρόμο για επάνοδο στην ενεργό δράση


Πριν από 13 χρόνια ήταν ένα από τα δύο πρόσωπα που εξαιτίας τους κάηκε, στην κυριολεξία, η Αθήνα. Ήταν ένας από τους δύο αστυνομικούς που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο Βασίλης Σαραλιώτης ήταν οι ένστολοι οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2008, σε εκείνη τη μοιραία για τον 15χρονο περιπολία τους στα Εξάρχεια, του «έκοψαν» το νήμα της ζωής όταν πυροβόλησαν προς το μέρος του. Οι επόμενες μέρες από τις 6 Δεκεμβρίου ονομάστηκαν, δικαίως, «οι μέρες του Αλέξη», αν και πολλοί θέλησαν να τις εκμεταλλευτούν προκαλώντας μέχρι και την αντίδραση της μητέρας του αδικοχαμένου παιδιού.

Δικαστήρια

Ακολούθησαν δικαστήρια και πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της δίκης του Επαμεινώνδα Κορκονέα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, «για την αναγνώριση ή όχι του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου στην ποινή που του επιβλήθηκε για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου». Ο συγκατηγορούμενός του, ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, κρίθηκε αθώος από την ελληνική Δικαιοσύνη λόγω αμφιβολιών και ήταν εκτός φυλακής από το 2012. Όμως ο 44χρονος ήταν και εκτός Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω των κατηγοριών που αντιμετώπιζε.

Απόλυση

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ», την περασμένη Τρίτη στη Θεσσαλονίκη συνεδρίασε το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Αστυνομίας και αποφάσισε να του επιβληθεί η ποινή της αργίας με απόλυση διάρκειας έξι μηνών. Ο Βασίλης Σαραλιώτης ήταν παρών κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας στη Θεσσαλονίκη, μια και ο ίδιος είχε ζητήσει να γίνει η συνεδρίαση στην πόλη καθώς κατάγεται από την κοντινή Δράμα.
Μάλιστα, πληροφορίες έλεγαν ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα εργαζόταν σε μια εταιρεία διανομής καφέ στην πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας προσπαθώντας να αφήσει πίσω του όσα έγιναν το βράδυ του 2008. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα περιμένει να καθαρογραφεί η απόφαση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου και στη συνέχεια να του επιδοθεί.

Από εκείνη τη στιγμή ανοίγει, τυπικά και ουσιαστικά, ο δρόμος για την επιστροφή του στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο 44χρονος, μετά την αθώωσή του από το Εφετείο το καλοκαίρι του 2019, δήλωνε δικαιωμένος λέγοντας ότι «μου λείπει η δουλειά μου» και πως ίσως κάποια στιγμή εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αστυνομία. «Απλά έχω το δικαίωμα να το κάνω, ναι. Θέλω πρώτα να ηρεμήσω και μετά. Είναι ακόμα νωρίς για να σκεφτώ κάτι. Επειδή ήθελα να μπω στην Αστυνομία, μου άρεσε. Οπότε μου λείπει, ναι. Ήταν η δουλειά που ήθελα να κάνω», έλεγε ο ίδιος και χαρακτήριζε «ηθική δικαίωση» την απόφαση του δικαστηρίου.

Πειθαρχικός κώδικας

Τι σημαίνει όμως για τον Βασίλη Σαραλιώτη η πειθαρχική ποινή της «αργίας με απόλυση διάρκειας έξι μηνών»; Σύμφωνα με τον πειθαρχικό κώδικα του Σώματος, οι αστυνομικοί στους οποίους επιβάλλεται ποινή αργίας με απόλυση:

– Δεν εκτελούν υπηρεσία από την επομένη της επίδοσης σε αυτούς της σχετικής απόφασης, υποχρεούνται όμως να εμφανίζονται προς εξέταση ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών και ανακριτικών αρχών, εφόσον κλητεύονται.
– Δεν επιτρέπεται να φέρουν στολή και υπόκεινται σε όλες τις περί πειθαρχίας διατάξεις όπως οι εν ενεργεία αστυνομικοί και
– υποχρεούνται να παραδίδουν τον ατομικό τους οπλισμό και το υπηρεσιακό δελτίο ταυτότητας, οπότε εφοδιάζονται με σχετική βεβαίωση της Υπηρεσίας, η οποία φέρει φωτογραφία με πολιτική περιβολή και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Επίσης, μεταξύ άλλων ποινών, «ο χρόνος της αργίας με απόλυση σε καμιά περίπτωση δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και οι τελούντες στην κατάσταση αυτή λαμβάνουν το 50% του συνόλου των αποδοχών τους».
Όμως για τον Βασίλη Σαραλιώτη όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης, καθώς «από τη στιγμή που η απόφαση της Δικαιοσύνης είναι οριστική και αμετάκλητα αθωωτική, θα μπορεί να επιστρέψει στην υπηρεσία του και μάλιστα να διεκδικήσει να του καταβληθούν όλοι οι μισθοί που δεν του είχαν καταβληθεί λόγω της εκκρεμούς αυτής ποινικής διαδικασίας», λέει στην «ΜΠΑΜ» γνωστός ποινικολόγος.

Αναφερόμενος στον βασικό κατηγορούμενο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Σαραλιώτης μιλώντας πριν από καιρό σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχε υποστηρίξει ότι «ποτέ δεν δικαιολόγησα την πράξη του Κορκονέα. Τη θέση μου την έχω διαχωρίσει από την πρώτη στιγμή, αυτό είναι το θέμα, αλλά ποτέ δεν έγινα πιστευτός. Το ότι ‘‘κάνω τη δουλειά μου’’ δεν έχει σχέση και με τον πυροβολισμό ή την πράξη του αλλουνού. Οι δικές μου πράξεις ήταν μηδαμινές στο όλο σκηνικό».

Η εισαγγελική πρόταση για Κορκονέα 

Όσον αφορά τον Επαμεινώνδα Κορκονέα που δικάζεται ξανά στο Εφετείο Λαμίας το οποιο καλείται να αποφανθεί εκ νέου για τη χορήγηση ή μη ελαφρυντικού, ο εισαγγελέας της έδρας ήταν καταπέλτης και ζήτησε να μην του αναγνωρισθεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν άξιζε το ελαφρυντικό ο Κορκονέας» και ζήτησε να του επιβληθεί η ανάλογη ποινή για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Η αναγνώριση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού από το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο το καλοκαίρι του 2019 είχε οδηγήσει τον Κορκονέα εκτός φυλακής, καθώς παρά την καταδίκη του για τη συγκεκριμένη κακουργηματική πράξη, του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Το δικαστήριο διέκοψε για τις 28 Ιουνίου και τότε θα ακουστούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σαραλιώτη

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάτρα – ΓΑΔΑ: Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το θρίλερ με την κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

Πάτρα – Ο. Παπαδόπουλος: Τα παιδιά ήταν ο βασικός σύνδεσμος της Ρ. Πισπιρίγκου με τον σύζυγο της – Τώρα αρχίζει το (δικαστικό) θρίλερ της Πάτρας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

Top News

             

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας