7:21 Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023
eReportaz

Live:

Ελεύθεροι οι δύο Αφγανοί που είχαν καταδικαστεί ως διακινητές σε ποινές κάθειρξης 50 ετών ο καθένας

Ελεύθεροι οι δύο Αφγανοί που είχαν καταδικαστεί ως διακινητές σε ποινές κάθειρξης 50 ετών ο καθένας

Αποφυλακίζονται έπειτα από την εκδίκαση των εφέσεών τους οι δύο Αφγανοί αιτούντες άσυλο που είχαν καταδικαστεί ως λαθροδιακινητές σε ποινές κάθειρξης 50 ετών ο καθένας.

Ο Ακίφ Ραζούλι αφέθηκε ήδη ελεύθερος, καθώς αθωώθηκε, ενώ ο Αμίρ Ζαχίρι απαλλάχθηκε από την κατηγορία πρόκλησης ναυαγίου και σε λίγες ημέρες θα είναι και αυτός εκτός φυλακής.

Η πρωτόδικη ετυμηγορία για τους δύο Αφγανούς ήταν η ενοχή τους για μεταφορά υπηκόοων τρίτων χωρών που στερούνται του δικαιώματος εισόδου στα όρια της ελληνικής επικράτειας διά πλωτού μέσου και από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και κατά συρροή.

Ραζούλι και Ζαχίρι ξεκίνησαν από το Αφγανιστάν και βρέθηκαν στην παραλία Τσόνια της Λέσβου τον Μάρτιο του 2020, έχοντας επιβιβαστεί σε μια βάρκα από τα τουρκικά παράλια.

Ο Ζαχίρι κρίθηκε ένοχος μόνο για το ότι κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού – και αφού ο διακινητής εγκατέλειψε τη βάρκα – πήρε το πηδάλιο, θέλοντας, όπως είπε, να σώσει την έγκυο σύζυγό του και την επτάχρονη κόρη του. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, όμως, επειδή πήρε τον έλεγχο του σκάφους, τον έκρινε μεν ένοχο για διακίνηση και τον καταδίκασε σε οκταετή κάθειρξη, ωστόσο τον απάλλαξε από την κατηγορία της πρόκλησης ναυαγίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως, αφού ο Ζαχίρι βρίσκεται στη φυλακή από το 2020, έχει επιδείξει καλή διαγωγή, έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και έχει προσφέρει εθελοντική εργασία, θα αφεθεί ελεύθερος σε λίγες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Ελεύθεροι οι τρεις ανήλικοι φερόμενοι διακινητές μεταναστών – Πληροφορίες για άλλους δύο νεκρούς

Συνελήφθησαν 6 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Διαβάστε ακόμη

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας