18:32 Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023
eReportaz

Live:

Έλεγχος του ΕΟΠΥΥ για παράνομες υπηρεσίες τηλεϊατρικής και συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων

Έλεγχος του ΕΟΠΥΥ για παράνομες υπηρεσίες τηλεϊατρικής και συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων

Ο ΕΟΠΥΥ θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε ιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και λοιπές υγειονομικές δομές που συνεργάζονται με τα δίκτυα αυτά – Εξώδικο από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σε ιστοσελίδα.

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων, καθώς και χορήγηση ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για αναρρωτική άδεια χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη και εξέταση του ασφαλισμένου από ιατρό, είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που παρείχε παράνομα μέσω διαδικτύου, εταιρεία τηλεϊατρικής. Μάλιστα, η εν λόγω εταιρεία ισχυριζόταν ότι έχει λάβει πιστοποίηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος απέστειλε εξώδικο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Μέσω πλατφόρμας, οι ασφαλισμένοι μπορούσαν να αναγράψουν την ασθένειά τους, τα ακριβή φάρμακα που λαμβάνουν και το χρονικό διάστημα φαρμακευτικής κάλυψης και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, εκδιδόταν συνταγή και αποστέλλονταν έναντι χρέωσης. Η διαδικασία ήταν αντίστοιχη για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας και τη συνταγογράφηση εξετάσεων. Ο ΠΙΣ τονίζει ότι «όλες οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν ευθεία παραβίαση των διατάξεων του νόμου για τη συνταγογράφηση φαρμάκων, τη διενέργεια ιατρικών πράξεων, τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας και τη συνταγογράφηση εξετάσεων».

Παράλληλα, τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΟΠΥΥ διερευνούν «τη νομιμότητα λειτουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών τηλεϊατρικής που αφορούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, φαρμάκων, την ηλεκτρονική γνωμάτευση αναρρωτικής άδειας κ.α χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη και εξέταση του ασφαλισμένου από ιατρό.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, προβαίνουν άμεσα στη διερεύνηση της υπόθεσης καθώς και στην επιβολή, κατά παντός εμπλεκόμενου, των κατάλληλων διοικητικών και λοιπών κυρώσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκληθεί εις βάρος του Οργανισμού. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση συστηματικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας, ο Οργανισμός θα ζητήσει την περαιτέρω διεξαγωγή ελέγχου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε συνεργαζόμενους Ιατρούς, Διαγνωστικά Εργαστήρια, Κλινικές και λοιπές υγειονομικές δομές που συνεργάζονται με τα δίκτυα αυτά.

Παράλληλα, θα ενημερώσει και τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς σχετικά με τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, προκειμένου να επιβληθούν περαιτέρω διοικητικές και άλλες κυρώσεις» τονίζει ο Οργανισμός.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συμβουλεύει τους ασφαλισμένους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα που άπτονται της Υγείας τους και να επισκέπτονται συμβεβλημένους με τον Οργανισμό ιατρούς, όπως οι Προσωπικοί Ιατροί, οι Ιατροί Ειδικοτήτων, πιστοποιημένα τακτικά και εξωτερικά ιατρεία δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας που διασφαλίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του ιατρικού λειτουργήματος.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν απαιτείται επίσκεψη στον ιατρό με μοναδική εξαίρεση κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού την έκδοση γνωματεύσεων για επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή (χρονίως πασχόντων) και παραπομπή διαγνωστικών εξετάσεων για παρακολούθηση της πορείας ήδη διαγνωσμένης παθήσεως.

Διαβάστε ακόμη

      

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας