More

  Ελένη Τουλουπάκη: Από την αρχαία Τραγωδία στο …φιάσκο της Novartis!

  Από την Αλεξάνδρα Χριστίνα Ιωάννου

  Σεισμός στη Δικαιοσύνη η συνέχεια…

  Το γνωρίζατε πως η κ. Τουλουπάκη είχε πάθος με το θέατρο και το χορό;

  Μοιρασμένη μεταξύ θεάτρου και δικαιοσύνης φαίνεται πως είναι η προσωπικότητα της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η οποία μπορεί να έχει φτάσει στα ανώτερα κλιμάκια της δικαιοσύνης αλλά όπως δείχνει ο βίος της ποτέ της δεν εγκαταλείπει το πάθος της για την ηθοποιία και το θέατρο. Άλλωστε όπως δηλώνουν αυτοί που ξέρουν ο καλός ηθοποιός φαίνεται μόνο στο …σανίδι.

  Η ελεγχόμενη ποινικά και πειθαρχικά εισαγγελέας Διαφθοράς κα- τάγεται από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τα Χανιά. Πατέρας της είναι ο πρώην πρόεδρος των ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης, Χαράλαμπος Τουλουπάκης, ενώ ο αδερφός της Μανώλης, είναι γνωστός αγγειοχειρουργός της στο Ηράκλειο. Εισήχθη τέταρτη στη Σχολή Δικαστών το 1998 και από το 1999 ανέλαβε καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα.

  Τί ήταν ή καλύτερα ποιός την ώθησε σε αυτή την αλλαγή επαγγελματικής σταδιοδρομίας μένει να απαντηθεί, καθώς πολλά ακούγονται, ωστόσο αυτό που είναι γνωστό στο περιβάλλον της και δεν έχει προσπαθήσει και η ίδια να το κρύψει είναι το ασίγαστο πάθος της για το θέατρο.

  Μάλιστα η 54χρονη εισαγγελέας Διαφθοράς, έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Μεταξύ άλλων, έχει παίξει σε αρχαία τραγωδία, και συγκεκριμένα στις «Ευμενίδες» του Αισχύλου, που η καλλιτεχνική της ομάδα παρουσίασε στο Αρχαίο Θέατρο Άργους. Έχει παρακολουθήσει σύμφωνα με πληροφορίες μαθήματα και σεμινάρια κλασικού και μοντέρνου χορού, φλαμένγκο, καθώς και χοροθεραπεία στην Ένωση χοροθεραπευτών Ελλάδας. Η ενασχόλησή της με το θέατρο και τον χορό είναι από παλιά, καθώς στην Κρήτη συμμετείχε σε ομάδα παραδοσιακών κρητικών χορών του Λυκείου Χανίων.

  Η κ. Τουλουπάκη στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων και ποιημάτων ενώ από το 2011 είναι μέλος της Ομάδας Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης.

  Ακολουθεί ένα απόσπασμα από κείμενα της κ. Ελένης Τουλουπάκη:

  «Βαδίζω στο σήμερα με σαντάλια του χτες
  Με χίλια πρόσωπα να με ακολουθούν Στην πορεία της αναζήτησης
  Του μύθου της γέννησής μου
  Απο γενεά σε γενεά διασχίζω το χρόνο Ακολουθώντας το φως του
  Που από τις χαραμάδες
  Του χτες στο σήμερα ξεπροβάλλει
  Φως άκτιστον Φως αναλλοίωτον
  Φως άκοσμον με οδηγεί
  Στον πυρήνα της αρχέγονης ύπαρξής μου
  Όπου το όλον είναι ένα
  Και το ένα είναι όλον!».

  Από μικρή δίπλα στον… Παπαγγελόπουλο

  Οι… νομικές γνώσεις της εισαγγελέως Διαφθοράς φαίνεται ότι έγιναν αντιληπτές στις αρχές της περασμέ- νης δεκαετίας από τον πρώην ανα- πληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εκείνη την περίοδο, 2003-2006, ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν προϊστάμενος της ει- σαγγελίας Πρωτοδικών. Την περίοδο εκείνη και συγκεκριμένα το 2004 η Ελένη Τουλουπάκη τοποθετήθηκε ως βοηθός στο προανακριτικό τμή- μα της εισαγγελίας. Στο συγκεκριμέ- νο τμήμα είχαν χρεωθεί σημαντικές δικογραφίες όπως των εξοπλιστικών. Οι συνάδελφοί της πάντως δεν την θυμούνται για τις συχνές παρουσίες της στο τμήμα… Aκόμη και σήμερα πάντως ο κ. Παπαγγελόπουλος την μνημονεύει ως μια από τις μαθήτριές του.

  Ουρανοκατέβατη στην εισαγγελία Διαφθοράς

  Το 2008 προήχθη σε εισαγγελέα Πρωτοδικών, ενώ το στις 18 Απριλίου 2017 σε αντεισαγγελέα Εφετών. Εκείνη την περίοδο, για την ακρίβεια, 10 ημέρες νωρίτερα τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς με πλειοψηφία, δέκα προς μία, από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Όλα αυτά βεβαίως μετά την παραίτηση της προκατόχου της, κ. Ελένης Ράικου. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την επιλογή της στην Εισαγγελία Διαφθοράς πρόεδρος του Αρείου Πάγου ήταν η Βασιλική Θάνου. Εισηγητής, πάντως για το πρόσωπό της στη θέση αυτή ήταν ο αρεοπαγίτης Χαρά- λαμπος Μαχαίρας, ενώ συμμετείχε επίσης η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικα-στηρίου κ. Ξένη Δημητρίου!

  Δικαστικές πηγές αναφέρουν πως ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης αντίκειτο στην τοποθέτησή της Τουλουπάκη σε ένα τόσο σημαντικό και σοβαρό δικαστικό θώκο καθώς υπήρχε η επετηρίδα η οποία για την περίπτωση της κ. Τουλουπάκη δεν τηρήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Και όχι μόνο αυτό αλλά όπως αποκαλύπτει η «Μ» σε σχετικό ρεπορτάζ δεν πληρούσε ούτε καν τα βασι- κά κριτήρια τα οποία απαιτεί ο Νόμος 4022/2011 καθώς στις 10 Απριλίου του 2017 οπότε και ορίσθηκε δεν είχε καν προαχθεί σε αντεισαγγελέα Εφετών και φυσικά δεν είχε υπηρετήσει ούτε μια ημέρα στο Εφετείο!

  Να κάνουμε «ντου» στην ΗSBC

  Τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελένη Τουλουπάκη με πράξη του τότε προϊσταμένου της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίου, τοποθετείται ως επίκουρη στο γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα για τη διερεύνηση της υπόθεσης Φαλτσιανί και της Τράπεζας HSBC. Μάλιστα μαζί με τον Ηλία Ζαγοραίο μετείχε σε αποστολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο Παρίσι όπου, με επικεφαλής τον προ- ϊστάμενό της Ηλία Ζαγοραίο, έλαβαν κατάθεση από τον Ερβέ Φαλτσιανί. Ο ζήλος της κας Τουλουπάκη για την συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται να ήταν τόσο μεγάλος ώστε σε ανύποπτο χρόνο είχε προτείνει στους εμβρόντητους συναδέλφους της να πραγματοποιήσουν «ντου» και γιατί όχι να «κλείσουν» την Τράπεζα!

  Η Κρητικιά εισαγγελέας όμως είχε ασχοληθεί και με την υπόθεση Siemens για την οποία είχε δηλώσει πως «στο παρελθόν είχαμε πολύ κακή εμπειρία από αυτή την υπόθεση, όπου τα κακουργήματα μετατράπηκαν σε πλημμελήματα» βρίσκοντας συμπαράσταση, στη θέση που εξέφρασε ρητά, πολλούς συναδέλφους τους, με πρώτη την πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπεία.

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

  Πρόσφατα Άρθρα

  Σταύρος Οξυζόγλου: Ο «βασιλιάς της κουρτίνας» θύμα της νονάς και των νονών

  Θύμα της νονάς του και τμήματος της συμμορίας των επίορκων αστυνομικών φαίνεται ότι έπεσε ο «βασιλιάς της κουρτίνας» στην Ελλάδα, Σταύρος Οξυζόγλου. Σύμφωνα με...

  Έρχεται κλήση στο κινητό από το…Nova Mobile!

  Δοκιμαστικές κλήσεις στην κινητή τηλεφωνία ξεκινάει από την ερχόμενη εβδομάδα η Nova στο πλαίσιο των ετοιμασιών για το λανσάρισμα που αναμένεται το προσεχές φθινόπωρο, καθώς εργαζόμενοι, συνεργάτες και επιλεγμένοι...

  Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς

  Eδώ Παππάς, εκεί Παππάς, πού είναι ο Παππάς;», φώναζαν κάποτε ακόμα και στις παρυφές της πλατείας Ομονοίας οι περίφημοι παπατζήδες. Με τους απαραίτητους τσιλιαδόρους...

  ΣΥΡΙΖΑ: Ανύπαρκτες οι ευθύνες Παπαγγελόπουλου

  Καμία ευθύνη είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για το Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής: "Βασική αποστολή της επιτροπής δεν ήταν μόνο να ερευνήσει τις...

  27 νέα κρούσματα κορωνοϊού – τα τέσσερα στις πύλες εισόδου

  Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 27, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός...