0:59 Σάββατο 20 Απριλίου 2024
eReportaz

Live:

Ελισάβετ: Το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου και το "καταραμένο" Koh-i-Noor που δεν πρέπει ποτέ να φορέσει ο Κάρολος

Ελισάβετ: Το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου και το "καταραμένο" Koh-i-Noor που δεν πρέπει ποτέ να φορέσει ο Κάρολος

Ανάμεσα στα πανάκριβα πετράδια και κοσμήματα που ανήκουν στην Βασιλική οικογένεια είναι και το θρυλικό διαμάντι Koh-i-Noor, το οποίο από χρόνια διεκδικούν να πάρουν πίσω η Ινδία, αλλά και το Πακιστάν , το Αφγανιστάν και το Ιράν!

Έχει ενδιαφέρον ότι η Ινδία έχει αιτηθεί επίσημα την επιστροφή του σε δύο συμβολικές ημερομηνίες: όταν ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία το 1947 και το 1953 που η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα. Και τις δύο φορές το Ηνωμένο Βασίλειο κώφευσε, ισχυριζόμενο ότι η διεκδίκηση δεν έχει νομικό έρεισμα. Παρόμοια ήταν η αντιμετώπιση όταν το 1976 ζήτησε επίσημα το διαμάντι το Πακιστάν.

Ο θρύλος, λοιπόν, λέει ότι όλοι οι άνδρες που κατείχαν το Koh-i-Noor (βουνό του φωτός) έχουν χτυπηθεί από κατάρα βαριά! Σε ένα ινδουιστικό χειρόγραφο του 14ου αιώνα λέγεται ότι αναγράφεται «όποιος έχει αυτό το διαμάντι θα κυριαρχήσει στον κόσμο, αλλά θα γνωρίζει και όλες τις κακοτυχίες της Γης. Μόνο ο Θεός ή μια γυναίκα μπορεί να το φορέσει δίχως τιμωρία».


Ουδείς τόλμησε να αψηφήσει την προφητεία τους τελευταίους αιώνες, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν, αφού δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του Καρόλου, που κληρονόμησε τον θρόνο και τα… παρελκόμενά του και δείχνει άγνοια κινδύνου.
Το Koh-i-Noor είναι ένα από τα μεγαλύτερα κομμένα διαμάντια στον κόσμο, βάρους 105,6 καρατίων και μέρος των κοσμημάτων του βρετανικού στέμματος.

Πιθανώς εξορύχθηκε στο Golconda της Ινδίας. Σύμφωνα με έγκυρες πηγέςζυγίζει 191 καράτια ή 38,2 γρ. Το Koh-i-Noor σημαίνει για τις γλώσσες Χίντι και Περσικά το “Βουνό του Φωτός”. Είναι γνωστό με αυτό το όνομα από τον 18ο αιώνα.
Άλλαξε χέρια μεταξύ διαφόρων φατριών στη σύγχρονη Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και το Αφγανιστάν, μέχρι που παραχωρήθηκε στη βασίλισσα Βικτωρία μετά την κατάκτηση της Βρετανίας από το Punjab το 1849.
Το διαμάντι των 105,6 καρατίων είχε φορέσει για τελευταία φορά το 1953 η βασιλομήτωρ Ελισάβετ για τη στέψη της κόρης της, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Το διαμάντι θρύλος φορέθηκε μοναχά από δύο γυναίκες της βασιλικής οικογένειας γιατί οι άνδρες το αποφεύγουν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, που λένε… Επίσης το στέμμα με το θρυλικό διαμάντι τοποθετήθηκε πάνω από το φέρετρο της Βασιλομήτωρος.

H βασιλομήτωρ και η Ελισάβετ

Σήμερα, το διαμάντι είναι σε δημόσια έκθεση στο Jewel House στον Πύργο του Λονδίνου, όπου το βλέπουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.

To μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου

Το διαμάντι Κάλλιναν, γνωστό και με το όνομα «the Great Star of Africa» (Το μεγάλο αστέρι της Αφρικής) είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει βρεθεί ποτέ. Το αρχικό του βάρος ήταν 3.106,75 καράτια, δηλαδή 621,35 γραμμάρια.

Το διαμάντι όπως βρέθηκε

 

Βρέθηκε στις 26 Ιανουαρίου του 1905. Η πέτρα ονομάστηκε προς τιμήν του Sir Thomas Cullinan, ιδιοκτήτη του ορυχείου διαμαντιών.

Το ορυχείο που βρέθηκε το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου


Η πέτρα αγοράστηκε από την κυβέρνηση του Τράνσβααλ και δωρίστηκε στον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο Ζ΄ το 1907, την ημέρα των 66ων γενεθλίων του.

 

Ο Τόμας Κάλλιναν ,ιδιοκτήτης του ορυχείου και ο άνθρωπος που βρήκε το διαμάντι

Η κοπή του έγινε στο Άμστερνταμ, και αρχικά διαιρέθηκε σε τρία μεγάλα κομμάτια, αργότερα σε περίπου 11 μεγάλες καλής ποιότητας πέτρες, και σε πολυάριθμα, διαφόρων μεγεθών μικρότερα τεμάχια.
Η μεγαλύτερη από τις γυαλισμένες πέτρες που προέκυψαν από το Cullinan είναι το Cullinan I ή «the Great Star of Africa», με βάρος 530,2 καράτια.

 

Τα κομμάτια τουδιαμαντιού τοποθετήθηκαν στο σκήπτρο ,σε στέμματα και αλλού

Την εποχή που βρέθηκε το τεράστιο αυτό διαμάντι, η μεταφορά από τη Νότια Αφρική στην Αγγλία δημιουργούσε τεράστια προβλήματα ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό ιδιωτικοί φύλακες ταξίδεψαν από το Λονδίνο με ένα ατμόπλοιο, που φημολογήθηκε ότι θα μεταφέρει την πέτρα, αλλά αυτό ήταν κίνηση αντιπερισπασμού. Στο ταξίδι της επιστροφής η πέτρα που επιβιβάστηκε στο πλοίο αυτό, ήταν μια απομίμηση. Το πραγματικό διαμάντι εστάλη στην Αγγλία ταχυδρομικώς.

Οι φήμες λένε ότι το ειδικά κατασκευασμένο για τη δουλειά αυτή μαχαίρι, που χώρισε τον αρχικό τεράστιο κρύσταλλο στα δύο, έσπασε κατά τη διάρκεια της πρώτης προσπάθειας. Επίσης ο Asscher, ο ειδικός που επιστρατεύτηκε για τον διαχωρισμό του Cullinan, κάλεσε έναν γιατρό και μια νοσοκόμα κοντά του, από την αγωνία του για το όλο εγχείρημα. Όταν τελικά τα κατάφερε με επιτυχία να διαχωρίσει τον αρχικό κρύσταλλο, λιποθύμησε.

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

   

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας