13:00 Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
eReportaz

Live:

Ελλάκτωρ: Το παρασκήνιο της «μετακόμισης» του ομολόγου στη Βιέννη και η παραίτηση Μπουλούτα από την Ellaktor Value Plc

Ελλάκτωρ: Το παρασκήνιο της «μετακόμισης» του ομολόγου στη Βιέννη και η παραίτηση Μπουλούτα από την Ellaktor Value Plc

Το να «φεύγουν» εσπευσμένα 670 εκατ. ευρώ από ένα μεγάλο χρηματιστήριο όπως το «The International Stock Exchange» του Λονδίνου, για ένα μικρότερο όπως τον πολυμερή μηχανισμό διαπραγμάτευσης της Βιέννης, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Φαίνεται πως η υπόθεση έχει πίσω της βαρύ παρασκήνιο, για το οποίο η σημερινή διοίκηση της Ελλάκτωρ δεν έχει πάρει ακόμη θέση. Αυτό που προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες, πάντως, είναι ότι η μη έγκαιρη ενημέρωση των επενδυτών για τις νομικές εκκρεμότητες και τα πρόστιμα του Ευθ. Μπουλούτα, ήταν η αιτία για την έξωση του ομολόγου της Ελλάκτωρ από το Λονδίνο. Υπάρχουν ευθύνες για απόκρυψη πληροφοριών στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα οι επενδυτές δεν πληροφορήθηκαν ποτέ ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ Ευθύμιος Μπουλούτας υπέβαλε την παραίτησή του από την εταιρεία Ellaktor Value Plc η οποία ήταν και εκείνη που είχε εκδώσει το ομόλογο της εταιρείας. Η παραίτηση την οποία ποτέ δεν γνωστοποίησε η εταιρεία παρότι είχε αναδρομική ισχύ από τις 9 Ιουλίου 2021, φέρεται να έγινε στις 16 Ιουλίου, μόλις δύο ημέρες αφότου δημοσιοποιήθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ στο οποίο μετά από παρέμβαση της Greenhill των Μπάκου – Καϋμενάκη, ενσωματώθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για τις νομικές εκρεμμότητες και τα πρόστιμα για χειραγώγηση και παραπλάνηση επενδυτών που είχαν επιβληθεί στον Ευθύμιο Μπουλούτα.

Η παραίτηση Μπουλούτα μόνον από τη θυγατρική που είχε εκδώσει το ομόλογο, δεν ικανοποίησε τις χρηματιστηριακές υπηρεσίες που είχαν την άποψη ότι για λόγους ορθής λειτουργίας της αγοράς. ο Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να παραιτηθεί κι από την μητρική Ελλάκτωρ εφόσον επιβαρύνεται με τα πρόστιμα αυτής της μορφής.

Μπροστά στο αδιέξοδο, βρέθηκε, ας το πούμε μια λύση «απελπισίας». Να «μετακομίσει» δηλάδή το ομόλογο στην υποδεέστερη χρηματιστηριακή αγορά της Βιέννης MTF που ανακοινώθηκε επίσημα στις 6 Αυγούστου. Πρόκειται ίσως για τη μόνη γνωστή υπόθεση εταιρικού ομολόγου που άλλαξε χρηματιστήριο για να καλυφθούν «αμαρτίες» του διευθύνοντος συμβούλου.

Θα μπορούσε άραγε αυτός χειρισμός να αποτελεί νέα παράβαση χρηματιστηριακών κανόνων από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ;

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για την ενημέρωση του επενδυτικού κοινού ανακοινώθηκε μόνον το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση του εταιρικού ομολόγου θα γίνεται σε άλλο χρηματιστήριο. Δεν ενημερώθηκε το επενδυτικό κοινό για την απομάκρυνση του Θ. Μπουλούτα από τη θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο που γνωστοποιήθηκε μόνον στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ούτε φυσικά ποιοι ήταν οι λόγοι της μετακίνησης.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε ακόμη

Πρόεδρος ΙΝΚΑ: Η ακρίβεια θα κρατήσει πολύ περισσότερο, ίσως και όλο το 2022!

Κ. Μητσοτάκης: Βρισκόμαστε στην αρχή ενός μεγάλου αναπτυξιακού κύκλου για τη χώρα μας

Ροή Ειδήσεων

Διαβάστε ακόμη

-----------------------------------------------------------------------------------

Top News

Kάνε εγγραφή στο newsletter eReportaz

Ενημερώσου πρώτος με τα τελευταία νέα στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Συνδέσου μαζί μας